Присмак осені у ваших тарілках: страви з гарбуза

Осінь-зима — це чудова пора, щоб приготувати яскраві та смачні страви з гарбуза. Багато хто недооцінює цей овоч і вважає, що він може знадобитися тільки як прикраса на Хеловін. Проте, насправді гарбуз має великий потенціал і може бути використаний як в основних стравах, так і в десертах, оскільки, він адаптується під решту інгредієнтів, а спеції та заправки можуть кардинально по-різному відтіняти його смак.


В цьому овочі міститься в 5 разів більше каротину ніж в моркві, що забезпечує такий яскравий колір, а ще такі вітаміни, як С, Е, B та рідкісний Т, що відповідає за згортання крові. Також він багатий на кальцій, цинк, мідь, марганець, фосфор, йод, фтор, магній, в ньому відсутній крохмаль і міститься багато клітковини, що корисно для травлення.

Гарбуз не потребує особливих умов зберігання, він довгий час не псується і доступний майже цілий рік, починаючи з ранньої осені й до закінчення весни. Тому всю зиму можна регулярно готувати смачні та корисні страви, до того ж різноманіття рецептів дозволяє часто радувати себе чимось новеньким. То ж, якщо ви бажаєте приготувати щось цікаве з гарбуза, то цей матеріал для вас, адже «Здорово їмо» ділиться з вами найкращими рецептами.

Однією з найпростіших та універсальних страв є гарбузовий суп.

Інгредієнти:

  • 300 г гарбуза;
  • 300 г картоплі;
  • 1 л овочевого бульйону;
  • 100 мл рослинних вершків;
  • 100 мл білого вина;
  • 1 зубчик часнику;
  • 1 цибулина;
  • 2 ст. л рослинної олії;
  • 1 ч. л тертого імбиру;
  • 0,5 ч. л мускатного горіха;
  • чорний перець та сіль до смаку.

Спосіб приготування:

Необхідно очистити та нарізати кубиками гарбуз та картоплю, залити бульйоном та поставити варитись. Тим часом можна подрібнити цибулю та часник і поставити смажитись на сковорідку на повільному вогні. Коли овочі достатньо обсмажаться додати біле вино та імбир, перемішати й зняти з вогню. Висипати цю суміш у каструлю з гарбузом та картоплею і продовжувати варити ще 25 хвилин. Коли овочі стануть повністю м’якими, подрібнити їх блендером, додати вершки, мускатний горіх та інші спеції до смаку.

Такий супчик надзвичайно добре смакує гарячим з хрусткими сухариками, а зберігатись у холодильнику може доволі довго, варто його тільки розігріти й радувати себе смачною і корисною стравою.

Якщо хочеться чогось більш ситного, то радимо приготувати гарбузову кашу. Можна скористатись усім знайомим рецептом з рисом, але якщо додати замість нього пшоно, то страва набуде нового смаку.

Інгредієнти:

  • 1 стакан пшона;
  • 500 мл рисового або вівсяного молока;
  • 400-500 г гарбуза;
  • 1.5 ст. л цукру або будь-якого сиропу;
  • веганське масло (за бажанням);
  • дрібка солі;

Спосіб приготування:

Необхідно добре помити пшоно, залити його рослинним молоком та поставити варитись, регулярно помішуючи. Тим часом очистити гарбуз, порізати його на дрібні кубики та відварити до повної готовності. Коли пшоно набухне в молоці додати гарбуз, цукор, сіль та масло. Також буде доречним додати до такої каші родзинки, курагу або інші сухофрукти чи фрукти.

Пшоно — це дуже корисна крупа, яку, на жаль, багато хто обходить увагою, хоча вона містить вітаміни В, Е, РР, D, а також мікроелементи такі, як магній, кальцій, залізо, фтор, калій, натрій та інші. В ній є велика кількість ненасичених жирних кислот, що досить довго розщеплюються в організмі та не викликають різких стрибків рівня цукру і дарують відчуття ситості.

Ще одним простим у приготуванні є рецепт салату із запеченого гарбуза та буряка, який може стати корисним перекусом:

Інгредієнти:

  • 300 г буряка;
  • 300 г гарбуза;
  • жменя салату мангольд (чи будь-якого іншого салату);
  • 200 г тофу;
  • жменя гарбузового насіння;
  • 100 мл соєвого соусу для маринування тофу;
  • 1 ст. л олії для смаження;

для заправки:

  • 1 ст. л оливкової олії;
  • 1 ст. л бальзамічного оцту.

