Plant-Based Challenge: День 7

ОМЛЕТ БЕЗ ЯЄЦЬ ТА ІНША МАГІЯ
Насичений омлет, запашна випічка, пухкі млинці… Хіба можливо приготувати ці смаколики без використання яєць?  Часто їх достатньо лише прибрати з рецепта, але для кращої текстури радимо замінити рослинними альтернативами, яких чимало! 
Ось кілька найкращих замінників для солодкої та солоної випічки
Багато людей відмовляються від яєць після того, як дізнаються про реалії утримання курей на яєчних фермах, а також після чергових спалахів зоонозних захворювань. До того ж яйця не мають жодної поживної речовини, котру не можна знайти в рослинних продуктах. Для цього навіть не треба особливо старатися: просто харчуйтеся різноманітно та споживайте достатню кількість калорій і білка.

На міжнародних ринках вже з’являються повноцінні рослинні альтернативи яєць, на появу яких чекаємо в Україні (наразі є лише суміш для приготування нутового омлету). Проте є чимало цілком рослинних рецептів, які задовольнять поціновувачів яєчних страв як смаком, так і поживністю: 
Тофу-омлет
Яєчний салат
Зрази або картопляні оладки
Млинці
Фаршировані не-яйця
Французькі тости

Аби страви були ще ближчими до традиційних, до них додають чорну сіль кала намак, адже вона має присмак і аромат, котрий дуже нагадує яєчний. Наприклад, у ній можна замаринувати тофу, щоб використовувати його замість яєць.  
Тофу має схожий на традиційні яйця профіль поживних речовин і текстуру. Нейтральний смак дозволяє використовувати його як у солоних, так і в солодких стравах, а придбати його можна в більшості супермаркетів. Ось кілька рецептів з тофу, котрі нам особливо подобаються:

Морський тофу під томатним соусом
Тофу-«індичка»
Котлетки з тофу
Глазуровані сирки
Тофники
Чи передбачає рослинне харчування вживання багатьох додаткових вітамінів?
Єдиною специфічною для рослинного харчування рекомендацією є вживання вітаміну В12. Він синтезується бактеріями, а сучасне життя не дозволяє нам діставати його природним шляхом. Щоб отримати достатньо В12, двічі на день вживайте збагачені ним продукти (наприклад, фортифіковане соєве молоко) або харчові добавки в оптимальному дозуванні. Детальніше про вітамін В12 можна прочитати ось тут.

Решта рекомендацій стосуються всіх, хто прагне мати збалансований раціон. Зокрема, українцям та українкам бажано вживати додатковий вітамін D в осінньо-зимову пору року, аби забезпечити оптимальне функціонування імунітету та кращий настрій.  Детальніше про вітамін D та його додаткове вживання можна дізнатися тут.

МОЗ України також рекомендує всім вживати йодовану сіль та водорості для профілактики йододефіциту. Харчових продуктів, котрі є надійними джерелами цього елементу, майже немає, тому проблема йододефіциту доволі розповсюджена, незалежно від типу харчування. 


Те саме стосується контролювання стану здоров’я: незалежно від раціону, варто здавати загальний і розгорнутий аналіз крові принаймні раз на рік у здоровому стані, а також спостерігати за своїми рівнями заліза та феритину (особливо жінкам). Необхідність інших аналізів цілком залежить від вашого харчування та стану здоров’я, і вони мають бути визначені лікарем.
Більше порад стосовно збалансованого харчування знайдете у цій статті. І пам’ятайте, що суттєво змінювати свій раціон може бути важко, тож робіть це у власному темпі! 
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based