Plant-Based Challenge: День 6

ПОПЛИЛИ НА ОБІД!
Попри те, що в Україні риба і морепродукти вважаються делікатесами, попит на них у світі постійно зростає. Та насправді продукти моря не такі вже й корисні. 

Наразі людство споживає у два рази більше риби, ніж 50 років тому, та виловлює втричі більше морепродуктів, ніж океан може стійко відновлювати. Аквакультура (штучне розведення риби) теж не є виходом, адже має суттєві негативні наслідки для навколишнього середовища, добробуту тварин і здоров’я людей. До того ж багато видів накопичують у своєму м’ясі шкідливі речовини: наприклад, токсичні важкі метали та мікропластик
Водночас Омега-3 жирні кислоти, через які морепродукти вважаються корисними, містяться у рослинних джерелах. Ба більше, самі риби отримують їх саме з водоростей! Жирні кислоти необхідні для функціонування нашого організму, вони захищають від серцево-судинних захворювань, а також від когнітивних проблем у похилому віці.

Є три найважливіших види Омега-3 жирних кислотALA, EPA та DHA. Перший вид зустрічається в багатьох рослинних продуктах, а інші два — лише в рибі та водоростях. Наш організм здатний перетворювати ALA на EPA та DHA, проте надважливо отримувати ALA вдосталь.

Для цього спробуйте додавати столову ложку молотого льону до каш, посипати страви подрібненими волоськими горішками тадодавати водорості до салатів. Можна також вживати їх у формі добавки, щоб повністю виключити ймовірність дефіциту. 
Зрештою, риба не є необхідною складовою збалансованого раціону, але є чимало способів продовжувати смакувати морські страви на рослинному харчуванні. 
Як замінити рибу й морепродукти?
Передовсім, спробуйте використовувати подрібнене листя норі як спецію: посипайте ним салати, тофу, сендвічі, макарони — будь-які страви, котрі потребують рибного присмаку.  Можна також використовувати суміші спецій для риби та азійські приправи, чи змішувати соус чилі з часником і оливковою олією. Навіть улюблений смак суші тримається не на рибі, а на особливому приготуванні ти підборі інгредієнтів та спецій. То ж спробуйте кілька наших улюблених рослинних альтернатив рибних страв: 
Сендвіч з тунцем
Веганська шуба
Морські закуски
Смажена не-рибка
Веганські гребінці
Варіанти начинок для суші


До того ж для особливих шанувальників є шалені знахідки! Наші партнери створили цілком інноваційні альтернативи риби та морепродуктів: наприклад, лосось від Wanted Vegan хоч і не є білковим продуктом, але чудово підійде для приготування суші чи авокадо-тостів. А лососеві котлеткикальмари та навіть креветки від Green Go будуть поживним доповненням до святкового столу чи вишуканої вечері. 

Смачного!
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based