Стан рослинної індустрії: Ми їмо більше рослинного м’яса ніж будь-коли, але досі недостатньо

Сьогодні вже непросто встигнути за розвитком рослинної харчової промисловості. Здається щомісяця з’являються нові продукти та пресрелізи від стартапів щодо мільйонів доларів, отриманих від інвесторів. А відомі компанії з виробництва традиційних продуктів харчування запускають власні лінійки продуктів, що не містять молока та м’яса.

Фото: Ghazalle Badiozamani та Jesse Szewczyk

Щороку Plant Based Foods Association та Good Food Institute – основні організації, які виступають за альтернативи м’ясо-молочних продуктів – висвітлюють стан певної галузі, аналізуючи прибутковість таких продуктів у магазинах. Подібні дослідження дають змогу проаналізувати перспективність розвитку рослинної їжі.

В останньому звіті було розглянуто показники продажів за 2020 рік і встановлено, що, як і в попередньому році, роздрібний продаж продуктів харчування на рослинній основі зріс значно швидше (на 27%), ніж загальний роздрібний ринок продуктів харчування в США (на 15%). Продаж рослинного м’яса зріс на 45%, а продаж рослинного молока — аж на 20% у порівнянні з 2019 роком.

Таке зростання здається дивовижним, проте необхідно враховувати, що 2020 рік видався успішним для супермаркетів загалом. На початку пандемії продажі зросли, і прибутки залишалися високими протягом усього 2020 року. Люди частіше готували вдома, аби уникнути скупчення людей та заощадити гроші, що й призвело до зростання продажів як рослинних, так і тваринних продуктів.

Інший важливий факт: категорія рослинних продуктів починалася з дуже низького базового рівня. Продажі рослинного м’яса за рік зросли на 45%, проте досі понад 99% м’яса, що споживають в США, має тваринне походження.

З усім тим, позитивна тенденція росту з року в рік свідчить про підвищення попиту на альтернативні продукти.

Сьогодні рослинні продукти — це більше, ніж просто тренд!

З середини та до кінця 2010-х років журналісти часто пророкували, що рослинні продукти стануть наступним трендом харчування. Сьогодні ж стає очевидно, що це більше, ніж тренд — це великий сектор харчової промисловості. Зокрема сектор альтернативних молочних продуктів, які стають все дедалі менш «альтернативними».

Рослинне молоко становить 15% продажів молока в роздрібній торгівлі, рослинне вершкове масло — на рівні 7%, а рослинні вершки для кави — 6%. Деякі підкатегорії рослинного м’яса отримують дедалі більше споживчих доларів: наприклад, рослинні альтернативи становлять 2,7% продажів упакованого м’яса. Важливо зазначити, що ці цифри стосуються продажів, а не обсягів. Оскільки продукти рослинного походження, як правило, коштують дорожче, ніж аналоги тваринного походження, фактичний обсяг рослинних молока та м’яса, вірогідно, є нижчим за 15% та 2,7% відповідно.

Попри відносно невелику частку доларів, витрачених на продукти рослинного походження, інвестори впевнені, що альтернативні білки продовжуватимуть захоплювати все більше загальної харчової промисловості. Минулого місяця GFI повідомив, що лише у 2020 році сектор альтернативних білків залучив 3,1 млрд доларів від інвесторів. Це більш ніж половина інвестицій, зібраних у цьому секторі за останнє десятиліття. Значна частина цієї суми дісталася таким компаніям, як Impossible Foods та Oatly, проте нові компанії також отримали підтримку.

Знадобиться ще багато років, аби перевірити, чи окупиться така інвестиція, велика частина якої, ймовірно, піде на R&D напрям. Проте вона налаштовує галузь на прогрес у розв’язанні важливих проблем: зниження вартості рослинної продукції, покращення смаку і збільшення доступності для споживачів.

Що стосується ціни та доступності, Impossible Foods, Beyond Meat та Eat Just вже знижують ціни, потрапляючи у нові продовольчі магазини та мережі ресторанів, хоча цього поки недостатньо, щоб залучити споживачів із нижчими доходами.

У порівнянні з популярністю нем’ясних гамбургерів та ковбас (продуктів, на яких зосередились найбільші харчові рослинні компанії), споживачі купують замало рослинних курячих і рибних альтернатив. Це є поганою новиною для курей та риби, яких вбивають у найбільшій кількості та вирощують у найгірших умовах.

