Як урівняти рослинні протеїни з білками тваринного походження?

Глобальна продовольча система похитнулася через резонансні наслідки пандемії COVID-19, вторгнення Росії в Україну і руйнівні посухи в Африці, Індії та на Близькому Сході. Зміна клімату загрожує зниженням врожайності сільськогосподарських культур у всьому світі, тоді як непередбачувана погода створить багато можливостей для локальних неврожаїв і збоїв у ланцюгах постачання. 

Один із найкращих способів зміцнити глобалізовану продовольчу систему — зменшити нашу залежність від її найбільш неефективного сектора з найбільшим викидом: тваринництва.

Боули з тваринним та альтернативним м’ясом Heura

Світовий сектор тваринництва використовує третину постачання зерна, в той час, як на Близькому Сході його наразі критично не вистачає. Це сприяє глобальній відсутності продовольчої безпеки та підвищує ціни на зерно та інші культури. В результаті, їх використовують як корм для тварин за значно вищими цінами. Підвищення цін ускладнює доступ до основних харчових продуктів для найбідніших людей у світі та сприяє голоду. Окрім того, через значний вплив на вирубку тропічних лісів, тваринництво спричиняє близько 20% глобальних викидів парникових газів і одну третину світових викидів метану (кліматичного суперзабруднювача, який у 28 разів сильніше нагріває планету за 100-річний період спостережень, ніж вуглекислий газ).

Науковці прогнозують, що в наступні десятиліття вплив тваринництва на продовольчу безпеку та навколишнє середовище зростатиме. Згідно з підрахунками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН, до 2050 року споживання м’яса зросте приблизно на 70% відсотків. Це пов’язано з тим, що  мільярди людей переймуть споживчі звички середнього класу. Тваринництво вже займає три чверті всіх сільськогосподарських земель. Попит на корми для тварин, спричиняє вирубку дерев у світових басейнах тропічних лісів. Ця тенденція призведе до загострення конкуренції за обмежені земельні ресурси  та основні  культури. 

Дослідники виявили, що вищий попит на продукти тваринного походження в економіках, які розвиваються, призводить до збільшення перенаправлення сільськогосподарських культур людського сорту на корм для тварин.

Попри значний вплив тваринництва на продовольчу безпеку та зміну клімату, відсутність сталих альтернатив тваринному білку призвела до неприємного мовчання з боку політиків. Тварини не можуть бути оптимізовані для виробництва їжі настільки, наскільки це необхідно, щоб вирішити кризу ефективності. Водночас концепція скорочення споживання продуктів тваринного походження протягом десятиліть зустрічала шалений опір як з боку виробників, так і споживачів. Однак завдяки недавньому прогресу харчових технологій з’явилося перспективне рішення.

Альтернативні білки — це продукти, які можуть замінити тваринний білок. Вони бувають як натурального походження (рослини, бобові, гриби), так і лабораторного — протеїни, синтезовані в спеціальних умовах, як, наприклад, «м’ясо з пробірки». Такі білки можуть заповнити нестачу м’яса та морепродуктів. Альтернативний протеїн — це майбутнє сільського господарства та продовольчих технологій. Популярні приклади на полицях американських магазинів включають високоякісні рослинні страви від Impossible Foods і Beyond Meat, а в українських від Eat Me At чи, скажімо, Wanted Vegan. 

Інші альтернативні білки включають культивоване м’ясо, виготовлене зі справжніх клітин тварин вирощених у біореакторах і тваринні білки, отримані шляхом точної ферментації, що використовуються як добавки та інгредієнти. Ці продукти забезпечують споживачів кулінарними та культурними враженнями, яких вони бажають, без негативного впливу на навколишнє середовище та продовольчу безпеку. Це дозволить провести масштабну реформу харчової системи без необхідності значних змін у поведінці споживачів. 

