White Spoon – «Колись основою харчування всього населення планети стане рослинна їжа»

Онлайн-простір функціональної міської їжі White Spoon є чудовим прикладом того, як успішно імплементувати рослинні страви у традиційне меню. Цей сервіс доставлення їжі відкрився у 2017 році в Одесі та відтоді радує жителів міста смачними та корисними стравами, котрі містять всі необхідні поживні речовини для збалансованого раціону. Познайомимося ближче?

Розкажіть про ваш заклад: як він з’явився, що надихнуло на створення та звідки пішла назва White Spoon? Хто у вашій команді та яка ваша місія?

White Spoon — це, звісно, про реалізацію мрії. Мрію відкрити свій заклад, де цільна рослинна їжа буде основою обіду всіх гостей, та створити функціональні страви, в яких буде закладено все необхідне. Ми прагнули, щоб хрумкіт свіжого зануреного у густий хумус огірка був приємнішим, аніж хрумкіт смаженого бекону. А ще ми хотіли показати, яким різноманітним може бути обід без стандартних суші, піци та подібного джанк-фуду.

White Spoon — це наша асоціація з чистотою та чесністю, адже ложка чиста як у наших гостей, так і нашого кухаря. Ми не використовуємо посилювачі смаку, глибоку термічну обробку, надаємо перевагу рослинним продуктам та з турботою ставимося до кожного продукту, щоб зберегти даровану йому природою користь. А з недавнього часу ще й посилюємо силу рослинних продуктів, об’єднуючи їх у готові функціональні продукти.

White Spoon є на 100% сімейним проєктом. В основі 30-річний досвід наших шеф-кухарів, знання харчового технолога та дипломованого нутриціолога, сукупний 10-річний досвід рослинного харчування половини нашої команди, а також юридична, фінансова та бізнес освіта. Місія нашої команди з дня відкриття полягає у створенні якісних і корисних аналогів популярних страв. Ми хочемо популяризувати рослинні продукти як основу харчування, розширювати рослинний продуктовий кошик наших гостей. А також займатися просвітницькою діяльністю: інформувати людей про властивості продуктів і можливість впливати на стан свого організму за допомогою рослинного раціону. Це ми реалізуємо через наші продукти та блог нашого нутриціолога.

Ви також маєте свій магазин продуктів з функціональною їжею. Розкажіть трошки про історію створення магазинчику та його асортимент продуктів.

Перший локдаун після початку пандемії був дуже складний як морально, так і фінансово, тоді нас рятував лише аномальний ентузіазм і відчуття надважливості нашого проєкту. В якийсь момент ми зрозуміли, що продажі впали настільки, що було просто неможливо продовжувати працювати в такому ж режимі. Тоді ми й вирішили запустити лінійку інгредієнтів з улюблених страв наших гостей. Адже окремі інгредієнти зберігаються довше за готову страву та мають значно меншу вартість.

Ми почали продавати наші авторські зернові коржі для піци та три види тортильї. Також запустили продаж більш як десяти соусів та паст-закусок з бобових, які використовуємо у стравах розділу Мексиканської кухні. Розробили лінійку горіхових солодких паст без цукру, створили спеціальні ланч-бокси довгого зберігання. Всю продукцію ми пакували в герметичні пакети, аби досягти санітарної безпечності та зберегти свіжість продуктів на якомога довше. Так ми частково покрили витрати, пов’язані з простоєм підприємства під час локдауну, і ми надзвичайно вдячні нашим постійним клієнтам, які підтримали нас у цей складний період.

Функціональні продукти — це поєднання інгредієнтів, які підсилюють користь один одного та завдяки цьому створюють унікальну цінність. Ми вважаємо, що майбутнє саме за такими стравами та продуктами.
У нашому магазині представлені функціональні напої на кокосовому молоці з доданням пребіотиків, збалансовані сніданки-десерти з цільними злаками, рослинний тертий сир, тортильї ручної роботи, рослинні стейки та корисні снеки (наприклад, попкорн без цукру та чипси з кеш’ю та норі).

Ви маєте великий асортимент рослинних страв, що надзвичайно приємно бачити. Чому ви вирішили приділити особливу увагу рослинному меню?

Дякуємо, ми дуже раді що ви оцінили наше веган-меню! Ми не могли вчинити інакше, адже частина нашої команди вегани вже понад десять років. На момент відкриття White Spoon на ринку доставлення їжі не було кафе з повноцінним і різноманітним рослинним меню. Ми розуміли, що саме попит формує пропозицію, але вирішили ризикнути й запропонувати якісно іншу їжу: розробили корисні аналоги популярних страв та адаптували всі розділи меню для рослинної системи харчування. Нашою метою була доступна здорова їжа, яка врахує систему цінностей кожного гостя.

Як розробляєте рослинні страви для свого основного меню? Що вас надихає на кулінарні експерименти, як обираєте найсмачнішу рецептуру? Чи є інгредієнти, з якими ви б хотіли готувати, але яких ще немає на ринку України?

