Новини науки: м’ясо, що росте на деревах позитивно впливає на здоров’я

В американському журналі «Clinical Nutrition» були опубліковані результати першого дослідження Beyond Meat (штучний замінник м’яса на основі горохового білка), яке провів Стенфордський університет.


У результаті дослідження було зроблено висновок: «Порівнюючи доросле населення, яке споживало рослинну їжу разом із продуктами тваринного походження, в той час, коли люди, які зберігали у своєму раціоні лише подібні рослинні харчові компоненти, але вже без страв з додаванням м’яса.

Рослинна дієта позитивно вплинула на деякі фактори ризику серцево-судинних захворювань, у тому числі й на триметиламін оксид (молекули, які псують наші судини перетравлюючи  в шлунково-кишковому тракті червоне м’ясо, жовток курячого яйця, та іншу жирну їжу, тим самим викликаючи хвороби систем кровообігу); негативного впливу на фактори ризику від рослинної продукції не спостерігалось».

Зокрема, такі результати були помічені лише після 8-тижневого періоду, коли учасники змінили споживання білка з м’яса тваринного походження на м’ясо рослинного походження:

  • Рівень холестерину ЛПНЩ (ліпопротеїни низької щільності, іноді їх називають «поганим» холестерином) в середньому знижувався на 10 міліграмів на децилітр, що є не лише статистично, але й клінічно значущим.
  • Учасники в середньому втрачали по 2 кілограми на дієті, що базувалась на рослинних продуктах (навіть коли споживання калорій підтримувалося на стабільному рівні).
  • М’ясо на рослинній основі знижувало рівень триметиламін оксиду у всіх учасників дослідження. Ще одне недавнє дослідження виявило, що люди з підвищеним вмістом молекули триметиламін оксиду мали на 60% вищий ризик виникнення несприятливих серцево-судинних випадків, таких як серцевий напад.

У рамках місії покращення здоров’я людини за допомогою рослинних опцій у раціоні, компанія Beyond Meat підтримала дослідження, яке провів Крістофер Гарднер, доктор наук, професор медицини в Стенфордському центрі профілактичних досліджень. Beyond Meat не брала участі в розробці дослідження та його результатів, а також в підбиванні підсумків. Висновки експерименту не були відомі компанії Beyond Meat до тих пір, поки деталі дослідження не були опубліковані.

Отримані результати це ще одна точка відліку в висхідній тенденції досліджень про те, як м’ясо рослинного походження може допомогти людям жити більш здоровим життям, і компанія Beyond Meat прагне підтримувати подальші наукові дослідження в цій галузі.

В Україні рослинне м’ясо Beyond Meat з’явилось у 2019 році та дуже швидко стало популярним. На сьогодні у багатьох закладах можна скуштувати не лише бургер з таким м’ясом, але й наприклад, пельмені чи хот-доги.

Також сосиски, котлети й фарш ТМ Beyond Meat можна купити в супермаркетах, а бургери навіть на заправках. Попри не низьку ціну на ці продукти, попит на них зростає. Смаком та текстурою горохове м’ясо не уступає звичайному, а й перевершує його за складом (гороховий білок, канолова олія, рафіноване кокосове масло) та поживністю (290 калорій на 100 г продукту, тоді коли у шматку яловичини такого розміру всього лише 200 калорій).

Окрім Beyond Meat, існують і інші виробники рослинного м’яса. Зокрема, в українських інтернет-магазинах можна знайти «штучне» м’ясо російського виробника Green Wise.

Ще один, мабуть, найпопулярніший у світі виробник м’яса з рослин Impossible Food, в який інвестує Білл Гейтс. Impossible Food поки не доступне в Україні, проте, й українські виробники стараються не відставати.

У 2019 році з’явились New Jerky перші «м’ясні» веганські корисні снеки, виготовлені з екологічних соєвих стейків шляхом маринування та в’ялення. Веганські джерки мають насичений смак, містять велику кількість протеїну, втамовують голод та поповнюють запас енергії в організмі. Зараз на ринок виходить новий виробник веганського горохового м’яса – Hey Day. Оскільки виробництво буде локальне, вони планують знизити ціну на даний продукт в три рази в порівнянні з імпортованими аналогами.

То ж, зважаючи на результати досліджень, зростання кількості вегетаріанців та веганів в Україні, радимо рестораторам, шефам та керівникам закладів не зволікати, йти в ногу з часом та вводити у свої меню страви з рослинних альтернатив! У цьому вам з радістю допоможуть експерти та експерти кампанії «Здорово Їмо» — некомерційної ресторанної кампанії, яка має на меті популяризацію рослинних страв у меню ресторанів та мережах роздрібної торгівлі.

Джерело: https://bit.ly/31PpZRM
Переклад та адаптація Анастасія Анацька, Андріана Федевич  спеціально для HoReCa-Украина

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based