Хоча світ швидко впроваджує інновації в електроенергетиці та транспорті, неефективність виробництва харчових продуктів та зовнішні витрати здебільшого ігнорують. Аналогія з відновлюваною енергією є влучною: основними цілями відновлюваної енергії та електрифікації транспорту є зменшення впливу на навколишнє середовище, а не спроби переконати світ споживати менше енергії та менше їздити. Уряди повинні так само думати про альтернативні білки. Замість того, щоб переконати споживачів їсти менше м’яса, альтернативні білки можуть пом’якшити шкоду від виробництва тваринного білка, запропонувавши продукт, який має такий самий або кращий смак і коштує так само або дешевше.

Альтернативні білки мають три ключові переваги перед традиційними джерелами тваринного білка.

По-перше, ці продукти є більш ресурсоефективними, ніж продукти тваринного походження. Сучасні рослинні альтернативи яловичини використовують до 99% менше землі на одиницю, ніж їхні звичайні аналоги. А оцінка культивованої яловичини, проведена Інститутом доброї їжі, показала, що вона вимагає на 93% менше калорій і 95; землі, ніж звичайна яловичина. Ці підвищення ефективності врешті-решт дозволять глобальній продовольчій системі створювати більше їжі для зростального населення, зі зменшеним використанням землі, ніж зараз. Масштабний перехід на альтернативні білки дозволить отримати мільярди гектарів землі та перепрофілюватися для реконструкції екосистем та лісовідновлення. Або ж для вирощування їжі для людей: вивільнити достатню кількість основних світових культур, щоб знизити ціни на понад 12%. Оскільки одна третина світових постачань зерна більше не буде спрямована на тварин, основних харчових продуктів стане більше, і вони стануть дешевшими.

По-друге, ланцюжки постачання альтернативних білків простіші та менш вразливі до збоїв, аніж продуктів тваринного походження. Альтернативні протеїни зосереджують виробництво на місцевих фабриках без потреби в комбікормових заводах, інкубаторах, промислових корівниках для вирощування тварин, парку тракторних причепів для перевезення худоби на забій, боєнь або післязабійної обробки. Ланцюг постачання для створення альтернативних білків має значно менше ланок. Це вимагає простішої координації та транспортування, а також менше компонентів, що швидко псуються. Як результат — система стійкіша до потрясінь. 

Оскільки під час періодів спеки гине велика кількість худоби, білкова система з меншою кількістю вразливих місць є перспективнішою проти кліматичних змін. Крім того, терміни виробництва альтернативних білкових продуктів коротші, ніж у звичайних продуктів тваринного походження. Це дозволяє швидше адаптуватися до змін на ринку. У складній економіці, в якій попит на деякі види продуктів тваринного походження може різко зростати, а на інші зменшуватися, альтернативні виробники білка можуть легко задовольнити попит, не виробляючи цілу тварину та небажані побічні продукти. Проблема побічних продуктів переслідує тваринництво. Вінстон Черчилль, писав ще у 1931 році: «Ми уникнемо абсурду вирощувати цілу курку, щоб з’їсти грудку чи крило, вирощуючи ці частини окремо у відповідному середовищі».

По-третє, альтернативні білки знижують частку викидів парникових газів, пов’язаних із виробництвом традиційного тваринного білка. Це допомагає пом’якшити наслідки зміни клімату. Збільшення споживання продуктів тваринного походження у звичайному режимі може збільшити щорічні глобальні викиди приблизно на 12 метричних гігатонн еквівалента вуглекислого газу до 2050 року, що майже вдвічі перевищує викиди США за весь 2019 рік. Тим часом  перехід на альтернативні білки має потенціал для забезпечення від 14 до 20% пом’якшення викидів, необхідного світові до 2050 року, щоб стримати потепління на 1,5°C.

