Plant-Based Challenge: День 2

ПОСНІДАЙМО РАЗОМ?
Різкий перехід на рослинне харчування може бути амбіційним рішенням, тож чимало людей обирають робити це поступово. Це більш практично, допомагає уникнути фізичного дискомфорту при переході на новий раціон, а також психологічно простіше для деяких людей. Почніть свій шлях, наприклад, із рослинних сніданків, адже їх зазвичай легше «рослинізувати». І мова не лише про вівсянку!

Йогурт з гранолою, млинці та оладки, навіть омлети та сирники — все це страви, якими можна продовжувати смакувати на рослинному раціоні. Варто лише замінити кілька інгредієнтів і відшукати свої улюблені комбінації. Можете обрати корисну лляну кашу чи протеїновий смузі, засмажити цілозернові тости з готовою чи домашньою шоколадною пастою, або ж знайти рецепт у нашому путівнику. Головне насолоджуватися процесом та експериментувати!
Дізнатися більше про флекситаріанство

Ще один спосіб полегшити перехід на рослинний раціон — почати з конкретних продуктів, наприклад, м’яса. Доведено, що споживання червоного м’яса та перероблених м’ясних продуктів пов’язане з розвитком діабету другого типу, раку, серцево-судинних захворювань та підвищенням загальної смертності. ВОЗ класифікувала перероблені м’ясні продукти (сосиски, шинку, бекон тощо) у групу канцерогенів першого типу, тобто таких, що гарантовано підвищують ризик розвитку онкологічних захворювань. Тож багато людей відмовляються від цих продуктів і шукають їхні рослинні альтернативи. 
Розробка та виробництво рослинного м’яса суттєво зросли за останні роки, і наразі це одна з найперспективніших сфер на ринку харчових продуктів. Ці зміни не оминули й нас: щороку на українському ринку з’являється все більше імпортованих та локально вироблених рослинних альтернатив. Ось кілька чудових прикладів:
Класична продукція від харківського виробника Vegetus, відомого широким асортиментом бюджетних рослинних ковбас і сосисок. Після повномасштабного вторгнення, виробництво вимушено переїхало в Чехію, але продовжує поставляти продукцію для українських клієнтів. Її переважно виготовляють із сої та сейтану — пшеничного білка, який сильно нагадує м’ясо консистенцією, зовнішнім виглядом та поживністю (100 г може містити до 75% протеїну). До речі, сейтан можна зробити власноруч, а потім приготувати як звичайне м’ясо. 

Рослинний фарш Eat Me At чудово підійде для будь-яких традиційно м’ясних страв, а відрізнити його від звичайного майже неможливо. В асортименті бренду також є зручні котлетки для бургерів та тюфтельки з додаванням конопельного протеїну, що робить їх справжнім суперфудом.

Нагетси та котлети по-київськи від Wanted Vegan — справжня знахідка для поціновувачів страв з курятини! До того ж продукція містить виключно корисний гороховий білок, тож підійде навіть для людей з алергією на сою. 

Рослинне м’ясо від Vegurman — це готові заморожені шматочки з надреалістичним смаком білого та червоного м’яса. Особлива технологія виробництва дозволила виробникам зімітувати волокнисту структуру, що відрізняє продукцію від звичайних пористих соєвих битків з текстурату. 
Це лише невелика частина рослинних альтернатив, які є на українському ринку. Смачні замінники знайдуться і для любителів тушкованки, і для поціновувачів соковитих стейків, і для святкових нарізок. Так, вони не обов’язкові для побудови повноцінного рослинного раціону, але є чудовою альтернативою м’яса з точки зору поживної цінності та смаку.

Почавши замінювати ними м’ясо чи зробивши одну страву на день рослинною, ви зробите суттєвий внесок у своє здоров’я. Тож не поспішайте, експериментуйте та знаходьте своїх фаворитів!
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based