Бездіяльність Конференції ООН зі зміни клімату у глобальній зміні харчування

Рослинна їжа має вирішальне значення в боротьбі зі зміною клімату. Так чому ж це не пріоритет Конференції ООН зі зміни клімату?

У петиції на Change.org, іспанський бренд рослинного м’яса Heura Foods закликає прем’єр-міністра Великобританії Бориса Джонсона обговорити продукти рослинного походження на Конференції ООН зі зміни клімату (COP26), яка відбудеться в листопаді в Глазго. Метою двотижневого саміту є прискорення дій навколо Паризької угоди та Конвенції ООН щодо зміни клімату.

«Ми прислухалися до ваших слів. Ми помітили ваші дії (бездіяльність). Прийшов час діяти та розглядати харчування як ключовий спосіб впливу на кліматичну кризу», – написали співзасновники Heura Foods Марк Колома і Бернат Ананос Мартінес в пості на LinkedIn.

Heura Foods повідомляє, що існує «більш ніж достатньо даних», щоб стверджувати, що продукти на рослинній основі допомагають уповільнити настання надзвичайної кліматичної ситуації. Проте, за словами бренду, план конференції не відповідає цим даним.

«Уряд Великобританії вважається лідером в області зміни клімату, однак в кліматичних стратегіях не достатньо згадується важливість раціону, всупереч науково обґрунтованим звітам, в яких цитуються екологічні переваги вживання рослинної їжі», – написано в петиції Heura Foods.

Бренд закликає прем’єр-міністра Джонсона вжити заходів і допомогти «продуктам на рослинній основі зайняти місце на столах споживачів». 

Зв’язок між діяльністю людини й надзвичайною кліматичною ситуацією добре відомий. Такі експерти, як натураліст BBC сер Девід Аттенборо, вже багато років б’ють на сполох з приводу глобального потепління. Згідно з даними, наданими Мартінесом, перехід на рослинне харчування може скоротити викиди, пов’язані з харчовими продуктами, на цілих 73%. Адже 26% усіх викидів припадає на харчові продукти й 58% з них — на продукти тваринного походження. Скорочення виробництва продуктів тваринництва може також скоротити площу сільськогосподарських угідь, використовуваних для цього, на 75%. 

Споживання м’яса і пандемія

Всесвітня організація охорони здоров’я попереджала про «постантибіотичну еру» понад десять років тому. Це результат надмірного використання антибіотиків у тваринництві.

Дослідники з Кембридзького університету кажуть, що зміна клімату також могла зіграти «ключову роль» в пандемії коронавірусу. Екосистеми стають теплішими, втрата біорізноманіття знаходиться на рекордно високому рівні, і в міру того, як ці регіони нагріваються, середовища перебування тварин скорочуються, що збільшує ймовірність передачі хвороб від виду до виду. Це, як попереджають експерти, передбачає, що кліматична криза може викликати більше пандемій, навіть більш серйозних, ніж COVID-19, який вже забрав понад 4 мільйони життів. Результати були опубліковані в цьому році в журналі Science of the Total Environment.

За словами дослідників, зміна рослинності за століття різко збільшила кількість видів кажанів в Південно-Східній Азії. Зараз їх на 40 більше, ніж 100 років тому. Вони приносять в регіон близько 100 різних типів коронавірусів.

Дослідники вивчили кліматичні дані минулого століття, приділяючи увагу зміні температури, сонячного світла і вуглекислого газу в регіоні. Зміни перетворили тропічний чагарник в тропічну савану і листяний ліс, і це середовище стало «глобальною гарячою точкою» для кажанів. 

«За нашими оцінками, за останнє сторіччя зміна клімату привела до значного збільшення кількості видів кажанів в тому місці, де, ймовірно, виник SARS-CoV-2», – сказав доктор Роберт Бейер, провідний дослідник Кембридзького університету. «Це збільшення вказує на можливий механізм того, як зміна клімату могла зіграти роль у виникненні пандемії».

Засновники Heura також посилаються на ризики для здоров’я людини як на причину відмови від вживання м’яса. Все більше досліджень вказують на ризики для здоров’я, пов’язані з серцевими захворюваннями, ожирінням і раком як результат споживання м’яса. Останнє дослідження показало кореляцію між споживанням хот-догів і скороченням тривалості життя. 

Чи бреше Великобританія щодо викидів?

Активістка-підліток по боротьбі зі зміною клімату Грета Тунберг також націлилась на Великобританію напередодні COP26. Раніше в цьому місяці засновниця Fridays for Future заявила, що Великобританія брехала про свої успіхи в області зміни клімату.

«Це брехня, що Великобританія є лідером в області клімату, і що з 1990 року вони скоротили свої викиди на 45 відсотків», – сказала вона. За словами Тунберг, це число не показує викиди Великобританії в результаті авіаперельотів, імпорту і морських перевезень.

«Звичайно, якщо ви не включите всі викиди, статистика буде виглядати набагато краще», – сказала Тунберг. «Я дійсно сподіваюся, що ми перестанемо називати Великобританію лідером в області клімату, тому що це просто неправда. Вони дуже творчі в обліку вуглецю, але на практиці це мало що значить».

Представник уряду відповів на коментарі Тунберг, заявивши, що країна «пишається успіхами, які ми робимо в боротьбі зі зміною клімату, скоротивши викиди на 44% за останні три десятиліття». За даними уряду Великобританії, дані приведені у відповідність зі стандартами Міжурядової групи експертів зі зміни клімату.

Критика конференції

Захід також піддався критиці за відсутність різноманітності представництва. У грудні минулого року понад 400 людей, зокрема британські знаменитості Еллі Голдінг, Емма Уотсон і Лілі Коул, закликали до того, щоб на заході було більше жінок.

Кампанія SheChangesClimate направила відкритий лист уряду Великобританії із закликом до більшої прозорості в питаннях гендерної рівності на COP26. Кампанія вимагає 50-відсоткового представництва жінок у вищому керівному складі британської конференції COP26.

«Неприпустимо, що половина планети не представлена ​​у вищому керівництві. Відсутність жіночих голосів в дискусії є кроком назад від кліматичної справедливості та нездатність зібрати найсильнішу команду», – заявляє група. 

Минула конференція COP25, яка була скасована через пандемію, включала План дій з гендерних питань, в якому наголошувалося на важливості залучення жінок в обговорення клімату. Група повідомляє, що у неї були зустрічі з Пітером Хіллом, генеральним директором Конференції COP26, і Алоком Шармою, її президентом. SheChangesClimate стверджує, що Шарма пообіцяв продовжити діалог і проактивно співпрацювати в пошуках шляхів розв’язання проблеми. Лист підписав співавтор Паризької угоди Лоуренс Тубіана. Серед інших підписантів колишній президент Ірландії Мері Робінсон, економіст Кейт Раворт і дослідник National Geographic Сільвія Ерл.

Висновки

Зміна клімату не є проблемою однієї держави, адже впливає на всіх без виключення мешканців планети. Саме тому нам слід уважно ставитися до таких заходів, як Конференція ООН зі зміни клімату, та слідкувати за їхніми рішеннями та діями. Наразі, на жаль, майже жодна кліматична група не ставить глобальний перехід на рослинне харчування за пріоритет, але ми переконані, що незабаром це зміниться.

Джерело: Green Queen
Переклад: Ольга Тройникова

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based