Plant-Based Challenge: День 9

ПІКЛУЙМОСЯ ПРО ДОБРОБУТ ТВАРИН
Незалежно від початкової мотивації спробувати рослинне харчування, важко ігнорувати його етичну складову. Виявляється, наше сприйняття тварин як улюбленців чи їжу обумовлене передовсім культурними факторами, які не мають нічого спільного з реальними здібностями тих чи інших живих створінь. 

Так, зовсім не обов’язково дивитися відео з промислових ферм, аби усвідомити жорстокість виробництва продуктів тваринного походження. Але ми переконані, що всі мають право та обов’язок знати, як виробляють продукти, котрі щодня потрапляють на тарілки мільйонів людей. 
Щороку у світі заради їжі вбивають близько 77 мільярдів наземних тварин і 2 трильйонів риби.  Тобто щомісяця знищують майже стільки ж тварин, скільки є людей на планеті Земля.

Щороку у світі заради їжі вбивають близько 77 мільярдів наземних тварин і 2 трильйонів риби.  Тобто щомісяця знищують майже стільки ж тварин, скільки є людей на планеті Земля.

Частину цих тварин «утилізують» відразу після народження. Наприклад, на виробництві яєць півників в перший день життя заживо перемелюють у спеціальних машинах, адже вони не несуться та не придатні для вирощування на м’ясо. 

Когось занадто поспішно відгодовують, аби якомога скоріше продати «на м’ясо». Бройлерні курки, наприклад, стали настільки великими за останні роки й ростуть так швидко, що їхні ноги вже не здатні витримувати власну вагу, що часто призводить до переломів і аномалій. 

А хтось просто не здатен прожити довге життя. Наприклад, корів щороку штучно запліднюють та забирають новонароджених телят, аби отримати молоко. Їхні тіла не справляються з таким навантаженням та виснажуються лише за кілька років, хоча насправді здатні жити десятиліття.
В інтернеті є безліч страшних кадрів і відео, котрі показують цю жорстокість, і, всупереч поширеній думці, вони є скоріше правилами, а не виключеннями. Більшість етично неприйнятних дій до тварин — це цілком звичні практики, записані в протоколах виробництв: вони є «стандартом». Навіть такі формулювання як «гуманний забій» є тільки маркетинговим ходом, адже гуманного способу вбити живу істоту наразі не існує.

Нарешті, тварини, котрих вирощують для їжі, мають мало спільного з дикими видами: їх роками селекціонують для найвищої продуктивності, котра робить їхні тіла непристосованими для життя в природі. Коротко кажучи, поступове зникнення цих видів внаслідок відмови від м’ясної індустрії є не ризиком, а рішенням створеної нами проблеми.

Зрештою, наразі реалії промислового тваринництва ретельно приховують, адже вони жахають споживачів та несуть загрозу бізнесам. Видається, що у сучасному світі досі актуальна відома цитата Пола Маккартні: 
«Якби бійні мали скляні стіни, всі були б вегетаріанцями»
Звісно, виробництво харчових продуктів — не єдине жорстоке до тварин. Не дарма існує веганство як стиль життя, що передбачає набагато більше, ніж рослинне харчування. Вегани та веганки намагаються, наскільки це можливо, уникати використання тварин, незалежно від сфери життя. 

Наприклад, виробництво одягу часто означає використання хутра, шкіри, вовни, кашеміру тощо. Створення цих матеріалів є наслідком не меншої жорстокості до тварин, і часто є лише першим етапом перед виробництвом м’яса. Багато доглядової та декоративної косметики, а також побутових і гігієнічних засобів тестують на тваринах, хоча в цьому вже давно немає потреби. І подібні тестування набагато жорстокіші, аніж люди думають: наприклад, вони передбачають нанесення засобів на відкриті рани або безпосередньо в очі. Нарешті, багато популярних розваг передбачають утримання тварин у неприродних умовах, а також негуманне ставлення до них. Цирки, зоопарки, дельфінарії — це улюблені місця батьків і дітей, однак рідко можна побачити те, що відбувається за їхніми закритими дверима.  На жаль, суспільство досі тримається на використанні тварин, але у двадцять першому столітті ми маємо все для здорового та щасливого життя без продуктів тваринного походження. Хочете дізнатися більше про етичну сторону веганства? Перегляньте документальні фільми про спесишизмпромислове тваринництво та риболовлю
Подібні стрічки вражають людей та часто стають поворотними в їхньому переході на рослинне харчування чи веганство. Якщо бажаєте дізнатися більше, зареєструйтеся на безплатний семиденний курс Vegan Express про неетичне використання тварин у нашому житті та дізнавайтеся про способи їх уникати.

Адже ви маєте право знати!
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based