Plant-Based Challenge: День 8

АЛЕ Я НЕ ЗМОЖУ ВІДМОВИТИСЯ ВІД СИРУ!
Переконані, що ви не раз чули цю фразу чи навіть говорили її самі. Та уявіть, існують справжні «веганські сири»!

Наприклад, великий асортимент напівтвердих сирів Violife на кокосовій основі. Вони не замінять традиційний продукт за поживністю, але стануть чудовим доповненням до бургерів і піци, адже прекрасно плавляться та розкривають смаки при нагріванні. А Fine Organics пропонує кориснішу альтернативу на основі культивованих горіхів, зокрема відомий сирочок янтар чи фету. Схожу продукцію знайдете у крафтових виробників Say Cheese та Fermented Foods: сири на основі ферментованих горіхів автентичні, вишукані та значно корисніші за магазинні. 
Зазвичай, для надання стравам «сирного» смаку використовують «харчові дріжджі». Але не ті маленькі пакетики, що сиплять у випічку! Натомість — це дезактивовані дріжджі, котрі містять велику кількість білка та інших поживних речовин, і надають приємного смаку рослинним стравам. Спробуйте додати українські флейки до вершкових соусів на рослинному молоці, тофу-омлетів, або ж посипте ним попкорн чи пасту замість пармезану. 

Звісно, зовсім не обов’язково шукати повноцінну заміну всім продуктам тваринного походження: іноді хумус смакує краще за крем-сир, а подрібнені горішки чудово замінюють пармезан. Та якщо відчуваєте, що від певних продуктів відмовлятися зовсім складно, робіть це поступово. Адже кожний ваш вибір страви має значення! 
Рослинні продукти — майбутнє планети!
Населення планети швидко зростає: очікують, що у  2050 році нас буде близько 10 мільярдів. Повномасштабне вторгнення в Україну, екстремальні погодні умови та пандемія вкотре продемонстрували наскільки ненадійною є світова продовольча система та наскільки нагальною є кліматична криза. Рослинне харчування може бути одним із розв’язань цих проблем.

Доведено, що промислове тваринництво є чи не головним чинником кліматичної кризи. Виробництво продуктів тваринного походження відповідальне за найбільшу кількість викидів парникових газів та потребує значно більше води, ніж вирощування рослин. Ба більше, чимало рослин вирощують на корм свійським тваринам, замість того, щоб годувати ними людей. Якщо виключити цього неефективного посередника з харчового ланцюга, можна зберегти багато землі та їжі, а також уникнути надмірної експлуатації ґрунтів та втрати біорізноманіття

Нарешті, тваринництво — це найбільше джерело загрози публічному здоров’ю через ризики появи нових пандемій та розвитку антибіотикорезистентності до примітивних захворювань. 
Даних щодо впливу рослинного харчування на навколишнє середовище багато і вони можуть різнитися. Та наразі експерти доходять до єдиного висновку: такий раціон значно екологічніший за харчування, насичене продуктами тваринного походження, особливо якщо він заснований на сезонних локальних продуктах. 

Тож дякуємо, що рятуєте світ з нами!
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based