ТОП-3 рецепти рослинних пасок

Відчуваєте квітучий аромат у повітрі? Теплий дотик сонця? Бачите, як прокидається природа? Це до нас прямує весна! А разом із нею настає Великдень — свято, сповнене світла і добра. 


День, до якого готуються душею і тілом всі віруючі, дотримуючись великоднього посту. Адже піст — це не лише відмова від продуктів тваринного походження. Це процес вдосконалення свого внутрішнього стану, очистка організму й думок, цілковите перезавантаження.

На час посту, ті, хто його дотримуються, хоч ненадовго, але стають вегетаріанцями або й веганами. І це дуже гарна нагода відчути на собі усі переваги рослинного харчування. А для когось, можливо, й перший крок у цьому напрямку.

Відмова від споживання м’яса, молока, яєць часто дається непросто.Тому багато хто, після закінчення посту, повертається до свого звичного типу харчування. Але дехто, все ж таки, переосмислюють свої вподобання і намагаються не вживати тваринну їжу й надалі. Тут ми завжди рекомендуємо підписатись на безплатний 10-денний Plant-Based Challenge, щоб максимально спростити процес. І, безумовно, є такі, хто не вживав й не буде вживати таких продуктів взагалі, без прив’язки до релігійних дат.

І тут виникає питання: «Як же бути тим, хто хоче святкувати, але не вживає, а ні яєць, а ні вершкового масла?» Все дуже просто — замовити, або спекти веганські пасочки й насолоджуватись. Інформацію про те, де замовити веганську паску можна знайти тут.

Але якщо ви вирішили готувати святковий стіл самотужки, то команда UA Plant-Based зібрала ТОП — 3 рецепти найсмачніших веган-пасок для вас:

РЕЦЕПТ 1: Печена паска від Даші Бакай, власниці кондитерської Sweetginger 

Для паски потрібно:

  • банан стиглий — 1 шт.
  • апельсиновий сік — 50 г
  • цедра 1 апельсина
  • вода — 210 мл
  • олія — 30 г
  • цукор — 100 г
  • сухофрукти — 50-100 г
  • борошно — 250 г
  • розпушувач — 10 г
  • сіль — 2 г

Для глазурі:

  • цукрова пудра — 50 г
  • сік апельсина або лимона — 10-15 г

Процес приготування:

  • Розігріваємо духовку до 180 С. Родзинки, курагу або інші сухофрукти заливаємо окропом, щоб вони розм’якли.
  • Давимо банан вилкою до однорідності. Додаємо апельсиновий сік, цедру, воду, олію та цукор.
  • Борошно змішуємо з розпушувачем та сіллю, просіюємо в іншу миску.
  • Вливаємо рідку суміш в сухі інгредієнти та ретельно вимішуємо. Сухофрукти потрібно відтиснути, трохи обсушити та додати до тіста.
  • Тепер розкладаємо тісто у форми. Воно підіймається досить гарно, тож можна викладати на 1/2 форми або трохи більше. Випікаємо 50-60 хв.
  • Після того як паски вистигнуть, можна посипати їх цукровою пудрою або помастити глазур’ю. Приготувати її дуже просто: цукрову пудру змішуємо з цитрусовим соком. Тільки слідкуйте за густотою: зарідка глазур просто стече разом з прикрасами. Краще поступово підливати сік по краплі, контролюючи консистенцію. 


РЕЦЕПТ 2: «Сирна» RAW-паска за рецептом від ресторану Nebo’s

Для паски потрібно (на 10 шт.):

  • 1 кг кеш’ю
  • 0,5 л води
  • 500 г кокосової стружки
  • 200 г будь-якого сиропу
  • 80 г кокосового масла
  • 200 г волоського горіха
  • 400 г подрібнених кураги з родзинками

Для глазурі:

  • 250 г кеш’ю
  • 450 г кокосової стружки
  • 300 г будь-якого сиропу
  • 300 г масла какао
  • 50 г лимонного свіжовичавленого соку
  • 150 г води
  • в’ялена журавлина

Спосіб приготування:

  • Спочатку необхідно приготувати сир з кеш’ю. Для цього беремо 1 кг замоченого на ніч кеш’ю і 0,5 л води та збиваємо разом в блендері до однорідної маси. 
  • Виливаємо масу в марлю і ставимо на ніч під прес. Після — видаляємо рідину, і в марлі залишиться сирна маса.
  • Готуємо пасту з 500 г жирної кокосової стружки, 200 г сиропу і 80 г кокосового масла. Всі інгредієнти збиваємо в потужному блендері.
  • Отриманий сир змішуємо з пастою, додаємо в цю масу волоський горіх і подрібнені курагу з родзинками. 
  • Формуємо отриману масу у відповідні форми. Як варіант, це можуть бути одноразові паперові стаканчики на 250 або 300 мл.
  • Ставимо сирну паску в формочках в холодне місце, щоб вона застигла. Через годину пасочки можна витягати (вони повинні бути досить щільної консистенції).
  • Паски поливаємо білою глазур’ю. Для неї всі інгредієнти збиваємо в блендері до однорідної маси.
  • Декоруємо зверху кокосовою стружкою і дрібно нарізаною в’яленою журавлиною.

РЕЦЕПТ 3: Найпростіша сироїдна паска

Для паски потрібно (на 1 шт.):

  • мигдаль 250 г
  • курага 100 г
  • темні родзинки 50 г
  • сироп агави 2 ст. ложки

Приготування:

  • Горіхи замочити на ніч у воді кімнатної температури. Зранку викласти його на рушник, підсушити, періодично перемішувати. 
  • Після того, як горішки підсохнуть, їх треба змолоти у блендері, до консистенції муки.
  • В цю масу додати курагу, родзинки та сироп. Все ще раз перемішати в блендері, а потім викласти в форму. 
  • Масу треба щільно спресувати у формі, потім відправити настоюватись у холодильник, попередньо перевернувши форму. Прикрасити за власним бажанням.

Як бачите, необов’язково відмовлятись від рослинного харчування, щоб приготувати великодній стіл. А більше ідей для святкових страв можна знайти, завантаживши безплатний посібник з Великодніми рецептами.

Авторка статті: Наталя Владімірова, спеціально для PostEat.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based