ОМЛЕТ БЕЗ ЯЄЦЬ ТА ІНША МАГІЯ |
Насичений омлет, запашна випічка, пухкі млинці… Хіба можливо приготувати ці смаколики без використання яєць? Часто їх достатньо лише прибрати з рецепта, але для кращої текстури радимо замінити рослинними альтернативами, яких чимало! |
Ось кілька найкращих замінників для солодкої та солоної випічки |
Багато людей відмовляються від яєць після того, як дізнаються про реалії утримання курей на яєчних фермах, а також після чергових спалахів зоонозних захворювань. До того ж яйця не мають жодної поживної речовини, котру не можна знайти в рослинних продуктах. Для цього навіть не треба особливо старатися: просто харчуйтеся різноманітно та споживайте достатню кількість калорій і білка. На міжнародних ринках вже з’являються повноцінні рослинні альтернативи яєць, на появу яких чекаємо в Україні (наразі є лише суміш для приготування нутового омлету). Проте є чимало цілком рослинних рецептів, які задовольнять поціновувачів яєчних страв як смаком, так і поживністю: Тофу-омлет Яєчний салат Зрази або картопляні оладки Млинці Фаршировані не-яйця Французькі тости Аби страви були ще ближчими до традиційних, до них додають чорну сіль кала намак, адже вона має присмак і аромат, котрий дуже нагадує яєчний. Наприклад, у ній можна замаринувати тофу, щоб використовувати його замість яєць. |
Тофу має схожий на традиційні яйця профіль поживних речовин і текстуру. Нейтральний смак дозволяє використовувати його як у солоних, так і в солодких стравах, а придбати його можна в більшості супермаркетів. Ось кілька рецептів з тофу, котрі нам особливо подобаються: Морський тофу під томатним соусом Тофу-«індичка» Котлетки з тофу Глазуровані сирки Тофники |
Чи передбачає рослинне харчування вживання багатьох додаткових вітамінів? |
Єдиною специфічною для рослинного харчування рекомендацією є вживання вітаміну В12. Він синтезується бактеріями, а сучасне життя не дозволяє нам діставати його природним шляхом. Щоб отримати достатньо В12, двічі на день вживайте збагачені ним продукти (наприклад, фортифіковане соєве молоко) або харчові добавки в оптимальному дозуванні. Детальніше про вітамін В12 можна прочитати ось тут. Решта рекомендацій стосуються всіх, хто прагне мати збалансований раціон. Зокрема, українцям та українкам бажано вживати додатковий вітамін D в осінньо-зимову пору року, аби забезпечити оптимальне функціонування імунітету та кращий настрій. Детальніше про вітамін D та його додаткове вживання можна дізнатися тут. МОЗ України також рекомендує всім вживати йодовану сіль та водорості для профілактики йододефіциту. Харчових продуктів, котрі є надійними джерелами цього елементу, майже немає, тому проблема йододефіциту доволі розповсюджена, незалежно від типу харчування. |
Те саме стосується контролювання стану здоров’я: незалежно від раціону, варто здавати загальний і розгорнутий аналіз крові принаймні раз на рік у здоровому стані, а також спостерігати за своїми рівнями заліза та феритину (особливо жінкам). Необхідність інших аналізів цілком залежить від вашого харчування та стану здоров’я, і вони мають бути визначені лікарем. |
Більше порад стосовно збалансованого харчування знайдете у цій статті. І пам’ятайте, що суттєво змінювати свій раціон може бути важко, тож робіть це у власному темпі! |