Стала їжа: інвестиційний кейс

Для бізнесів та інвесторів стійка їжа водночас породжує нові можливості та потенційні проблеми. Виробництво та споживання харчових продуктів є причиною понад 20% світових викидів парникових газів і становлять понад 90% світового споживання прісної води. Ймовірне зростання населення планети до 10 мільярдів до 2050 року та глобальна зміна харчування можуть збільшити викиди ще на 46%, тоді як попит на сільськогосподарські угіддя може зрости на 49%. Це не сумісно з необхідністю до 2050 року досягти нульового рівня викидів парникових газів. Аби досягти цієї мети, необхідно змінити те, що ми їмо, скільки їмо та як виробляємо нашу їжу.

Подвійний тягар недоїдання

Стійка глобальна система харчування приносить користь світовій екосистемі, а також здоров’ю людей. Але нам належить пройти довгий шлях: наразі майже 700 мільйонів людей страждають від недоїдання, тоді як 40% дорослого населення мають надлишкову вагу або ожиріння. Деякі дослідження показують, що понад 20% загальної смертності серед дорослих у віці від 25 років можуть бути пов’язані з поганим харчуванням, що завдає людям страждань, а також шкодить економіці.

Нам потрібно виробляти та споживати доступнішу та кориснішу їжу, щоб відновити здоров’я як людей, так і планети. Для цього уряди, підприємства та громадяни повинні підтримати цю тему та почати діяти.

Розв’язання проблеми харчових відходів

Деякі проблеми, пов’язані з недоїданням та великим екологічним слідом харчових продуктів, можна вирішити шляхом зменшення харчових відходів. Понад 30% виробленої у світі їжі втрачається на рівні виробництва чи споживання, що еквівалентно 2% світового ВВП у 2019 році. Розв’язання проблеми харчових відходів лише у США та Європі додасть 10% до світового запасу продовольства. Але її необхідно розв’язати у всьому ланцюжку постачання, оскільки половина втрат відбувається на етапі виробництва та перероблення, тоді як 45% відбувається на етапі розподілу та споживання. Циркулярні рішення (наприклад, переробка харчових продуктів), розумне пакування та охолодження можуть допомогти у вирішенні втрат та відходів їжі по ланцюжку постачання від ферми до дому.

Розподіл загальних втрат їжі та відходів по ланцюжку постачання

Відкрийте свого внутрішнього вегетаріанця

На наш погляд, перехід на більш рослинну дієту є неминучим для створення стійкішої глобальної системи харчування. Дослідження показують, що рослинний раціон не тільки призводить на 90% менше викидів, а й має потенціал скоротити кількість передчасних смертей серед дорослих приблизно на 11 мільйонів. Ринок м’ясних та молочних альтернатив може зрости з 14 млрд доларів США до 1,4 трлн доларів США до 2050 року. Таким чином, у найближчі роки в цьому просторі може бути багато цікавих інвестиційних можливостей.

Сільське господарство переходить у високі технології

Якщо нинішні тенденції виробництва харчових продуктів залишаться незмінними, однієї зміни дієти може бути недостатньо, щоб зробити систему харчування більш стійкою. Подальше підвищення продуктивності у всьому ланцюжку постачання продуктів як у розвинених країнах, так і в країнах, що розвиваються, може бути досягнуто шляхом широкомасштабного впровадження нових технологій.

Джерело: Credid Suisse
Переклад: Богдана Яцюк

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based