Рослинне харчування та здоров’я мозку: все, що вам потрібно знати

Рослинні дієти краще для здоров’я мозку? Доктор Джоел Кан – кардіолог, розповідає все, що вам потрібно знати про когнітивні функції і рослинну дієту.


Може здатися дивним, але ідея, що споживання рослин замість м’яса може зробити нас дурними, періодично з’являється в статтях. Оскільки я, людина, котра харчується лише рослинною їжею понад 40 років і працює в клініці профілактичної кардіології, займається найскладнішими пацієнтами у світі, очевидно, вважаю цю думку смішною.

Оскільки вона часто з’явився як новина, вважаю за потрібне переглянути деякі наукові моменти.

1.  Люди з вищим IQ обирають рослинний раціон


В Англії проводили дослідження, де проходили тестування на IQ учасники у віці 10 років, ті, в кого був вищий IQ мали більше шансів у віці 30 років вибирати дієту з низьким вмістом тваринної їжі.

2. Матері, які харчуються рослинною їжею мають здорових дітей


У дослідницькому проєкті у Великій Британії вагітних матерів, що харчувалися рослинами, порівнювали з всеїдними матерями з точки зору неврологічного розвитку їх потомства. Нейрокогнітивний розвиток дітей матерів, що харчуються рослинами, був подібний до всеїдних матерів.

3. Рослинна дієта та розсіяний склероз


Хто б міг уявити, що та сама дієта, яка лікує серцеві захворювання, може також лікувати розсіяний склероз? Дійсно, дієтична терапія, яка була вивчена з найбільшою ефективністю та тривалістю для РС, – це переважно рослинна дієта з низьким вмістом жирів, яка називається «Swank» дієта.

Доктор Рой Свонк працював професором неврології в Орегонському університеті охорони здоров’я та наук і помер у 2008 році у віці 99 років. Він теоретизував, що збільшення захворюваності на РС у північних країнах може бути наслідком зменшення харчових продуктів на рослинній основі та збільшення продуктів тваринного походження та приступив до складання плану дієти, що містила мало насичених жирів з молочних продуктів, м’яса та багато фруктів та овочів. Мета дієти – <20 грамів насичених жирів на день.

Так він лікував пацієнтів у 1953 році та опублікував свої перші 3,5 роки спостереження, повідомлялось про зменшення частоти та вираженості нападів РС. Він продовжував додавати пацієнтів до дослідження і повідомляв про подальші спостереження, які тривали понад 34 роки. Найбільша користь була у тих, хто розпочав дієту на початку курсу РС.

Після смерті від випадків, які були спричинені РС, дивовижні 95% залишились живими та фізично активними. У пацієнтів, які з часом збільшували споживання насичених жирів, спостерігалося вражаюче зростання втрати працездатності та смерті. Пізніше доктор Свонк відстежував пацієнтів на його дієті протягом 50 років і повідомив про 13 з них, які добре тримались і молодо виглядали. Доктор Свонк зробив висновок, що, найімовірніше, “Розсіяний склероз значною мірою викликаний споживанням насичених тваринних жирів”.

4. Веганство та депресія


Часом з’являються заголовки, що рослинну дієту пов’язують із депресією. Однак дані суперечать. Наприклад, у 2015 році проєкт SUN повідомив про когорту випускників університету, без депресії, за якими слідкували протягом 10-ти років, проводили опитування їжі та оцінювали заново діагноз депресії. Коефіцієнт небезпеки появи депресії для осіб із вегетаріанським раціоном становив 0,74, або знижений ризик депресії при дієті, де переважає рослинна їжа. У цьому дослідженні дієтичні режими були визначені заздалегідь визначеним методом оцінки.

Інші дослідження показали менший стрес та тривогу у тих, хто дотримується рослинного раціону. У рандомізованому дослідженні, де здійснювалось втручання в харчування протягом 18 тижнів було показано підвищення продуктивності на роботі з меншою депресією та тривожністю внаслідок рослинної дієти.

5. Зелені овочі та здоров’я мозку


Дослідники проєкту «Пам’ять і старіння» стежили за 960 учасниками протягом 5 років, які пройшли 2 когнітивні оцінки, а також заповнили анкету частоти їжі. У моделі, що оцінює дієту, вік, стать, освіту, вживання алкоголю, активність, когнітивні вправи, споживання зелених листових овочів було пов’язане з уповільненням зниження когнітивних функцій. Когнітивний спад у тих, хто їв найбільше порцій зелених листових овочів (1,3 порції на день проти нижчої групи – 0,1 порції на день) сповільнився. Якщо вам цікаво, то половину склянки вареного шпинату вважали за порцію.

