Рослинний раціон має вирішальне значення для збереження дикої природи в усьому світі

Chatam House — Королівський інститут міжнародних відносин — неприбуткова, неурядова організація, заснована в 1920 році, яка знаходиться в Лондоні. Мета організації — аналіз та сприяння розумінню основних міжнародних питань та поточних справ.

У лютому цього року організація опублікувала доповідь на тему “Вплив системи харчування на зниження біорізноманіття“. Експертки кампанії “UA Plant Based” проаналізували результати дослідження та поділились найважливішими тезами доповіді.

Біорізноманіття, яке має вирішальне значення для здоров’я людей та добробут планети, зменшується швидше, ніж будь-коли в історії людства. Сільське господарство найважливіший чинник у цій тенденції, що робить реформування системи харчування актуальним пріоритетом.

Концепція “планетарного здоров’я” підкреслює глибокі зв’язки між добробутом людства та здоров’ям глобальної екосистеми, та важливість забезпечення життєздатності екосистем, необхідних для нашого виживання.

Доповідь повідомляє, що за останні 50 років найбільшим фактором втрати природніх середовищ стало перетворення природних екосистем у землі для рослинництва або пасовищ. “Глобальна харчова система — найбільший рушій руйнування природи, і перехід на рослинний раціон має вирішальне значення для припинення шкоди”, — йдеться у доповіді.

Доповідь повідомляє, що за останні 50 років найбільшим фактором втрати природніх середовищ стало перетворення природних екосистем у землі для рослинництва або пасовищ. “Глобальна харчова система — найбільший рушій руйнування природи, і перехід на рослинний раціон має вирішальне значення для припинення шкоди”, — йдеться у доповіді.

“Сільське господарство — основна загроза для 86% з 28 000 видів, які знаходяться під загрозою зникнення, — йдеться у доповіді аналітичного центру Chatham House. — Якщо нічого не зміниться, втрата біорізноманіття продовжить прискорюватись, що загрожуватиме здатності планети забезпечувати людство всім необхідним”,  — говориться в документі.

У звіті також зазначається, що першопричиною є замкнене коло дешевої їжі, коли низькі ціни зумовлюють більший попит на їжу та більшу кількість відходів. Низькі ціни також створюють більшу конкуренцію, що знижує ціни ще більше, і спричиняє посилення освоєння цілини, вирубки лісів та використання забруднюючих добрив та пестицидів.

Звіт, підтриманий програмою ООН з охорони навколишнього середовища (Unep), зосереджується на трьох рішеннях. Перший — це перехід до раціону на рослинній основі, оскільки велика рогата худоба, вівці та інша худоба мають найбільший вплив на навколишнє середовище.

Понад 80% світових сільськогосподарських угідь використовуються для вирощування тварин, які забезпечують лише 18% з’їдених калорій. Зміна зростаючого тренду споживання м’яса на протилежний знизить потребу в освоєнні нових природних земель та подальшу шкоду дикій природі. Це також звільняє існуючі землі для другого рішення — відновлення природних екосистем для збільшення біорізноманіття.

Наявність земель також лежить в основі третього рішення, йдеться у звіті, яке полягає у веденні сільського господарства менш інтенсивним та руйнівним способом, погоджуючись на менші врожаї. Урожайність органічних продуктів в середньому становить близько 75% від врожайності звичайного інтенсивного землеробства.

Виправлення глобальної продовольчої системи також дозволить подолати кліматичну кризу, йдеться у звіті. Харчова система спричиняє близько 30% усіх викидів парникових газів, причому більш ніж половина надходить від тварин. Зміни у виробництві харчових продуктів також можуть владнати проблеми зі здоров’ям, яких зазнали 3 мільярди людей, яким або недостатньо їжі, або вони мають надмірну вагу чи ожиріння, а це коштує трильйони доларів на рік у галузі охорони здоров’я.

