Як коронавірус впливає на продаж рослинного м’яса відомих брендів

У той час як покупці з усього світу публікують фотографії повних магазинних поличок з рослинним м’ясом та пустих зі звичайним, останні дослідження Nielsen показують, що продаж рослинної альтернативи у березні значно виріс, власне як і продаж  їхніх “тваринних” конкурентів. Попри це, бренди, що сфокусовані на сфері громадського харчування, переживають зараз певні складнощі. 


Згідно з дослідженнями Nielsen, продаж альтернатив свіжого м’яса в останній тиждень лютого цього року у порівнянні з цим же тижнем минулого року була вище на 158,3% (ще до того як почався споживчий “сплеск”).

Проте, роль продажів після цього різко зросла, з піком зростання в річному обчисленні за тиждень до 21 березня, відображаючи те, що ми бачили в багатьох інших категоріях:

Альтернативи свіжого м’яса: 
▫️ +158,3% станом на останній тиждень лютого;
▫️ +279,8% станом на другий тиждень березня;
▫️ +454,1% станом на третій тиждень березня;
▫️ +255,3% станом на останній тиждень березня.

Повністю готові страви з рослинного м’яса:
▫️ +20,5% станом на останній тиждень лютого;
▫️ +84,6% станом на другий тиждень березня;
▫️ +128,6% станом на третій тиждень березня;
▫️ +50,2% станом на останній тиждень березня.

Регулярні продажі м’яса також різко зросли в березні, адже стали запасатися м’ясом. Збільшення спостерігалося у різних категоріях продукту: сирого – на 100% станом на третій тиждень та на 50,2% в останній тиждень березня; обробленого м’яса – на 127,2%  станом на третій тиждень та на 54,3% в останній тиждень березня; повністю приготовлених страв з м’яса – на 73,8% станом на третій тиждень та на 19,9% в останній тиждень.

Impossible Foods: “Численні ресторани переходять на роздрібну торгівлю”


Компанія Impossible Foods, яка закрила раунд фінансування в розмірі 500 млн. доларів безпосередньо перед ударом короновіруса, в цьому році готувалася до істотного розширення свого ресторанного та роздрібного бізнесу, додавши нові виробничі потужності й почавши або розширивши випробування з найбільшими торговими точками QRS.

Порівняно з Beyond Meat, яке має більш збалансовану структуру каналів роздрібної торгівлі щодо бізнесу громадського харчування, вони почализ ресторанного бізнесу, повідомивши Food Navigator-USA на початку березня, що продукти були доступні приблизно в 17000 точках громадського харчування, але тільки в 150 торгових точках.

Зараз багато ресторанів або закриті, або продають набагато менше, ніж зазвичай. Не зважаючи на часткове блокування роботи, компанія наполегливо працює”, –  сказала головна директорка з питань комунікацій Рейчел Конрад. Вона зазначила, що FDA нещодавно послабили правила маркування, щоб продукт, призначений для продовольчих потреб, міг бути перенаправлений до роздрібної торгівлі або безпосередньо до споживачів.

“FDA випустила нові рекомендації для ресторанів, щоб полегшити їм продаж продуктів безпосередньо споживачам”, –  додала Рейчел.

“Ресторани з числовим програмним забезпеченням роблять продумані повороти убік роздрібної торгівлі. Хорошим прикладом є Prairie в Сан-Франциско, яка створила сайт інтернет-магазину загального користування, де можна замовити інвентар (все від туалетного паперу до горілки і п’ять чверть-фунтових котлет Imossible Burger за 18.75 $).”

“В рамках нашого нового керівництва FDA, ми почали отримувати вхідні запити від клієнтів-ресторанів”

Вона додала: “Протягом кількох годин після вступу в силу нових правил FDA ми почали отримувати вхідні запити від клієнтів-ресторанів, котрі потребували поради щодо встановлення цін на Impossible Burger. Просто для того, щоб ми швидко відреагували на зростаючу кількість вхідних запитів, Impossible Foods відразу надіслали електронного листа всім нашим клієнтам-ресторанам”.

