В гостях у Sereda ?

Ще до початку карантину нам випала можливість зустрітись офлайн та познайомитись з Настею, співвласницею Sereda Vegan Point – невеличкого, але неймовірно затишного місця у самому центрі Києва

Розкажіть про себе:  У чому вбачаєте своє призначення? Хто є у вашій команді?
Ми маленька кав’ярня-кондитерська і наше призначення – діалог. Так, смачний веганський тортик та досконала кава на горіховому молоці можуть стати чудовим аргументом на користь рослинного харчування. І ми спостерігаємо, як такі смачні аргументи спрацьовують щодня.
В нашій команді зібрано чимало цікавих персонажів. Співвласники філологиня та автомеханік за освітою. Серед баріста є екс вихователька дитсадочка, рок зірка, художниця лялькової анімації, психологиня. Наша кондитер 20 років працювала з традиційною випічкою та перелаштувалась на 100% рослинну лише нещодавно — виклик часу!

Як прийшли до ідеї створення ? Що вас надихнуло?
Ідея створення прийшла не зовсім від тортів, все почалося з велосипеда! Якось заїхавши на своїх байках до улюбленої кондитерської, ми зрозуміли, що немає де припаркуватись. І загадали собі вголос: «у нашому закладі обов’язково була б велопарковка!». Сталося як гадалося і через кілька місяців ми відкрили маленький конер з кавою та десертами.

Чим займались до Sereda? Чи стала ваша професійна освіта у нагоді?
До Середи ми з чоловіком займались 3D анімацією, а ще він працював водієм, а я консультанткою в магазині суконь (сьогодні – це наші сусіди по простору, до речі). Професійна філологічна освіта особисто мені дала ерудицію, любов до слова та розуміння його сили. Сподіваюсь, це відчувається через тексти на наших сторінках та в назвах десертів.

Яким є ваш робочий день?
Мій робочий день складається з комунікації з гостями через соц мережі, з партнерами, з баріста та постачальниками. Чоловік більше займається логістикою. В самому закладі завжди є що робити, він весь час щось майструє, покращує! Я люблю поратись з квітами та вазонами на вулиці.

Sereda vegan point bike-friendly cafe? Розкажіть трошки більше про це.
Бути дружніми до користувачів/ок велосипедом для нас дуже важливо, бо таким чином ми намагаємось зробити місто комфортнішим. Внесення в бюджет коштів на невеличке СТО для велосипедів, замки та парковку навіть не обговорювалось, бо так треба. Ми є частиною міської велоспільноти і хочемо робити його дружнім для тих хто обирає еко-транспорт.

 

Чи вважаєте ви, що робота у сфері рослинного харчування є перспективною? Чому?
Не можу сказати про всю сферу харчування, але веганська точно на підйомі, бо попит на неї росте. Подивіться, де тепер немає рослинного молока в меню? Є усюди. Водночас, скільки в Києві вже відкрилось веган або дружніх до нас закладів, особисто ми все ще більше харчуємось вдома, бо немає й досі дійсно достатньої кількості демократичних закладів для веганів на кшталт Пузатої хати чи Мака. А от «хелсі» сегменту для людей з середнім чи високим рівнем заробітку вистачає і їх кількість зростає.

Як часто у вас міняється меню?
Мінімум 1-2 рази на місяць у нас новий десерт. В січні був синій кокосовий торт з лохиною Торт Блю та Шолен — банановий хліб без цукру. Також до свят завжди готуємо тематичні спецпропозиції. Меню напоїв змінюється сезонно, а інколи й частіше, коли в нас чи бариста є натхнення або ідея поза календарним оновленням.

Чим/ким надихаєтесь на кулінарні експерименти?
Надихають гості, їх бажання та подив від нового! Також надихає можливість адаптувати традиційні торти до 100% рослинного складу зі збереженням смакових властивостей, але без експлуатації тварин. Так, ми колись раділи, що можна зробити смачний веган зефір, Наполеон чи Захер. Тепер вже маємо в доробку кілька десятків різних тортів і це далеко не все! Ще стільки всього можна вигадати та втілити!

Ваш улюблений сезон року (весна/осінь…) ? Маєте спеціальні страви на кожен?
Взимку у нас дуже затишно, ми на 109% хюґе простір з м‘яким світлом та джазом. Тільки місця трохи малувато, є таке. Тож більше за все любимо теплий час, коли працює наш літник і можна спостерігати архітектурний центр міста та насолоджуватись тортиком.

Які ще рослинні продукти вам хотілося б бачити на полицях українських магазинів?
Наше виробництво дуже спростила б можливість придбати готову аквафабу (нутова вода багата на білок) для виготовлення бісквітів та зефіру. Також не вистачає вершків та твердого веганського масла, бо маргарин нам не подобається. А так все є, головне —  розуміння «поведінки» рослинних продуктів та фантазія!

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based