Кращою новиною для тварин є зростання кількості рослинних яєць, продажі яких виросли на 168% з 2019 по 2020 рік. Проте порівнюючи з будь-якою іншою підкатегорією, базовий рівень рослинних яєць був особливо низьким на початку: рослинне яйце Eat Just стало широко доступним лише наприкінці 2020 року, практично не маючи попередників та конкурентів.

Хто купує рослинні продукти харчування?

На додаток до вивчення продажів у магазинах, PBFA та GFI замовили опитування споживачів, аби дізнатись, хто ж купує продукти рослинного походження в супермаркетах. З’ясувалось, що домогосподарства з доходом менше ніж 35 000 доларів витрачають на ці продукти найменше, тоді як трохи більш ніж половина всіх грошей, витрачених на продукти рослинного походження, надходять від домогосподарств, які заробляють понад 70 000 доларів на рік (середній дохід домогосподарств США становить 68 703 доларів США).

Ось хто найбільше купує продукти рослинного походження: споживачі у віці від 35 до 44 років, споживачі з вищою освітою, домогосподарства з дітьми та домогосподарства з доходом понад 100 000 доларів США.

Ці дані підкреслюють важливість зусиль рослинних компаній знизити ціни. Вони також наштовхують на думку, що брендам слід намагатися робити рослинне м’ясо якомога дешевшим із самого початку, а не створювати дорогий продукт із високим попитом в надії, що він зможе масштабуватися і з часом стати доступним — це підхід, який зараз використовують більшість стартапів.

Дослідження також виявило, що люди різних етнічних груп в США значно частіше купують та більше витрачають на рослинні продукти, у порівнянні зі споживчою групою білої раси.

І це не дивно. Опитування, проведене в країні у 2018 році, показало, що небілі американці втричі частіше ідентифікують себе як вегетаріанці. Тож можна припустити, що небілі не-вегетаріанці частіше купують рослинні продукти харчування, ніж білі не-вегетаріанці.

Загалом частка домогосподарств, що закуповують продукти рослинного походження, зросла лише на 4% з минулого року. Хоча більша частина американських домогосподарств повідомили, що купували м’ясну або молочну альтернативу у 2020 році, лише незначний відсоток американців визнали себе вегетаріанцями чи веганами. Частково це може бути спричинено широким прийняттям терміну plant-based на маркуванні, на відміну від vegan або vegetarian. Адже дослідження показали, що люди рідше купують продукти з маркуванням V.

Згідно з недавньою доповіддю, відсоток маркувань plant-based минулого року зріс більш ніж вдвічі проти 2019. Він переходить навіть на категорії поза продуктами харчування: наприклад, мийний засіб для прання рослинного походження Tide (сподіваємось, що його ніхто не сприймає за їжу!).

Можливим поясненням є те, що коли споживачі бачать на продукті маркування вегетаріанський, вони відкладають його через несприйняття самого терміну, тоді як plant-based є ширшим поняттям і рідко сприймається як самоідентифікація.

Рослинна галузь невелика лише тому, що вона зовсім нова

Щорічні звіти випускаються з неабиякою дозою ентузіазму та оптимізму, що є виправданим з огляду на те, як швидко зростає рослинний харчовий сектор.

Вони також вказують, скільки ще потрібно зробити виробникам, аби досягти високої мети, яку вони ставлять перед собою: кардинально змінити спосіб виробництва м’яса та молока, що тривав протягом десятиліть.

Рослинній харчовій промисловості знадобиться не один рік невпинного розвитку, перш ніж вона почне сприяти зниженню поголів’я тварин, вирощених у господарствах. Цього не відбувається, принаймні поки що: рівень споживання м’яса продовжує повільно рости в США і різко підвищуватись у світі. Однак не варто забувати, що лише кілька років тому найбільші компанії галузі тільки починали випуск своєї продукції, тож покоління рослинної харчової промисловості досі у зародковому стані.

Мине ще деякий час, перш ніж ми дізнаємось, чи принесуть їхні зусилля з трансформації харчової промисловості значних і швидких результатів. А доти, підтримуймо їхній постійний прогрес!

Джерело: Vox
Переклад: представниця UA Plant-Based Богдана Попадюк

UA Plant-Based
Команда UA Plant-Based