“Також ми хочемо допомогти вашому бізнесу через рекламу. Якщо хочете, ви можете надіслати більш детальну інформацію про ваш заклад і ми прорекламуємо його через свої канали у соцмережах…”

Impossible Foods також відправили електронною поштою прихильникам питання про те, чи не зацікавлені вони в замовленні Impossible Burgers безпосередньо з їхнього сайту.

Березень став # 1 місяцем для роздрібного попиту, оскільки люди змінюють купівельну поведінку,  замінюючи ресторани на бакалійні крамниці, щоб готувати вдома. 


З оперативної точки зору, додала вона: “До сих пір ми не спостерігали фундаментальних порушень в нашому ланцюжку постачання через COVID-19”.

Чи може рецесія послабити ентузіазм споживачів до м’яса рослинного походження?

Але як щодо більш широких наслідків пандемії, і чи може погіршення економічних перспектив послабити ентузіазм споживачів до м’яса рослинного походження?

Тренд-вотчер Culinary Tides, наприклад, передбачають, що “інтерес до рослинного м’яса буде однією з тенденцій, на яку впливатиме COVID-19. З досліджень ясно, що рослинне м’ясо на рослинній основі споживають не тільки вегетаріанці, а і ті хто вживають продукти тваринного походження“.

Зменшення від вживання в їжу продуктів тваринного походження є одним з кращих способів зниження ймовірності й запобігання передачі хвороб від тварин до людей.

Хоча ще рано говорити про те, як рецесія вплине на категорію м’яса рослинного походження, Конрад повідомила, що вона з “повагою і рішучою незгодою” відноситься до Culinary Tides. Вона додала, що нинішня криза може навіть прискорити рух в сторону рослинного харчування, оскільки споживачі почнуть замислюватися про роль індустріалізованого тваринництва в поширенні пандемій тварин і людей.

“Опора людини на тварин в якості їжі є катастрофою громадської охорони здоров’я, котра відповідальна за непропорційно велике число вірусів і пандемій – від іспанського грипу 1918 роки (від свиней) до більшості випадків захворювання людини грипом А (від живої або мертвої зараженої домашньої птиці).”

“Вживання продуктів тваринного походження створює ризик зоонозних спалахів, привозячи диких тварин в безпосередній близькості від людини через ринки або в результаті вирубки лісів, а також шляхом створення резервуарів “для патогенних мікроорганізмів у вигляді одомашненої худоби”. Зменшення вживання в їжу продуктів тваринного походження є одним з кращих способів зниження ймовірності й запобігання передачі хвороб від тварин до людей.”.

Beyond Meat: прогодувати мільйон з гаком


Компанія Beyond Meat не відразу відгукнулася на прохання про коментар, через те, що деякі аналітики знизили рейтинг акцій на тлі побоювань, що це може зашкодити короткостроковим продажам (бо більш ніж половина їх доводиться на канал громадського харчування) та затримати плани закордонної експансії, особливо в Китаї.

Однак аналітики Bernstein відзначили, що зростання продажів компанії Beyond Meat за тиждень, що закінчився 21 березня (дані Nielsen), “виріс до 478% г/г, що здається більш ніж достатнім для того, щоб компенсувати повне падіння продажів, яке компанія, безсумнівно, відчуває в секторі громадського харчування, на який припадає приблизно половина продажів компанії”.

В цей час компанія працює з партнерами для пожертвування 1m+ котлет Beyond Burger нужденним людям (в продовольчі банки, лікарні, громадські центри та інші організації) в рамках своєї програми Feed a Million+.

Tofurky: “Наша продукція продовжить залишатися щотижневим кошиком для свідомих споживачів”


Jaime Athos, генеральний директор рослинного бренду Tofurky, сказав, що він “додав більше змін, запустив більше ліній одночасно і найняв/розширив навчання для короткострокового персоналу, щоб отримати більше продукту”.

“Наші замовлення на покупку зросли в середньому на 50% на цьому тижні. Ми очікуємо, що структура замовлень буде залишатися підвищеною протягом пандемії, тому що американці звузили споживання їжі до домашніх страв, не маючи великої кількості ресторанних варіантів. Схоже, що зараз покупці зосереджені на білках і продуктах, які можуть бути заморожені або мати значний термін придатності, на саме це пропонують продукти Tofurky”.