Супер цікаве та об’ємне питання, дуже дякуємо! Надихаємося по-різному: текстурою та ароматом помідорів та подорожами по країнах Європи та Латинської Америки. Саме подорож до Мексики надихнула нас включити розділ мексиканської кухні до меню, подорож у Лісабон сприяла створенню піци з трьома видами грибів та аспарагусом, а Каппадокія стала місцем зародження ідеї фавориту нашого меню Максі Грін Боксу. Розробка страви — це завжди про суперечки та пристрасть, особливо у нашій ексцентричній сім’ї-команді. І кожна страва проходить три фільтри, які для нас надважливі:

  • нутрітивна цінність страви (це не тільки про калорійність, а й про співвідношення білків-жирів-вуглеводів, збереження вітамінів, мінералів, фітосполук та їхньої правильної комбінації в стравах)
  • органолептичні показники страви (наші шефи майстерно об’єднують всі інгредієнти, обирають оптимальні види термічної обробки для збереження користі та створюють незабутній смак)
  • пакування страви (цей фінальний етап про практичність і передбачає дегустацію та тест страви під час доставлення, адже іноді за 30-60 хвилин доставки страва втрачає свій смак і доводиться робити заміну певних інгредієнтів)

Ми щасливі, що маємо можливість готувати з локальних якісних продуктів. Наші українські соковиті овочі та фрукти — унікальне поле для діяльності, а деякі види українського тофу кращі за європейські.
А серед закордонних продуктів, з яких хочемо готувати, можемо виділити свіжі артишоки, ширший вибір грибів, а також батат і кейл за адекватними цінами!

Які рослинні страви з меню White Spoon є вашими фаворитами? А які частіше обирають ваші клієнти? Чи плануєте розширювати меню?

Рослинним фаворитом є Максі Грін Бокс – це ланч, який складається з міксу салатів та китайської капусти, запечених печериць, початків кукурудзи, приготованих на грилі, запеченого фалафеля нашого виробництва, тофу у куркумі та орегано, авокадо, мигдалю та тортильї, наповненої бобовою пастою та овочами. Клієнти теж найчастіше обирають саме Максі Грін Бокс, Ланч Бокси з Сейтаном нашого виробництва, Піцу Грін на зерновому коржику та Кесадилью з фалафелем та авокадо на цілозерновій тортильї з насінням чіа.

А розширення — це наше друге ім’я! Саме зараз працюємо над очищенням меню: хочемо залишити лише 4-5 розділів, які плануємо максимально урізноманітнити, щоб збільшити асортимент найпопулярніших страв і покращити якість страв нашої кухні. У приготуванні страв ми орієнтуємося на веганів та вегетаріанців, і для нас важливо, щоб страви повністю задовольняли потреби організму людини на рослинному харчуванні. Тому наші страви — повноцінні та містять необхідну кількість всіх нутрієнтів, зокрема білків.

Як ви порівнюєте продажі традиційних та рослинних страв? Чи помічаєте, що попит на останні зростає останні роки?

Рослинні страви складають третину від наших замовлень. Постійні клієнти набагато спокійніше реагують на рослинні страви, ніж на початку нашого шляху, і не дивуються сочевиці чи керобу в стравах. Помічаємо, що рослинні страви замовляють не лише вегани і дуже радіємо такому настрою суспільства. Продажі рослинних страв були більшими роки 2 назад, але ми пов’язуємо це з появою нових веганських сервісів харчування і навіть радіємо, що у наших клієнтів нарешті є вибір. Своєю чергою продовжуємо створювати унікальні рослинні страви, за якими наші клієнти готові повертатися та іноді навіть чекати на доставку 2-3 години. Саме така лояльність гостей демонструє високу оцінку нашого продукту.

А що думаєте про рослинний раціон як такий? Чи вважаєте, що за ним майбутнє? Не думали стати першим в Україні закладом, який повністю перейшов на рослинну кухню?

Ми чекаємо на часи, коли основою харчування всього населення планети стане рослинна їжа, а рибні та м’ясні продукти будуть вживатися пару разів на тиждень, або ж будуть повністю замінені на рослинні альтернативи.

Вже зараз ми пропонуємо таке харчування нашим гостям та працюємо над урізноманітненням рослинних страв. В основі чесних стосунків завжди лежить право вибору, і наразі більшість наших постійних клієнтів надає перевагу змішаному раціону. Ми поважаємо вибір кожного, але завжди залишаємо основу страви рослинною. Поживність та естетичність повноцінної рослинної страви — найкраще заохочення до їх частішого споживання.

А у нашому магазині функціональних продуктів є лише 100% рослинні продукти, і вони не викликають опору у наших гостей, незалежно від їхньої системи харчування. Такий собі оазис веганських продуктів, які визнають та люблять абсолютно всі клієнти.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based