«Щоразу варто замислюватися про те, як прийняте вами рішення вплине на все» – Нікіта Керін, Vegurman

Ринок замінників м’яса є однією з галузей економіки, котрі надзвичайно швидко розвиваються. Ми взяли інтерв’ю у Нікіти Керіна — співзасновника Vegurman та дізналися трошки більше про компанію, її призначення та плани на майбутнє.


Розкажіть трошки про себе і команду, яким бачите своє призначення?
В команді нас троє: Я, мій друг Віктор та наш кухар Нікіта. 
Віктор відповідає за фінансову частину, маркетинг та взаємодію з клієнтами. Наразі ми шукаємо інвестиції на запуск виробництва та повноцінної рекламної кампанії. До цього часу були сконцентровані на співпраці та налагодженні контактів із ХоРеКа, тому зовні нашу роботу оцінити складно. Роздріб на повну потужність запустимо вже з інвестиціями. А зараз отримуємо замовлення навіть без реклами, люди рекомендують один одному — так би мовити, працює «сарафанне радіо». У веганських крамничках нас теж можна знайти.

Другий член команди, наш кухар Нікіта, наразі займається розробкою. Вже створено декілька позицій на базі нашого рослинного м’яса, щодня йде робота над їх удосконаленням. Коли запустимо повноцінний цех, він буде відповідати за кухню та виробництво, а також за розробку нових продуктів. Я часто працюю разом з Нікітою, допомагаю йому. Мені це цікаво — кухня це моє ?‍?

А я виконую функції зовнішнього контакту. З волонтерськими організаціями, з веганською спільнотою в цілому. Ми плануємо тісно співпрацювати та всіляко допомагати, прискорювати поширення ідей веганства в Україні. Організовую дегустації, кухні з рослинним фастфудом на вечірках, сам готую. Більшість людей просто в захваті та не можуть повірити, що лаваш-рол з рослинним м’ясом та веганським соусом може бути навіть смачнішим, ніж звичайний. Це підштовхує людей замислюватися про відмову від м’яса, знаючи що є не менш смачна та корисніша й етичніша альтернатива. І я кайфую від цього, бо бачу тут своє призначення. Завжди є розділення: є частина фінансова, і є місія. От місія — це моє: знижувати вживання продуктів тваринного походження, створюючи подібні до нас компанії. Чим більше, тим краще. Зростає попит, зростає інтерес до рослинного.

Vegurman — це ж продукція від компанії Greenwise, правильно? Як ви познайомились, хто з вас кого знайшов?
Так, вірно. Зараз ми є офіційним та ексклюзивним дистриб’ютором Greenwise. Але, як я казав раніше, готуємо запуск свого власного виробництва продуктів на базі рослинного м’яса Greenwise.

Про цю компанію я дізнався пару років тому, коли вони тільки запустилися. Дивився якийсь рецепт у Михайла Вегана, стріпси були одним з інгредієнтів. Почав гуглити та зрозумів, що в Україні їх немає. Більш того, немає навіть нічого схожого.

Минуло близько року, а подібного продукту все не з’являлося на ринку. І я вирішив запропонувати своєму другу Віктору ідею дистриб’юції. Бо ми часто на цю тему розмовляли, особливо коли я готував щось смачне, рослинне. Зв’язалися з ними, зробили перше пробне замовлення. З цього все й почалося.

Як виглядає процес створення даного продукту?
Спочатку триває стадія лабораторних досліджень, де експериментальним шляхом визначають найкращі пропорції пшеничних і соєвих білків для досягнення необхідних якостей. Потім за допомогою спеціального обладнання продукту надають необхідну форму та об’єм. Можна сформувати як великі листи, так і маленькі крихти, залежно від мети. Це дуже спрощена схема.

Ти відчуваєш, що в Україну приходить тренд на рослинне харчування?
Так, безумовно! Останній рік прям дуже відчутно. Наприклад, з’являється багато нового рослинного фаршу. В основному на пшенично-соєвій основі, а от горохових поки не дуже багато. Якщо не помиляюсь, лише Beyond Meat. Але ми працюємо в цьому напрямку. А ще, наша команда займається розробкою рослинного тунця. Не знаю точно коли все це з’явиться на полицях, але ми докладаємо зусиль.

А яких продуктів тобі хотілося б бачити на ринку України більше, чого не вистачає?
Сиру! Але це питання часу. Зараз багато де з’явився Violife, у Сільпо навіть є. Їх дистриб’ютор в Україні швидко набирає обертів.

Готовий до глибокого питання? Які, на твою думку, основні причини проблем на Землі?

Неусвідомленість. Кожного дня варто замислюватися про те, як прийняте вами рішення вплине на все. Певне, це найголовніше.

Добре. А де тоді шукати цю усвідомленість?
Ой, я і не знаю точно. Питати самого себе. Можливо деякі речі не сильно впливають на світ, як то закривати кран поки чистиш зуби. Але це шлях до того, щоб задумуватись про дрібниці та вчити себе.

А як ти думаєш, що може зробити відповідальний бізнес та кожна людина окремо для того, щоб врятувати планету?
А навіщо її рятувати — планета і сама виживе. Люди зникнуть, планета відновить себе, щоб з нею не сталось, і все буде добре. Відновляться природні процеси й все повернеться до істинної форми.

Тобто тебе влаштовує такий варіант? А що на рахунок прийдешніх поколінь?
Ні, не влаштовує звичайно. Але ж ти спитала про планету, а не про людей.  *сміється*

Але якщо серйозно?
Те ж про що я казав раніше. Усвідомленість. І в бізнесі також. Можна розцінювати результати своєї діяльності з різних сторін: з одного боку ти зробив продукт, який приніс тобі гроші та став популярним — клас, молодець. Але з іншого боку, якщо твоя робота знищує ліс, силу-силенну живих істот, забруднює водойми — чи дійсно ти молодець? 

Більше 150 мільйонів тварин вбивають заради їжі по всьому світу щодня. Це загибель 56 мільярдів наземних тварин в рік. Тому ще раз кажу: усвідомленість та відповідальність. Тут вже на скільки тобі вистачає сумління. 

А якого типу харчування ти дотримуєшся? Як давно? Як прийшов до обраного?
Стараюсь нікого не експлуатувати. Самостійно задав собі декілька питань, декілька питань друзям, так і понеслось. Сім років тому прийшов до такого рішення. Поступово, поетапно рухався у бік пізнавання рослинної кухні. Зараз, на скільки це можливо, я стараюсь мінімізувати експлуатацію будь-кого.

Наша команда дякує вам за інтерв’ю та бажає успіху і натхнення на створення смачних продуктів та благородних ідей ?

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based