Споживачі зелені показали, що мозок на 11 років молодший за тих, хто їв найменше зелені! Деякі поживні речовини в зелені, зокрема, фолати, лютеїн, вітамін Е, нітрати та бета-каротин, були пов’язані з покращенням сили мозку. Доктор Морріс, авторка дослідження, зазначила, що зелень є здоровою і що “деякі поживні речовини вже мають чудові наукові дані, такі як вітамін Е, потужний антиоксидант, який було продемонстровано на ретельно контрольованих моделях тварин для захисту від втрати нейронів, окислювального стресу і запалення та скупчення амілоїдних бляшок. Інші поживні речовини є нещодавно відкритими”, що стосуються кращого здоров’я мозку, як нітрати та вітамін К. Вона також сказала, що “щоденне споживання листяної зелені може бути простим та ефективним способом захисту від втрати пам’яті та інших когнітивних здібностей”.

6. Рослинні дієти та інсульт


Недавнє дослідження в Британському медичному журналі створило деякі заголовки, коли вивчався взаємозв’язок між дієтою та ризиком інсульту. Висновок полягав у тому, що “у цій перспективній когорті у Великобританії, споживачі риби та вегетаріанці мали нижчий показник ішемічної хвороби серця, ніж м’ясоїди, хоча у вегетаріанців більший показник геморагічного та загального інсульту”.

В цілому дослідження було трактовано, щоб показати, що споживачі риби та вегетаріанці (у тому числі вегани) мають менший ризик ішемічної хвороби серця, ніж м’ясоїди, захворювання, яке є причиною загибелі №1 у західних країнах. Дійсно, вегетаріанці (включаючи веганів) мали вищий ризик геморагічного та тотального інсульту, ніж м’ясоїди, але їх кількість була дуже невеликою у порівнянні зі смертю від серцевих захворювань та ішемічних інсультів. Їжте рослини!

7. Вегани та IQ у майбутньому


В провокативній статті Британського медичного журналу з’явилася думка, що передбачає, що кількість холіну (важлива поживна речовина для мозку)  в дієтах на основі рослин, може бути недостатньою і призвести  до покоління нижчого IQ у майбутньому. Те, що автор не помітив, включало:

1. Легко шукати той факт, що автор працював на експертній панелі Консультативної ради м’яса, метою якої є надання інформації про м’ясо в здоровому, збалансованому харчуванні. Її попередня робота включає фінансування Ради з питань сільського господарства та садівництва.
2. Триметил-N-аміноксид (TMAO) та холін не згадували. TMAO був описаний у 2011 році як метаболіт, що утворюється при вживанні в їжу червоного м’яса, яєчного жовтка та добавок з холіном та L-карнітином, які сприяють скупченню тромбоцитів та атеросклерозу. Підвищений рівень ТМАО пов’язаний із підвищенням рівня смертності у певних груп пацієнтів. Навіть короткий огляд останніх оригінальних досліджень виявив би, що добавки до холіну можуть збільшити агрегацію тромбоцитів, як було показано. Дербішир вирішив ігнорувати понад 1000 цитат щодо ТМАО в Національній бібліотеці медицини.
3. Проігноровано коментарі Академії харчування та дієтології, які опублікували настанову щодо вегетаріанської та веганської дієти, не коментуючи кризу холіну.
4. Проігноровані коментарі Національних інститутів охорони здоров’я щодо рідкості синдромів дефіциту холіну. Цей вичерпний документ вказав недостатньо даних для встановлення середніх оцінювальних вимог до холіну.
5. Були проігноровані дані, пов’язані з вищим рівнем холіну в їжі та смертністю від усіх причин.
6. Зв’язок між рівнем холіну та певними раковими захворюваннями та їх злоякісною поведінкою не згадувалося.
7. Пропущено той факт, що з 12 кращих харчових джерел холіну, перелічених Національними інститутами охорони здоров’я, шість – це цільні рослинні продукти, включаючи смажену сою, гриби шиітаке, червону картоплю, зародки пшениці, квасолю та кіноа з брюссельською капустою, броколі, і арахіс.

Загалом, наукова література не підтримувала «холінову кризу» від переходу на рослинну дієту.

Чи свідчить вага даних про те, що рослинні дієти можуть бути несприятливими для здоров’я мозку? Зрозуміло, що попри випадкові заголовки, вживання цільну рослинну їжу може забезпечити достатнє харчування для оптимального здоров’я мозку, серця та інших інтегрованих систем органів.

Автор статтіДоктор Джоел Кан – кардіолог.
Переклад з англійської: Наталія Олекшій, представниця кампанії “Здорово Їмо”.
Джерело: https://bit.ly/2yvJoeV

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based