Графіка: Bloomberg

На відміну від інших секторів, у яких нові зелені технології руйнують вже усталений бізнес, головні гравці тваринництва часто підтримують розвиток альтернативних білків — не лише словами, а й інвестиціями. На сьогодні, усі п’ять найбільших м’ясних компаній світу інвестували або розробляють альтернативні білкові продукти. Cargill, одна з цих п’яти, нещодавно інвестувала 100 мільйонів доларів у завод з перероблювання горохового протеїну в сільській місцевості Міннесоти, замінивши завод з перероблення молочних продуктів, що там існував. JBS, найбільша м’ясна компанія у світі, інвестувала 100 мільйонів доларів у придбання власної компанії з вирощування м’яса та запуск пілотного виробництва у Флоріанополісі, Бразилія. Обидва є прикладами відомих корпорацій, які схиляються до позитивної системної трансформації, проголошеної альтернативними білками. 

Ранні інвестиції в новий сектор альтернативних протеїнів також можуть бути прибутковими для урядів і місцевої економіки. Міністерство закордонних справ у справах Співдружності та розвитку Великобританії та Climate Works Foundation спільно профінансували новий звіт. У ньому стверджується, що за скромної світової державної підтримки в розмірі 10,1 мільярда доларів на рік, альтернативні білки могли б забезпечити роботою від 9,5 до 9,8 мільйона людей до 2050 року. Навіть у досить короткостроковій перспективі сільськогосподарські дослідження приносять дивіденди. Як зазначив міністр сільського господарства США Том Вілсак: «Дослідження показали, що кожен долар, інвестований у сільськогосподарські дослідження, створює економічну діяльність на 20 доларів». Все це відбувається через вільний ринок, без необхідності споживачам платити більше або жертвувати своїми смаковими уподобаннями.

Хоча загальносистемний перехід на альтернативні білки принесе користь людям і планеті, він не є неминучим. Крім того, він не буде швидко відбуватись сам по собі, щоб протистояти небезпеці зміни клімату та висхідного попиту на білок. Зараз основною перешкодою для ширшого використання альтернативних білків є те, що вони коштують занадто дорого та не мають такого смаку, як звичайне м’ясо. Важливо відзначити, що ключем до масштабування цих інноваційних білкових технологій є не дії уряду щодо заміни, обмеження або дестимулювання продуктів тваринного походження на ринку. Це також не знущання та моралізування споживачів. Натомість необхідні узгоджені дії уряду для прискорення необхідних для зниження витрат інновацій, а також покращення смаку цих білків. 

У цьому відношенні стан альтернативних білків сьогодні можна порівняти зі станом відновлюваної енергії. Колись відновлювана енергія була назагал дорожчою за викопне паливо. Зараз у багатьох, можливо, навіть у більшості частин світу вітрова та сонячна енергія фактично дешевші, ніж нові електростанції, які працюють на викопному паливі. Ці ж швидкі інновації трансформують транспортний сектор, як наслідок — електромобілі стають основним напрямком розвитку. Хоча приватний сектор претендує на основну частину заслуг за інновації в цих секторах, державна політика, така як державні дослідження, розробки та податкові кредити, також є важливими чинниками. Щоб зробити альтернативні білки дешевшими, цей сектор потребує таких же дій уряду. Важливо, що створення нових фінансових стимулів для альтернативних протеїнів лише зрівняє умови гри з тваринництвом, яке отримує значні субсидії в багатьох країнах. Нова політика, що заохочує інновації, розширить вибір споживачів і прискорить прийняття споживачами рослинних білків.

Крім того, з боку пропозиції уряд повинен допомогти виробникам альтернативних протеїнів збільшити виробництво, щоб задовольнити зростальний попит. Попри те, що альтернативне виробництво протеїну є набагато ефективнішим і масштабнішим, ніж звичайне тваринництво, необхідні програми для фінансування та страхування перших капітальних витрат, щоб допомогти галузі швидко збільшити виробничі потужності.

Кліматичні протести у Великобританії

Які конкретні політичні кроки потрібні? Щоб досягти прогресу, країни повинні зробити чотири кроки. 

