Sky Garden Cafe – «Viam supervadet vadens» – «Шлях подолає той, хто іде»

14 листопада на вулиці Марії Заньковецької в Києві (неподалік від станції метро «Хрещатик») розпочав роботу вегетаріанський заклад Sky Garden. За словами засновників, концепція закладу Sky Garden полягає в руйнуванні стереотипів про вегетаріанство. Нарешті нам вдалося познайомитись і дізнатись, що ж таке «екстремальна кухня для кожного».

Розкажіть про себе:  У чому вбачаєте своє призначення?
SkyGarden — це передовсім про смачну їжу. Також про крутих людей і вже потім про веган-кафе. Для нас головним фактором успіху є моменти, коли людина, котра завжди думала, що рослинна їжа несмачна та прісна, повертається до нас і куштує нові страви. Ми руйнуємо стереотипи та формулюємо у свідомості людей нові поняття про «смачно» та «веган».

Хто є у вашій команді?
Нам усього кілька місяців, та вже за цей короткий час у нас з’явилася велика та дружня  сім’я: наші кухарі, офіціанти, бариста, менеджери, СММ та адміністратори чистоти й порядку. На жаль, під час карантину нам потрібно було когось відпускати додому та прощатися. Ми не звільняли нікого, бо цінуємо всіх. Нам важливо, аби команда була натхненною та професійною. І ми робимо все можливе, щоб усім було комфортно та дружньо.

Як прийшли до ідеї створення ? Що вас надихнуло?
Ідея зародилася у нашої co-founderки: вона перейшла на веган-кухню і зрозуміла, що нинішній асортимент їжі не відповідав потребам людей. Все почалося з маленького «а якби» та перетворилося на новий заклад у самому серці Києва, де кожна людина, незалежно від «їжосповідання», може знайти щось для себе і залишитися задоволеною. А надихнули люди, звісно ж.

На вашому сайті у розділі «про нас» написано:«Вегетаріанський заклад Sky Garden з екстремальною кухнею для кожного» — що це означає?
Екстремально смачно для веганів та екстремально цікаво для людей, які раніше не куштували страви без м’яса, яєць і будь-яких компонентів тваринного та молочного походження 🙂

Чим займались до створення Sky Garden? Чи стала ваша професійна освіта у пригоді?
Наші founderи за освітою журналіст та режисер. Обидва працюють у кіно та люблять смачно їсти. При виборі приміщення для кафе важливим знаком була вулиця Станіславського. Професійна освіта завжди стає у пригоді тим, хто вміє користуватися своїми знаннями. Найголовніше вміння — вміти вчитися. Той, хто подужає це уміння, зможе робити усе.

Яким є ваш робочий день?
Снідаємо, обідаємо та вечеряємо у Скай. Зустрічаємося з друзями у Скай. Працюємо у Скай. Гуляємо поруч з кафе. На щастя, коли ти любиш свою роботу, ти не поділяєш дні на «робочі» та «неробочі», точного графіка немає. Ти живеш і кожного дня розв’язуєш нові задачі, які ставить тобі твоє життя.

Чи вважаєте ви, що робота у сфері рослинного харчування є перспективною та чому?
Наразі рослинне харчування набуває все ширшого масштабу. Це вже невіддільна частина соціуму 21-го століття. Люди відчувають потребу відмовитися від м’яса, шукають рослинні замінники та починають відчувати смак у простіших стравах. Це зміни, які запроваджує сама природа, і ми з радістю видозмінюємо наш світ. Коли навіть McDonald’s планує вводити веганські позиції до меню, це означає, що світ вже не такий, як раніше. І це круто!

Яким чином ви розвінчуєте міфи про те, що вегетаріанська їжа «прісна», «не щоденна» та «якщо немає м’яса, це не їжа»?
Тут є невелика інструкція:
– Отримуємо замовлення від наших гостей
– Готуємо найсмачніші страви
– Подаємо на крутяцких тарілках або віддаємо замовлення кур’єру
– Гість їсть наші страви
Все. Саме так ми це робимо!

Чим/ким надихаєтесь на кулінарні експерименти?
Насправді ми не експериментуємо з їжею. Ми спілкуємося з нашими гостями, прислуховуємося до власних відчуттів і тенденцій у сфері веган-кухні та, опираючись на ці факти, створюємо страви. Це не експерименти, це скоріше творчий процес.

Які ще рослинні продукти вам хотілося б бачити на полицях українських магазинів?
На нашу думку, було б круто, якби у світі були веганські альтернативи взагалі всіх страв. До цього прагнуть майже всі кафе, що готують виключно рослинні позиції. Ми у SkyGarden плануємо впроваджувати у меню нові позиції світової кухні, але для цього сфера харчової промисловості також повинна розвиватися у напрямку vegan-friendly. А найголовніше — щоб ціна на такі товари не відлякувала людей. Наприклад, на полицях великих супермаркетів хочеться бачити рослинне молоко не за 100 грн, а за ті ж кошти, що й звичайне. Ми розуміємо ціноутворення на такі продукти, але все ж чекаємо того моменту, коли вибір між продуктами тваринного та рослинного походження не буде залежати від фінансових можливостей людей.

Чи є у вас поради для тих, хто тільки починає свою справу?
«Viam supervadet vadens» — «Шлях подолає той, хто іде». Це найпростіше правило для тих, хто тільки починає. Робіть і все буде!

Що може зробити свідомий бізнес та кожна людина персонально, аби зберегти нашу планету для майбутніх поколінь?
По-перше, треба бажати зберегти нашу планету. І зробити цю позицію «своєю». Треба зрозуміти, що саме відбувається з Землею та чому її треба «рятувати». А якщо ми говоримо про практичні поради, то звісно, перше, що приходить на згадку — eco-friendly. Це стосується  одноразового посуду, перероблення сміття, сортування. На сьогодні є багато способів допомогти навколишньому середовищу. Але все ж найголовнішим є усвідомленість людини для чого це потрібно.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based