Рослинним харчуванням все більше зацікавлюється світ. Минулий 2020 рік навіть був проголошений роком веганства! Кількість людей, що відмовляються від продуктів тваринного походження чи зменшують кількість їх вживання, збільшується. Все більше відомих людей та зірок відмовляється від м’яса та інших продуктів тваринного походження.
Однак смакові звички родом з дитинства – чи можливе життя без них? Саме тому індустрія рослинних аналогів стрімко розвивається: рослинне м’ясо, сосиски, сири, молоко, та навіть риба чи фуа-гра, ідентичні на смак та текстурою традиційним продуктам, оселяються на поличках супермаркетів за доступною ціною.
А як ставляться до такого харчування українці та наскільки світовий рух зачепив нашу країну?
Наш проєкт, разом з Київським міжнародним інститутом соціології, провели на території України соціологічне дослідження серед населення віком від 18 до 45 років. В опитуванні взяли участь 2000 респондентів з різних куточків України. Загальнонаціональна вибірка, розроблена для цього дослідження, була одноступенева, стратифікована за статтю, віком та п’ятьма регіонами розташування міст (Центр, Захід, Схід, Південь та Донбас).
За основу вибірки ми використовували базу даних Центральної виборчої комісії. Ця база даних є офіційним джерелом даних із найбільш актуальними даними щодо загальної кількості населення України, що має право голосу, його географічного розподілу за областями, населеними пунктами, дільницями тощо. Розподіл за статтю і віком доступний в Державній статистичній службі України «Розподіл населення України, яке проживає за статтю та віком на 1 січня 2020 року».
Проєкт вибірки враховував певний резерв для компенсації тих респондентів, які не відповідають критеріям опитування, а також з урахуванням можливого рівня відмов від участі у дослідженні. На основі інтернет-панелі InPoll було відібрано та рекрутовано респондентів з необхідними параметрами для відповіді на скринінгові запитання щодо характеристик місця проживання.
За даними дослідження, станом на жовтень 2020 року 11% населення (а це понад 4,5 млн!) вже відмовилися від вживання м’яса, а 2% не вживають жодних продуктів тваринного походження. Та й ці показники зростатимуть, адже 30% людей зізнаються, що зацікавлені у рослинних альтернативах м’яса, і 27% повідомили, що протягом останнього часу стали вживати менше продуктів тваринного походження, керуючись власним свідомим вибором.
А загалом готовність споживати рослинні альтернативи у разі їхньої доступності та ідентичності на смак висловило 65,3% українців!
Цікаво, якому продукту українські громадяни все ж надали б перевагу: рослинній альтернативі чи традиційному м’ясу?
Майже 50% зізналося: якби в супермаркеті лежало поруч два продукти, то імовірно, вони обрали б рослинний. Та більшість зізнається, що для зручності хотіли б бачити окремі спеціалізовані відділи у супермаркетах, що безумовно є зручнішим, аніж окремі спеціалізовані магазини.
Яка ж причина такої зацікавленості рослинними продуктами українців?
Майже 54% згодні з тим, що дотримання рослинного харчування чи принаймні зменшення вживання продуктів тваринного походження має позитивний вплив на здоров’я людини. 45% зізналися, що їх приваблює можливість спробувати нові продукти та смаки у разі їх доступної вартості.
Отже, як показують результати дослідження, українці відкриті до змін та зацікавленні у смачному й кориснішому харчуванні. А оскільки ринок альтернатив стрімко розвивається та стає все доступнішим, зростання попиту на рослинне харчування нам не уникнути!
Однак варто нагадати, що рослинне харчування вимагає планування раціону та обов’язково має бути різноманітним! Правильно побудований, збалансований раціон на виключно рослинних продуктах справді може бути корисним та здоровим, стверджує МОЗ України. Академія харчування та дієтології США підтверджує, що така дієта підходить для людей на всіх етапах життєвого циклу, зокрема жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку та навіть спортсменам.
Щоб отримати додаткову інформацію щодо опитування (деталі дослідження, масиви даних, тощо), напишіть нам на [email protected]
Авторка статті:
Ольвія Ємець