Все в назві – Як збільшити продажі рослинних позицій меню?

Як харчові компанії можуть скористатися тенденцією до їжі на рослинній основі та залучити більше флекситаріанців та тих хто не притримується жодної дієти до вибору страв на рослинній основі? Простим виправленням може бути назва, яку ви оберете.

Рослинне чи веганське?


Дослідження, проведені в Лондонській школі економіки, показали, що просто переміщення продуктів, позначених символом “v” (веганське) з розділу вегетаріанської продукції магазину до головного відділу продовольства, більш ніж удвічі збільшило їх продаж (на 56 відсотків)!

“Ми рекомендуємо компаніям уникати будь-яких” v “слів і зосереджуватись замість цього на корисності здоров’я продукту, вмісті білка тощо”, – говорить Брюс Фрідріх, засновник Good Food Institute.

Фрідріх додає, що продукти, позначені як “веганські” або “вегетаріанські”, сприймаються покупцями як ті, які лише призначені для веганів або вегетаріанців.

Багато найбільших компаній США дотримуються його порад. Наприклад, на продуктах Gardein ми можемо побачити етикетки, такі як “без м’яса” та “на основі рослин”, з додаванням невеликого, ледь помітного “v” на упаковці. Те саме стосується і Hampton Creek, компанія, яка не використовує жодних специфічних маркувань на своєму веганському майонезі JUST.

Фрідріх стверджує, що, зробивши це, навряд чи впаде продаж веганської продукції. “Вегани обов’язково знайдуть будь-який відповідний продукт – їм не потрібна спеціальна упаковка”, – говорить він.

Що про меню?


Чи потрібно робити окрему карту і повторювати слово “веганське” жирним шрифтом поруч із кожною стравою, вносячи в меню параметри на основі рослин? Точно ні.

Як показано вище у дослідженні LSE, ми не повинні ставитися до нашої нової веганської пропозиції як до чогось ізольованого, занадто особливого чи іншого – особливо зараз, коли кількість веганів, вегетаріанців та людей, які зменшують споживання продуктів тваринного походження, зростає. Тонкого листя, різного кольору шрифту або фрази на кшталт “запитати персоналу щодо веганських / рослинних варіантів”, безумовно, достатньо.

Варіантів, тобто чим менше воно виділяється з решти меню, тим більше шансів продати та популяризувати нову пропозицію, також серед покупців на «традиційній» дієті.

Розумна стратегія!


Дослідження, проведені в 2017 році Маттсоном, свідчать, що порівняно з “веганським” термін “на основі рослин” має набагато більше позитивних конотацій, оскільки споживачі розглядають його як здоровіший, смачніший і доступніший дієтичний вибір.

У цьому випадку, як і Брюс Фрідріх, ми маємо на увазі клієнтів, які приходять до продуктового магазину/ресторану без конкретного плану на увазі, і нашою єдиною зброєю, щоб виграти їх інтерес, є етикетка або меню, що використовується.

Однак ситуація інша, якщо мова йде про пропаганду веганської пропозиції в спеціалізованій рекламі та в соціальних мережах. Точна ідентифікація цільової групи, яку потрібно досягти за допомогою нашої реклами та співпраці з впливовими або місцевими ЗМІ, буде
допомагають залучити інтерес веганів і вегетаріанців, які, як наголошує Фрідріх, дуже налаштовані знайти та випробувати новинки на основі рослин.

Розумне поєднання цих двох – зовнішніх та внутрішніх маркетингових стратегій, безумовно, призведе до збільшення продажів. Не забуваймо, однак, що навіть найяскравіша стратегія не захищатиме наші страви (будь то м’ясні чи рослинні), якщо смак не буде в першу чергу.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based