“Наша продукція залишатиметься щотижневим кошиком для свідомих споживачів”

“Ми вважаємо, що ця пандемія COVID-19 надасть час для роздумів і самоаналізу навколо споживання. Ми бачимо, як люди творчо підходять до приготування їжі вдома, використовуючи цей час для відкриття нових продуктів і вибору способу життя, а потім діляться ними з друзями і сім’єю, що тільки збільшує поінформованість про нашу категорію. Крім того, наші продукти позиціонуються як продукти для розробки рецептів, так і в доступному ціновому орієнтирі, як доступні і недорогі “.


Larry Praeger, CEO, Dr. Praeger’s Sensible Foods розповідає:
“За останні кілька тижнів ми, безумовно, бачили великі сплески в більшості наших кращих ритейлерів ..

Продукція рослинного походження перевершила тенденцію і стала основою життя багатьох людей. Всупереч поширеній думці, останнім часом ми стали свідками безлічі споживчих споживчих експериментів, бо люди прагнуть розширити те, що вони їм можуть запропонувати магазини, а Dr. Praeger гарантує, що зробити правильний вибір (навіть у важкі часи!) легко. Ми також бачимо, що лояльні клієнти продовжують купувати продукти на рослинній основі, оскільки вони стали основним компонентом їхнього раціону.”

Dan Curtin, президент Greenleaf Foods (Field Roast, LightLife):
“Як і у всіх харчових компаніях, попит на наші роздрібні продукти значно виріс … Одним із завдань було управління постачанням і наповненням вітрин, щоб забезпечити найкращий потік продукції від наших підприємств до покупців. 

І хоча рослинний білок має вищу цінову планку, ніж традиційні продукти тваринного походження, ми очікуємо, що здоров’я та різноманітність будуть і надалі важливими факторами поведінки споживачів. Крім того, ми знаємо, що багато продуктів тваринного походження врівноважують продукти рослинного походження. У довгостроковій перспективі ми можемо зіткнутися з падінням цін, оскільки ланцюжок постачання таких інгредієнтів, як гороховий білок, більш усталений”.


Meatless Farm Co: “Ми орієнтовані на споживачів м’яса, тож текстура повинна бути правильною, смак повинен бути правильним … але також і ціна”.


Британська торгова марка The Meatless Farm Co вийшла на ринок США в серпні минулого року в рамках загальнонаціонального розгортання Allle Foods і відтоді додала ще понад 200 магазинів. 

“За генеральним планом ми повинні були відкрити дистрибуцію в лютому і мати великий поштовх на Expo West, і очевидно, що це займе трохи більше часу, але з позитивного боку, у нас є багато харчових продуктів на складі та хороша дистрибуція, і ми бачили збільшення продажів в магазинах, де ми доступні”.

Прямо зараз товар відвантажується з Великобританії в замороженому вигляді для продажу в холодильних вітринах ритейлерів, з подальшими планами місцевого виробництва через американських пакувальників, поки ми спостерігаємо, як довго триває блокування, сказав Вест (Vesth).

Хоча як він бачить, що інтерес до рослинних продуктів триває під час економічного спаду, пропозиція конкурентоспроможних цін матиме важливе значення, сказав Вест. Він додав, що продукти The Meatless Farm Co мають більше білка, більше клітковини, і менше насичених жирів, ніж конкуренти [хоча рівень натрію вище] і “грайливий” імідж бренду, який резонує з молодими покупцями.

“Якщо подумати, то дивно, що фунт яловичини на основі рослин коштує дорожче фунта [звичайної] яловичини, зважаючи на те, скільки фунтів рослин необхідно для годування корів, але це зміниться. Довгострокова мета має полягати в тому, щоб м’ясо рослинного походження коштувало стільки ж, скільки й звичайне м’ясо, або менше.

Ми норієнтовані на споживачів м’яса, так що текстура повинна бути правильною, смак повинен бути правильним … але також і ціна”.

 

Джерело:
https://bit.ly/2yf8bUi

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based