Спосіб приготування:

Гарбуз і буряк помити та запікати в духовці, щоб було швидше можна розрізати їх на декілька великих шматків. Тофу нарізати невеликими кубиками, залити соєвим соусом та залишити на 15 хвилин. Після цього можна розігрівати сковорідку та обсмажувати тофу з усіх сторін, до появи легкої скоринки. Коли буряк та гарбуз будуть готові їх потрібно розрізати на невеликі часточки, змішати з салатом мангольд та обсмаженим тофу. Для заправки салату потрібно поєднати оливкову олію з бальзамічним оцтом. Присипати салат гарбузовим насінням.

Буряк, як і гарбуз, дуже корисний овоч і містить вітаміни В, Р, РР, магній, калій, фосфор, фолієву кислоту, йод, залізо, сірку, марганець, рубій, цезій і ще цілий перелік поживних компонентів. Також до його складу входять такі амінокислоти, як аргінін, бетанін, гістидин та інші.

Гарбузове насіння —  безмежне джерело вітамінів, корисних жирів та мікроелементів. З амінокислот тут можна знайти 12 незамінних та 8 замінних, є майже всі вітаміни групи В та 73% від добової норми вітаміну РР.

Якщо хочеться чогось корисного та смачного на десерт, тоді гарбуз також стане у пригоді, адже з нього можна приготувати яскравий осінній пиріг.

Інгредієнти:

для тіста

  • 1 чашка білого борошна;
  • 1/2 чашки рослинної олії;
  • 1 ст. л цукру;
  • дрібка солі;
  • 1 ч. л харчової соди;
  • 2 ст. л холодної води;

для начинки

  • 100 г крохмалю або порошку заварного крему;
  • 100 мл молока;
  • 150 г гарбуза;
  • 100 г цукру;
  • 1 ст. л олії або маргарину;
  • 1 ч. л кориці;
  • дрібка меленої гвоздики;
  • дрібка меленого мускатного горіха.

Спосіб приготування:

Потрібно змішати борошно, сіль, соду і цукор та розтерти з олією до однорідності. Поступово додаючи воду, замісити м’яке тісто, розкатати його, та перекласти в змащену олією форму діаметром орієнтовно 22 см. Зробити легкі проколи по всій поверхні виделкою та випікати на помірному вогні 20 хвилин до золотавого кольору.

Тим часом можна зайнятись приготуванням начинки. Спершу необхідно відварити гарбуз, злити з нього воду та розім’яти в пюре ложкою або подрібнити в блендері. Потім змішати крохмаль, молоко і воду додати гарбузове пюре, цукор, масло, ванільну есенцію, гвоздику, мускат і корицю. Усю цю масу довести до кипіння, дати охолонути деякий час та викладати в форму з уже готовим запеченим тістом. Гарбузовий пиріг буде легко зберігати в холодильнику і він довго буде залишатись смачним не втрачаючи своїх корисних властивостей.

Щоб всю зиму радувати себе смачненьким можна приготувати варення з гарбуза. Цей рецепт доволі простий і не забере багато вашого часу.

Інгредієнти:

  • 1 кг м’якоті гарбуза;
  • 1 великий лимон;
  • 1 середній апельсин;
  • 1 кг цукру.

Спосіб приготування:

Для приготування сиропу в каструлю потрібно висипати цукор і влити склянку води. Розмішати й залишити на повільному вогні до повного розчинення крупинок цукру. Сироп має повільного кипіти. Гарбуз почистити та нарізати кубиками, лимон та апельсин облити окропом, нарізати довільно разом зі шкіркою. Апельсин подрібнити в блендері. У киплячий сироп всипати гарбуз, шматочки й кашку з цитрусових і перемішати. Залишити варитися на повільному вогні близько години. Сироп стане рідкішим, а шматочки гарбуза стануть прозорими. Гарбузове варення можна законсервувати в стерильні банки, або перекласти в чисту, суху посудину, щільно накрити та зберігати в холодильнику, щоб смачненьке завжди було під рукою.

Всі ці рецепти легко піддаються трансформації, тому можна їх змінювати та доповнювати на свій смак. Також можна винаходити власні страви, адже гарбуз дуже важко зіпсувати якимось невдалим поєднанням. Більше корисних рецептів з гарбуза та інших овочів та фруктів можна дізнатись на у нас на сайті 🙂

Авторка:
Марія Сидоришина

Спеціально для Bituk Media

    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based