Відчуваєте квітучий аромат у повітрі? Теплий дотик сонця? Бачите, як прокидається природа? Це до нас прямує весна! А разом із нею настає Великдень — свято, сповнене світла і добра.
День, до якого готуються душею і тілом всі віруючі, дотримуючись великоднього посту. Адже піст — це не лише відмова від продуктів тваринного походження. Це процес вдосконалення свого внутрішнього стану, очистка організму й думок, цілковите перезавантаження.
На час посту, ті, хто його дотримуються, хоч ненадовго, але стають вегетаріанцями або й веганами. І це дуже гарна нагода відчути на собі усі переваги рослинного харчування. А для когось, можливо, й перший крок у цьому напрямку.
Відмова від споживання м’яса, молока, яєць часто дається непросто.Тому багато хто, після закінчення посту, повертається до свого звичного типу харчування. Але дехто, все ж таки, переосмислюють свої вподобання і намагаються не вживати тваринну їжу й надалі. Тут ми завжди рекомендуємо підписатись на безплатний 10-денний Plant-Based Challenge, щоб максимально спростити процес. І, безумовно, є такі, хто не вживав й не буде вживати таких продуктів взагалі, без прив’язки до релігійних дат.
І тут виникає питання: «Як же бути тим, хто хоче святкувати, але не вживає, а ні яєць, а ні вершкового масла?» Все дуже просто — замовити, або спекти веганські пасочки й насолоджуватись. Інформацію про те, де замовити веганську паску можна знайти тут.
Але якщо ви вирішили готувати святковий стіл самотужки, то команда UA Plant-Based зібрала ТОП — 3 рецепти найсмачніших веган-пасок для вас:
РЕЦЕПТ 1: Печена паска від Даші Бакай, власниці кондитерської Sweetginger
Для паски потрібно:
- банан стиглий — 1 шт.
- апельсиновий сік — 50 г
- цедра 1 апельсина
- вода — 210 мл
- олія — 30 г
- цукор — 100 г
- сухофрукти — 50-100 г
- борошно — 250 г
- розпушувач — 10 г
- сіль — 2 г
Для глазурі:
- цукрова пудра — 50 г
- сік апельсина або лимона — 10-15 г
Процес приготування:
- Розігріваємо духовку до 180 С. Родзинки, курагу або інші сухофрукти заливаємо окропом, щоб вони розм’якли.
- Давимо банан вилкою до однорідності. Додаємо апельсиновий сік, цедру, воду, олію та цукор.
- Борошно змішуємо з розпушувачем та сіллю, просіюємо в іншу миску.
- Вливаємо рідку суміш в сухі інгредієнти та ретельно вимішуємо. Сухофрукти потрібно відтиснути, трохи обсушити та додати до тіста.
- Тепер розкладаємо тісто у форми. Воно підіймається досить гарно, тож можна викладати на 1/2 форми або трохи більше. Випікаємо 50-60 хв.
- Після того як паски вистигнуть, можна посипати їх цукровою пудрою або помастити глазур’ю. Приготувати її дуже просто: цукрову пудру змішуємо з цитрусовим соком. Тільки слідкуйте за густотою: зарідка глазур просто стече разом з прикрасами. Краще поступово підливати сік по краплі, контролюючи консистенцію.
РЕЦЕПТ 2: «Сирна» RAW-паска за рецептом від ресторану Nebo’s
Для паски потрібно (на 10 шт.):
- 1 кг кеш’ю
- 0,5 л води
- 500 г кокосової стружки
- 200 г будь-якого сиропу
- 80 г кокосового масла
- 200 г волоського горіха
- 400 г подрібнених кураги з родзинками
Для глазурі:
- 250 г кеш’ю
- 450 г кокосової стружки
- 300 г будь-якого сиропу
- 300 г масла какао
- 50 г лимонного свіжовичавленого соку
- 150 г води
- в’ялена журавлина
Спосіб приготування:
- Спочатку необхідно приготувати сир з кеш’ю. Для цього беремо 1 кг замоченого на ніч кеш’ю і 0,5 л води та збиваємо разом в блендері до однорідної маси.
- Виливаємо масу в марлю і ставимо на ніч під прес. Після — видаляємо рідину, і в марлі залишиться сирна маса.
- Готуємо пасту з 500 г жирної кокосової стружки, 200 г сиропу і 80 г кокосового масла. Всі інгредієнти збиваємо в потужному блендері.
- Отриманий сир змішуємо з пастою, додаємо в цю масу волоський горіх і подрібнені курагу з родзинками.
- Формуємо отриману масу у відповідні форми. Як варіант, це можуть бути одноразові паперові стаканчики на 250 або 300 мл.
- Ставимо сирну паску в формочках в холодне місце, щоб вона застигла. Через годину пасочки можна витягати (вони повинні бути досить щільної консистенції).
- Паски поливаємо білою глазур’ю. Для неї всі інгредієнти збиваємо в блендері до однорідної маси.
- Декоруємо зверху кокосовою стружкою і дрібно нарізаною в’яленою журавлиною.
РЕЦЕПТ 3: Найпростіша сироїдна паска
Для паски потрібно (на 1 шт.):
- мигдаль 250 г
- курага 100 г
- темні родзинки 50 г
- сироп агави 2 ст. ложки
Приготування:
- Горіхи замочити на ніч у воді кімнатної температури. Зранку викласти його на рушник, підсушити, періодично перемішувати.
- Після того, як горішки підсохнуть, їх треба змолоти у блендері, до консистенції муки.
- В цю масу додати курагу, родзинки та сироп. Все ще раз перемішати в блендері, а потім викласти в форму.
- Масу треба щільно спресувати у формі, потім відправити настоюватись у холодильник, попередньо перевернувши форму. Прикрасити за власним бажанням.
Як бачите, необов’язково відмовлятись від рослинного харчування, щоб приготувати великодній стіл. А більше ідей для святкових страв можна знайти, завантаживши безплатний посібник з Великодніми рецептами.
Авторка статті: Наталя Владімірова, спеціально для PostEat.