Як українські веган-бізнеси наближають перемогу

Початок повномасштабної війни приніс не тільки багато болю, а й чимало гордості. Громадяни, компанії та різноманітні проєкти об’єднуються, аби подолати спільного ворога, і показують надзвичайні приклади підтримки та героїзму. Алевтина Козачок, координаторка проєкту UA Plant-Based, розповіла Platfor.ma, як це роблять веганські бізнеси та організації. 

Майже від початку повномасштабного вторгнення активісти й активістки Львівської веганської кухні безплатно годували вимушених переселенців на Львівському вокзалі. Завдяки підтримці українців та іноземних бізнесів, команді вдається не тільки готувати для нужденних, а й надсилати пакунки рослинних продуктів для військових і цивільних. На сьогодні організація надіслала понад 400 посилок з продуктами першої необхідності, альтернативами м’яса та молока, а також вітамінами для веганів. Наразі триває збір заявок на веганські продукти для захисників України, заповнити можна за посиланням

Згодом схожу ініціативу запустила ГО Кожна тварина, почавши годувати безплатними рослинними обідами нужденних у столиці, Одесі, Дніпрі, Вінниці, Ужгороді та Рівному. Наразі команда приготувала понад 11 тис. порцій їжі, і також продовжує надсилати пакунки їжі військовим. 

З вищезгаданими командами тісно співпрацює львівський виробник Зелена корова та ресторан Green Cafe Lviv, щотижня висилаючи десятки кілограмів своєї продукції для готування веганських обідів. На момент публікації для військових було виділено майже 2 тис. порцій, а також понад 500 кілограмів тофу й фалафеля для внутрішньо переміщених осіб. Ба більше, команда надіслала понад 65 тис. енергетичних батончиків для бійців на передовій — як спеціально куплених, так і власного виробництва. Частина прибутку від роботи кафе досі йде на потреби волонтерів, а Зелена корова продовжує надсилати продукцію для переселенців.

Один із провідних київських виробників рослинного м’яса Eat Me At також розпочав діяльність на користь країни з перших днів війни. Передовсім, допомагав волонтерам годувати киян, які переховувалися в метро, а також тероборону, пацієнтів лікарень і навіть військових-веганів. Команда скооперувалася з кількома столичними закладами, зокрема Savage Food, яким віддавала чи навіть розвозила продукцію для приготування страв. Загалом близько 800 кілограмів рослинного фаршу було реалізовано для гуманітарних потреб, і ще 100 кілограмів надіслали до Запоріжжя для вимушених переселенців. 

Вищезгадані Eat Me At і Savage Food також скооперувалися з Іллею Третьяковим, краще відомим в рестораторських колах як Veganistanbrat. Це — вегетаріанська ініціатива в проєкті Київ Волонтерський, яка від початку війни почала готувати повноцінні рослинні обіди для тих, хто цього найбільше потребував. Зокрема команда тиждень годувала один із київських роддомів, а пізніше жіночий монастир і лікарню Охмадит. На цей момент вони приготували понад 20 тис. порцій вегетаріанських страв для нужденних.

Минулого року троє друзів з The Loopci отримали від UA Plant-Based титул Найкращого рослинного продукту 2021 за першу в Україні веганську тушкованку. Протягом перших двох місяців війни хлопці з друзями щодня готували по 300 повноцінних рослинних обідів для цивільних (перехованців у метро, евакуйованих з гарячих зон і людей похилого віку), а також захисників України (розвідників, представників ТРО та бійців батальйону Айдар). Пізніше, коли потреба в гарячих обідах зменшилася, The Loopci повернулися до тушкованок. Розробивши спеціальний воєнний дизайн, команда надіслала вже близько двох тисяч банок тим захисникам та захисницям на передовій, які не вживають м’яса.

Минулого року троє друзів з The Loopci отримали від UA Plant-Based титул Найкращого рослинного продукту 2021 за першу в Україні веганську тушкованку. 

Окремої згадки також заслуговує власник фастфуду і крафтового виробництва Mama Vegan, який разом з колегами готував шалені кількості обідів протягом всього періоду активних бойових дій навколо столиці. Метою було нагодувати якомога більшу кількість людей, тож готували з усіх привезених волонтерами продуктів. Водночас близько 30% людей навіть під час війни серйозно ставилися до Великого посту та просили в цей період рослинні опції. Загалом, команда приготувала близько 25 тис. порцій їжі, а також витратила майже 300 тис. грн на допомогу постраждалим у деокупованій Київській області. 

Навіть у Харкові, який досі перебуває під постійними обстрілами, активно працює рослинна кухня. Доставка Ля Веган була вимушена припинити свою роботу й перейти на виключно волонтерську діяльність. Об’єднавшись з волонтерами та фондами, команда приготувала вже понад 10 тис. веганських обідів для воїнів, лікарів, цивільного населення та інших волонтерів. До речі, виробник рослинного м’яса Green Go передав групі понад 30 кілограмів своєї продукції. 

Звісно, це далеко не повний список, адже майже всі бізнеси намагаються бути корисними в нашій боротьбі проти агресора. Київська кондитерська Sereda передавала торти на волонтерські потреби та пекла великодні пасочки для мешканців деокупованих сіл. Львівський заклад OM NOM NOM з першого дня відкриття перераховував 50% прибутку на потреби армії та годував вимушених переселенців. Імпортер кокосового згущеного молока Nature’s Charm, склад якого був підірваний в Гостомелі, роздає вцілілу продукцію на гуманітарні потреби. А виробник рослинного м’яса Wanted Vegan не лише передавав свою продукцію у волонтерські кухні, а й пожертвував понад мільйон гривень на потреби армії. 

«Більшість бізнесів продовжують активно волонтерити і потребують фінансової підтримки, або ж відновили роботу та будуть раді новим клієнтам. Війна дійсно продемонструвала на що здатні українці та створені ними підприємства, і ми переконані, що з такими людьми наше майбутнє може бути тільки світлим і щасливим», — говорять в UA Plant-Based.

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based