Вагітні жінки та ті, що годують груддю
- Їжте багато продуктів з великим вмістом заліза: сочевиця, нут, боби, тофу, кеш’ю, гарбузове насіння, насіння чіа, льону, коноплі, а також сухофрукти;
- Їжте багато кальцієвмісних продуктів, таких як насичені кальцієм альтернативи до молочних продуктів та тофу;
- Впевніться, що ви споживаєте достатню кількість вітаміну В12 (як з харчових додатків, так і з насичених цим нутрієнтом продуктів);
- Споживайте йод у харчових додатках;
- Під час останнього місяця вагітності споживайте фолієву кислоту у харчових додатках;
- Кожного дня отримуйте достатню кількість вітаміну D (найкращих варіант – у харчових додатках);
- Вживайте достатню кількість омега-3 кислот (також у харчових додатках);
- Обмежте кількість споживаного кофеїну до 200 mg, що еквівалентно кружці фильтр-кави, 2 кружкам заварної кави або стільки ж чаю.
- Пийте багато рідини;
- Для годування молоком потрібна багата кількість цинку та білку – збільшуйте кількість таких продуктів, як боби, нут, сочевиця, тофу, кеш’ю, різноманітні насіння та кіноа;
- Під час годування груддю жінкам потрібно на 80% більше кальцію, ніж звичайно – важливо споживати продукти з великим вмістом кальцію або харчові додатки;
- Впевніться, що ви споживаєте достатню кількість вітаміну В12 (як з харчових додатків, так і з насичених цим нутрієнтом продуктів);
- Споживайте йод у харчових додатках;
- Кожного дня отримуйте достатню кількість вітаміну D (найкращих варіант – у харчових додатках);
- Вживайте достатню кількість омега-3 кислот.
Діти молодше 5 років
1 – 4 роки
- Крохмалисті продукти, що не мають багато харчових волокон, такі як білий рис та паста, можуть бути гарним джерелом вуглеводів;
- Кіноа містить більше білку, ніж картопля, рис або паста;
- Додайте такі продукти харчування, що дають багато енергії дитині, як горіхи*, насіння*, горіхові* пасти та рослинні олії;
- Низько-жирові продукти не рекомендовані.
таки з харчових додатків. Можна давати ще дитині омега-3 з мікроводоростей, але краще поповнювати щоденну норму зі звичайних харчів, таких як насіння чіа, льону, коноплі, та грецьких горіхів.
Джерело:
http://www.vegansociety.com/
Переклала:
Аріна Білай