Наші підсумки 2021: рік рослинного м’яса!

Український ринок рослинних альтернатив зробив надзвичайний стрибок у 2021 році. З’явилося не тільки більше імпортних і місцевих продуктів, народилося чимало цілком нових виробників. Ознайомтеся з новинками, прочитавши наші підсумки року. 

Нові виробники

Ми обрали п’ять найяскравіших представників рослинного сектору, які дебютували у 2021 році та мали великий успіх.

Серед них Green Go — виробник рослинних альтернатив м’яса, що вийшов на ринок у середині минулого року та одразу з інноваційним продуктом, аналога якому не було і досі немає в Україні. А саме — реалістичним мармуровим стейком виключно з рослинних інгредієнтів. В їхньому асортименті є багато й інших цікавинок: наприклад, рибний та курячий фарш та чимало котлеток і тофу.

А як щодо швидких страв? Якщо немає часу на приготування, але хочеться чогось смачненького, обов’язково спробуйте соєві шматочки від Bobinata. Вони містять велику кількість білка, а також мають чудовий асортимент, який нікого не залишить байдужим. Їжте прямо з пакування або ж додавайте до улюблених страв в процесі приготування.

Наступний виробник позиціює себе як найбюджетніший варіант рослинного м’яса. Це не може не радувати, адже сектор рослинних альтернатив стає все доступнішим і залучає на свою сторону все більше прихильників. Meet Not Meat — це український виробник якісного рослинного фаршу та сосисок, виготовлених з різноманітних видів білка: соєвого, пшеничного, горохового та навіть картопляного. Рекомендуємо скуштувати таку незвичайну новинку!

Котлета з майбутнього, або як зазначає сам виробник, неокотлета. Звучить цікаво та загадково. Plantanix зосереджені на якості, корисності та екологічності. В асортименті є соєві та горохові котлети, які чудово підійдуть до ваших улюблених бургерів. Наразі придбати продукцію можна лише доставленням у Києві.  

The Loopci — це точно щось новеньке! Хлопці розпочали маленьке виробництво з пельменів, але швидко зробили тушкованку своїм коронним продуктом. Нестандартне позиціювання та безліч лімітованих страв (таких як шашлики чи холодець) не залишать вас байдужими. А за посиланням можете почитати наше з ними інтерв’ю.

Нові продукти

У 2021 році нас дивували не лише нові виробники, але й ті, що вже відомі нам своєю рослинною продукцією. Ми підготували підбірку нових продуктів року, які неодмінно потрібно спробувати. Деякі з них, до речі, з’явилися на полицях українських супермаркетів, поряд з імпортними рослинними новинками. Сільпо, Novus і МегаМаркет стали одними з першопрохідців у цій сфері та пропонують досить широкий асортимент. 

Vegurman оновили свою лінійку рослинного м’яса. Відтепер це заморожені шматочки рослинного м’яса, які потрібно тільки розморозити та готувати бажаним способом. В асортименті є альтернативи білого та червоного м’яса, які можна смажити до золотої скорини, тушкувати з улюбленими соусами, додавати до супів чи сендвічів.

Всім відомий та улюблений Vegetus випустив нагетси, які чудово імітують куряче м’ясо, мають приємну текстуру та смак. Нагетси можна їсти як додаток до гарнірів, як начинку для бургерів або просто як снек.

Wanted Vegan випустили котлету по-київськи. Це ж класика! Золотиста скоринка, ароматне масло всередині… а смак майже неможливо відрізнити від традиційної котлетки. Такий продукт чудово підійде для всіх, хто сумує за смаками дитинства чи бажає здивувати гостей на родинному святі. 

Дійсно неочікуваною новиною стала поява перших українських харчових неактивних дріжджів Flakes. Цей суперфуд є чудовим джерелом амінокислот і вітамінів групи В, а також надасть насиченого сирного смаку умамі до ваших улюблених страв: салатів, супів чи попкорну.

Новини також не оминули кондитерської сфери. Три Ведмеді створили заморожені десерти на вівсяній основі. Наразі виробник представив два смаки: ваніль та полуниця. Обидва морозива вже можна придбати у національних мережах супермаркетів.

Bob Snail — це вже не лише фруктові цукерки, а ще й ніжні десерти на кокосовому кремі. Така смакота сподобається не лише дорослим, а й дітям, адже в них лише корисні та якісні інгредієнти. Асортимент смаків пречудовий: тут і класичні вишня та полуниця, і більш незвичні поєднання, наприклад, манго-маракуйя та ківі-груша. 

Виробник молочних альтернатив Green Smile, випустив лінійку перших в Україні питних  йогуртів на вівсяній основі! В асортименті такі смаки, як вишня, полуниця, манго-куркума та класика без цукру для любителів кефіру. Серед новинок бренду також є лінійка рослинного молока для бариста.

А ще, перше бюджетне вершкове масло на рослинній основі Naturale відтепер можна знайти на полицях супермаркетів України. Виробник отримав нагороду від всесвітньої виставки Gulfood як «Найінноваційніший продукт для здоров’я і хорошого самопочуття», а також став першим в Україні, хто отримав сертифікацію The Vegan Society.

Нарешті, виробник страв швидкого приготування SUSHKA випустив перші шість позицій своєї нової веганської лінійки. Серед новинок гречана каша з овочами, горохові супчик і пюре, картопляне пюре та кус-кус з овочами. Компактні пакетики можна брати в подорожі, а також врятують коли нема наснаги готувати, адже їх потрібно лише залити окропом.

Інші новини

В Україну увійшла перша міжнародна сертифікація веганської та вегетаріанської продукції V-Label, яка координується Європейським вегетаріанським союзом, і вже протягом 25 років сертифікує веганську продукцію у більш ніж 50 країнах світу. На даному етапі в Україні такий сертифікат отримали Vegetus, Green Smile та деяка продукція компанії АВК. Наявність такої сертифікації значно полегшує пошук продуктів, нормалізує поняття веганства та вегетаріанства та мотивує виробників прибирати зі своїх продуктів мінімальні відсотки непотрібних тваринних інгредієнтів. 

А ще, в Укрзалізниці відтепер можна поїсти повноцінний рослинний ланч! Якщо раніше в такому меню був тільки кускус, то тепер у наборі буде фалафель на подушці з хумусу зі шпинатом, грибами та в’яленими томатами, а також морква вок у кисло-солодкому соусі. Поки такий ланч доступний тільки в поїздах Інтерсіті, але вже користується великою популярністю серед пасажирів. 

McDonald’s оголосили про свої плани запустити тестове McPlant меню в Україні вже наступного року! Це лінійка бургерів з рослинним м’ясом Beyond Meat, спрямована насамперед на флекситаріанців. Наразі триває розробка рецепту, аби зробити меню доступнішим для українського споживача. 

2022 рік обіцяє бути цікавим…

Вже протягом першого місяця 2022 року український ринок порадував кількома новинками. Це чудовий початок, що свідчить про розвиток ринку та ще крутіший огляд наступного року!

Серед них —  революційне сашимі від Wanted Vegan. Такого ще точно не було! Із сашимі можна приготувати роли, тартар, салати, а поціновувачі рибного смаку взагалі могуть просто їсти його сирим. А ще, виробник встиг отримати сертифікацію від The Vegan Society, аби споживачі були впевнені в якості та етичності продукції.

Ось такий був продуктивний рік. Сподіваємося, 2022 буде не менш рослинним!

Підготували: Оля Тройнікова та Алевтина Козачок

UA Plant-Based
Команда UA Plant-Based