VeganGo – «Держава повинна втручатися, щоб розповсюдити рослинне харчування»

Микита Сологуб прагнув створити компанію, продукти чи послуги якої сприяли б розвитку людства та покращували екологію планети. Зрештою, це привело його до створення VeganGo — соціально відповідального виробництва рослинної їжі. Тут тільки веганські та корисні продукти, сортування відходів та в майбутньому доставлення страв електротранспортом. UA Plant-Based вирішили дізнатися трошки більше про проєкт, який може стати прикладом для багатьох.

Як виникла ідея створити подібний проєкт? Можливо надихнулися закордонними прикладами рослинного бізнесу? Якщо так, якими саме?

У 19 років я усвідомив, що хочу створити такий масовий продукт, який би покращував стан екології та одночасно сприяв розвитку людства. Але й гадки не мав, що саме це може бути. Через 1,5 роки вивчення різних глобальних проблем і їх причин, я, досі не знайшовши відповідь, поїхав один на велосипеді з Миколаєва до Москви (1400 км) на наймасштабніший нетворкінг для підприємців в СНД. За збігом обставин залишився в Москві на три місяці, а за тиждень до повернення познайомився з дівчиною. І після розмови з нею постановив відмовитися від споживання продуктів тваринного походження.

Повернувшись до Миколаєва, я почав ретельно вивчати тему харчування і впливу тваринництва на екосистему Землі. Попутно відчув на собі всі бонуси рослинного харчування: більше сил та енергії, гарний настрій, міцніший імунітет, кращі результати в спорті. Після цього поїхав на 2 місяці до Петербурга до тої дівчини. Там я познайомився з розмаїттям рослинного харчування, адже там повно веганських магазинів, кафе та ресторанів. По поверненню до Миколаєва зрозумів, що саме розвиваючи рослинне харчування можна зробити найпотужніший внесок у поліпшення екології та розвиток людей. Отак і засновую компанію VeganGo.

Чи складним є процес створення подібного проєкту? Адже чимало власників малих бізнесів стикаються з проблемами в Україні, особливо в харчовій сфері.

Процес створення подібного проєкту неймовірно складний, особливо якщо на старті недостатньо досвіду і немає стартового капіталу. Але це звичайні умови, та й все можна подолати. Потрібна величезна віра в успіх і титанічна робота.

Яким чином розробляєте свої рослинні страви?

Продукти для компанії я розробляю сам, але мені дуже допомагає моя команда і клієнти, які дають зворотний зв’язок. Понад рок я практикувався та врешті-решт навчився створювати унікальні та смачні продукти. Ми орієнтуємося саме на корисне веганство, тому в нас немає продукції багаторазової обробки. Наприклад, наші котлети створені з активованих бобових, а в сирниках і сирках замість цукру використовуємо унікальний продукт — нугу з фініків або родзинок, яку виробляємо самі. Також ми не використовуємо усілякі консерванти, підсилювачі смаку і т.д.

Які продукти з асортименту є вашими фаворитами? А які частіше обирають ваші клієнти?

Складно виділити якісь фаворити з наших продуктів, вони всі унікальні, мають високий попит і дуже смачні. Особисто я раніше полюбляв сирники, а наші веганські дуже на них схожі. Я їх просто обожнюю, обов’язково рекомендую всім спробувати!

З котлет звичайно ж наші сочевичні котлети. Це просто бомба, тут словами не передати! Їх можна смажити на сковорідці або запікати в духовці. Багато клієнтів говорять, що у нас найсмачніший фалафель. Вегмені це взагалі окрема історія. В один момент мені просто дуже сильно захотілося пельменів — ось ми їх і створили.

Не задумувались про співпрацю з великими мережами супермаркетів чи виходом в інші міста?

Звичайно, в майбутньому ми будемо присутні у всіх великих мережах, це наше головне завдання і неминучий факт. Для цього нам необхідно робити бізнес потужнішим і залучати додаткове фінансування. Ми відкриті до партнерства, отже якщо є охочі інвестувати, то ласкаво просимо! Попереду ще багато роботи.

А розкажете про свої останні новини?

Ми запустили новий проєкт — @vegango_lavka! Це онлайн-магазин не тільки нашої продукції, а й продукції інших виробників. Ми відправляємо напівфабрикати по Україні з гарантією, а таке мало хто робить.

Взагалі, коли в мене тільки виникла ідея створення компанії, то я відразу бачив це в трьох напрямках: виробництво продуктів, доставлення готової їжі та магазини. От зараз вже є виробництво, тепер онлайн магазин який пізніше матиме фізичні точки, а доставлення готової їжі поки що недоступна опція, яка буде трохи пізніше.

Як вбачаєте ситуацію з рослинним харчуванням в Україні? Що, на вашу думку, потрібно зробити задля її покращення?

Ринок рослинних продуктів в Україні тільки-тільки зароджується, а останнім часом спостерігається неймовірний зріст. Це пов’язано з тим, що людям все зрозуміліше стає безглуздість споживання м’яса і молочних продуктів. Неналежна ситуація з екологією, температура зростає, всюди пожежі — все це сприяє зміні харчових звичок.

Річ у тому, що за останні сто років ми вирубали 70% лісу на планеті, і все це для промислового тваринництва. Як на мене, держава повинна втручатися, щоб розповсюдити тренд на рослинне харчування. Тобто підтримувати різноманітні веганські ініціативи, а на м’ясо накладати додатковий податок за шкоду для всього живого. Влада повинна приділяти рівну кількість уваги рослинному харчуванню та електрифікації транспорту, адже ці два фактори однаково допоможуть покращити стан екології.

Дуже приємно бачити успішний розвиток таких ідейних бізнесів, створених з любов’ю. Бажаємо успіхів проєкту VeganGo!

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based