По-перше, уряди повинні розпочати узгоджену та добре фінансовану дослідницьку роботу, спрямовану на те, щоб альтернативні білки були такими ж приємними або кращими на смак, і коштували так само або менше, ніж традиційні тваринні білки. Фінансування публічних досліджень із відкритим доступом, які приносять користь усьому сектору, може розв’язати технічні проблеми галузі, надихнути на додаткові дослідження та створити нові можливості для зростання. Як зазначено в майбутньому звіті про стан глобальної політики Інституту доброї їжі, уряд США на сьогодні виділив лише 25 мільйонів доларів США на дослідження альтернативних білків у порівнянні з 473 мільйонами доларів США на дослідження тваринництва лише у 2019 році. Уряди повинні принаймні забезпечити таке ж фінансування альтернативних білків. Протеїнові інновації можуть стати наступним великим кроком, який країни зроблять до динамічної, безпечної та зеленої економіки. 

По-друге, стратегічні стимули (податкові пільги на інвестиції, кредитні гарантії, демонстраційні проєкти та інші форми фінансової підтримки) стали каталізаторами вибухового зростання в секторі відновлюваної енергетики та можуть стимулювати аналогічний прогрес для альтернативної білкової інфраструктури. Як і у випадку з відновлюваною енергетикою, ключовим викликом для системної реформи є величезний масштаб виробництва, який буде необхідним у короткий термін. Good Food Institute здійснив моделювання потреб у капіталі для рослинного та культивованого м’яса. Державне інвестиційне сприяння допоможе компаніям, що виробляють альтернативні білки, купувати або орендувати дороге технологічне обладнання чи виробничі потужності за нижчою вартістю, ніж через приватне фінансування. 

По-третє, перехід на альтернативні білки може оживити сільську економіку шляхом зміцнення сільського виробництва та перероблювання харчових продуктів, якщо політики віддадуть пріоритет навчанню технічної робочої сили з альтернативних білків. Наприклад, програми навчатимуть наявних працівників сільського господарства та м’ясопереробної галузі для переходу від традиційного до альтернативного виробництва білка, тоді як державно-приватні партнерства можуть бути використані для створення програм учнівства для альтернативних потужностей з виробництва м’яса. 

Нарешті, уряди повинні прагнути до багатосторонніх науково-дослідних партнерств між провідними країнами, які сприятимуть розвитку глобальної альтернативної білкової науки. Місія Innovation, багатонаціональне партнерство, яке працює над прискоренням інновацій у сфері чистої енергії, має розширити сферу діяльності, включивши в неї альтернативні білки, або створити подібну, але паралельну ініціативу. Climate Advisers та Good Food Institute закликають країни, що беруть участь у цьому альянсі, мобілізувати 10,1 мільярда доларів США на рік на дослідження та комерціалізацію альтернативних білків до 2025 року. Крім того, на міжнародному рівні альтернативні білки повинні бути інтегровані в Інноваційну місію сільського господарства для клімату — ініціативу, яку зараз очолюють США та Об’єднані Арабські Емірати, щоб зменшити сільськогосподарські викиди за допомогою інновацій. Понад 40 країн, які приєдналися до цієї ініціативи, повинні досягти спільних цілей щодо альтернативних білків.

Оскільки світ росте, розвивається та теплішає, наша залежність від традиційно виробленого тваринного білка підвищує ціни на харчові продукти, робить нашу продовольчу систему більш вразливою та пришвидшує зміни клімату. І оскільки попит на м’ясо невблаганно зростатиме протягом десятиліть, ці зовнішні витрати будуть тільки збільшуватися. Прогрес відновлюваної енергетики та великий успіх електромобілів показали, що глобальна економіка може змінитися таким чином, щоб стимулювати економічний приріст, створювати нові робочі місця та розширювати вибір для споживачів. Крім того, попит на електромобілі демонструє, що такий перехід може відбутися навіть всупереч давнім культурним уподобанням. Завдяки сильному внутрішньому лідерству та глобальній співпраці інновації в білках можуть стати наступним великим кроком, який країни зроблять на шляху до динамічної, безпечної та зеленої економіки.

Джерело: Foreign Policy
Перекладачка: Зоряна Кот
Редактори: Орест Хімка, Алевтина Козачок

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based