Ваш путівник по рослинному молоку

Рослинне харчування дуже різноманітне, тому і видів рослинного молока теж чимало. Його можна приготувати вдома, а можна знайти на поличках супермаркетів. Пропонуємо вам ознайомитись з найпопулярнішими видами рослинного молока.

Соєве


Одне з найбільш доступних, підходить для будь-яких кулінарних рецептів, а також чудово смакує в лате, бо надає йому додаткову кремовість.

Корисні властивості: нормалізує роботу печінки, мозку, органів зору та органів дихання. Містить білки, макро- і мікроелементи, ізофлавон, тіамін, піридоксин, вітамін В12 і вітамін Е, вітамін групи B, магній. Високий вміст кальцію зміцнює кістки, а вміст цукру в соєвому молоці в 10 разів менший, ніж у коров’ячому.
Калорійність:  ~ 54 ккал/100 гр

Вівсяне


Багате клітковиною молоко, зазвичай має легкий солодкий присмак, тому добре підходить для випічки, дитячого пюре, а також добре піниться, тому підходить для лате.

Корисні властивості: пришвидшує обмін речовин, виводить зайву рідину з організму, відновлює сили після фізичної активності, а також підходить людям з підвищеним рівнем холестерину. Містить вітаміни групи B, вітаміни A, E, H, залізо, фосфор, кремній, клітковину, цинк, мідь.
Калорійність:  ~ 34 ккал/100 гр

Кокосове


Ідеальне молоко для десертів, рослинного морозива та інших рецептів, де важлива кремова текстура. Проте воно має сильний кокосовий аромат, тому будьте впевнені, що це не стане проблемою.

Корисні властивості: багате насиченими  жирами, покращує роботу кишково-шлункового тракту, виводить шкідливий холестерин, нормалізує роботу мозку. Рекомендоване до вживання дітям. Містить вітаміни групи B, А, С, К, Е, РР, а також Омега-3, Омега-6, Омега-9, кальцій, магній, цинк, фосфор.
Калорійність:  від 150 до 250 ккал/100 гр. (є також кокосові вершки, вони більш жирні та густі)

Мигдальне


За своїми властивостями схоже до коров’ячого молока, при цьому засвоюється набагато краще. Має легкий мигдальний аромат, підходить для молочних коктейлів та добре поєднується з кашами. При збиванні піни небагато.

Корисні властивості: позитивно впливає на серцево-судинну систему, не містить холестерину, покращує стан шкіри завдяки високому вмісту вітамінів А та Е. Багате такими мікроелементами як кальцій, фосфор, магній, манган, цинк, купрум, а також вітамінами  В1, В2, В3, В4, В5, В6, В9, С, D.
Калорійність:  ~ 51 ккал/100 гр

Конопляне


Має землистий, горіховий смак і вершкову консистенцію. Чудово підходить для пікантних страв.

Корисні властивості: регулярне вживання конопляного молока подарує здоровий вигляд шкіри, а також захистить від серцево-судинних захворювань. Воно містить ряд поживних жирів, таких як жирні кислоти омега-3 і омега-6, вітаміни групи В, вітамін А, вітамін Е і білок, а також деякі інші мінерали, такі як калій, магній і цинк.
Калорійність:  ~ 40 ккал/100 гр

Молоко з кеш’ю


Має неймовірний горіховий аромат та кремову текстуру. Його можна заморожувати, чи збивати, робити з нього морозиво та креми для випічки, а ще воно добре смакує з кавою і навіть чаєм.

Корисні властивості: зміцнює імунну систему, містить велику кількість корисних  жирів, у тому числі Омега-3, Омега-6 і Омега-9, а також мідь, цинк та калій.
Калорійність:  ~ 84 ккал/ 100 гр

Рисове


Дієтичне молоко, в ньому мало калорій, які здебільшого з вуглеводів, має мало білків та жирів. Добре підходить для випічки та приготування страв, має легкий солодкий присмак, а також не містить глютену. Рисове молоко дуже рідке, тому до кави краще обрати інше.

Корисні властивості: регулює рівень цукру в крові, знижує рівень холестерину. Рисове молоко є хорошим джерелом таких вітамінів, як тіамін, ніацин, рибофлавін, вітамін D та кальцій.
Калорійність:  ~ 47 ккал/100 гр

Лляне


Так само, як і рисове, є доволі рідким, тому краще підійде для приготування каші чи до випічки.

Корисні властивості:  містить жирні кислоти омега-3, які важливі для когнітивної функції. Вміст калію в лляному молоці в 7 разів вищий, ніж в бананах.
Калорійність:  ~ 40 ккал/100 гр


Власноруч приготовлене молоко буде найкориснішим варіантом, до нього можна додати екстракт ванілі, фініки (для підсолодження та густоти), сіль за смаком, цукор, або сироп агави. Тим паче це буде набагато дешевше, ніж купляти. Також Ви можете змішувати смаки (наприклад, соєве з кокосовим, або рисове та молоко з кеш’ю).

Якщо Ви все ж обираєте рослинне молоко в супермаркеті, то рекомендуємо остерігатись таких добавок:

  • Загущувачі: карагінан, гуарова камідь, ксантанова камідь, камідь ріжкового дерева, гелланова камідь, гуміарабік. Загущувачі можуть порушувати роботу травної системи, тому якщо у вас з цим проблеми, краще робити молоко самостійно, або обирати таке, що їх не містить.
  • Підсолоджувачі. Краще взяти базове рослинне молоко та додати до нього ті інгрідієнти, які Вам до вподоби. Пам’ятайте, що деяке молоко уже має солодкуватий смак. 

Авторка:
Юлія Зуєвич

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based