“Політики все ще кажуть: “Моя робота полягає в тому, щоб здешевити їжу для вас”, незалежно від того, наскільки вона токсична в планетарних масштабах або для здоров’я людей, — сказав професор Тім Бентон з “Chatam House”. — Ми повинні припинити стверджувати, що потрібно субсидувати систему харчування заради бідних і замість цього розв’язувати проблему бідності, виводячи людей із бідності”.

Бентон зазначив, що вплив харчової системи на клімат та здоров’я стає загальновизнаним, проте біорізноманіття занадто часто розглядається як таке, яке “непогано було б мати”.

Людство покладається на природні системи Землі, щоб регулювати навколишнє середовище та підтримувати придатну для проживання планету. Різноманітність життя в будь-якому регіоні створює екосистеми взаємодіючих організмів багатьох видів, які в сукупності сприяють та підтримують ключові планетарні процеси. Екосистеми відіграють вирішальну роль у регулюванні температури земної поверхні, забезпечують стійкість до змін клімату, забезпечують екологічні процеси, що підтримують якість повітря, води та ґрунтів, від яких залежить людство.

Ось чому біорізноманіття має вирішальне значення для нашого виживання та процвітання.

Сьюзен Гарднер, директор підрозділу екосистем Unep, зазначила, що нинішня система харчування є “двосічним мечем”, що забезпечує дешевою їжею, але не враховує прихованих витрат на наше здоров’я та стан природного світу. “Реформування способу виробництва та споживання їжі є нагальним пріоритетом”, — сказала вона.

Джейн Гудолл, відома природо захисниця, стверджує, що інтенсивне вирощування мільярдів тварин руйнує навколишнє середовище, а негуманні тісні умови утримання тварин — створюють ризик нових пандемічних захворювань, небезпечних для людей: “Це повинно бути припинено якомога швидше”.

Знаковий огляд професора сера Партхи Дасгупти дійшов висновку, що світ зазнає надзвичайного ризику через нездатність економіки врахувати швидке виснаження біорізноманіття.

У звіті Chatham House говориться, що світ втратив половину своїх природних екосистем і що середній розмір популяції диких тварин з 1970 року знизився на 68%. На відміну від цього, вирощувані на фермах тварини, переважно корови та свині, зараз становлять 60% всіх ссавців по вазі, причому люди становлять 36%, а дикі тварини лише 4%.

Під час реформування глобальної продовольчої системи “наближення світового споживання їжі до переважно рослинних раціонів є найважливішим елементом”, — йдеться у звіті.  Наприклад, зазначається в повідомленні, перехід населення США з яловичини на квасолю звільнить поля, еквівалентні 42% посівних площ США, для інших цілей, таких як відновлення дикої природи або більш екологічне землеробство.

В іншому прикладі звіту йдеться про те, що якщо у всьому світі теперішнє пасовище, яке колись було лісом, буде повернуто до первинного стану, воно буде зберігати 72 млрд тонн вуглецю — що приблизно еквівалентно семирічним глобальним викидам від викопного палива. Бентон каже, що у звіті не висловлюється думка, що всі люди повинні стати веганами, але вони повинні дотримуватися здорової дієти, і в результаті споживати набагато менше м’яса.

Рік, що попереду, пропонує потенційно унікальну можливість переробити глобальну продовольчу систему, сказав Бентон під час основних самітів ООН з питань біорізноманіття та клімату, а також першого у світі Саміту продовольчих систем ООН та міжнародного Саміту з питань харчування для розвитку.  Великі суми, які витрачаються урядами, коли країни відновлюються після пандемії Covid-19, також дають можливості для “формування політики, яка надає однаковий пріоритет охороні здоров’я населення та здоров’я планети”, — йдеться у звіті.

Філіп Лімбері, співробітник компанії Compassion in World Farming, сказав: “Майбутнє сільського господарства повинно бути дружнім до природи та відновлюваним, а наш раціон повинен містити більше рослин та стати більш здоровим і екологічно стійким. Не припинивши промислове тваринництво, ми можемо взагалі не мати майбутнього”.

Звіт тут за посиланням.

Переклад та адаптація:
Ніна Новосельська

Спеціально для Рубрика

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based