Plant-Based Challenge: День 5

ЛИСТ КУЛІНАРНОГО НАТХНЕННЯ
Приготування їжі— важлива складова життя. Наші харчові звички та кулінарні вподобання сформовані багатьма факторами, а їхня зміна потребує часу й бажання. Та найголовніше — смачнезної їжі!

Тож сьогодні вдосконалимо наші кулінарні вміння та навчимося готувати рослинні страви на будь-який смак. Почнемо з натхнення? На щастя, прихильників рослинного харчування серед вишуканих кулінарів дуже багато!
Ось кілька наших фаворитів:
Київська пара Indie Cindy готує прості, доступні та знайомі з дитинства страви. Рецепти завжди засновані на недорогих і сезонних інгредієнтах, котрі легко знайти на ринку чи в супермаркеті, а смаки завжди неперевершені. Ми особливо полюбляємо їхні підбірки рецептів до свят. 

Українська інстаграм- і тікток-блогерка Vegan.Hruchevo готує смачну та просту рослинну їжу, а також оглядає веганські страви в закладах та рослинні альтернативи українського виробництва. Схожий контент знайдете в професійних Hanna VegannaGreen Chef та інших українських кулінарів. 

Пара друзів з Британії Bosh.TV створюють шалене розмаїття рослинних страв: від витонченої паельї з веганськими «морепродуктами» до всім знайомої котлети по-київськи. Звісно, не всі інгредієнти є в Україні, але знайти їм заміну можна завжди.  

Професійний шеф-кухар Ґаз Оуклі щотижня викладає вишукані рецепти для поціновувачів високої кухні на своєму каналі Avantgarde Vegan. Ці страви можуть стати справжнім викликом на кухні, але точно не залишать байдужими навіть найбільших гурманів.

Американська пара Make It Dairy Free всього за рік набрала понад сто тисяч підписників завдяки своїй харизмі та неймовірним рецептам. Їхні ситні страви та насичені солодощі переконують, що рослинне харчування — це не обмеження, а унікальна можливість створювати гастрономічні шедеври та експериментувати щодня.

Нарешті, в мережі повно англомовних блогів-збірок з найрізноманітнішими рослинними рецептами з усього світу, таких як Best Of Vegan чи Vegan Bowl. Тут знайдете страви на будь-який смак, з посиланнями на авторів рецептів і відгуками від підписників, а переклад на українську не забере більше кількох хвилин. 


Чимало людей також люблять експериментувати з рослинними стравами української національної кухні. Це особливо стає у пригоді, коли чекаєте на близьких у гості чи плануєте раціон на Великий піст.

Пісний борщвареникизрази й голубці стануть чудовим доповненням до вашого столу. До речі, всі ці страви можна приготувати з соєвим м’ясом або іншими альтернативами, щоб максимально відтворити знайомий смак.
Водночас зовсім не потрібно проводити години на кухні аби харчуватися смачно. Існує безліч простих недорогих рослинних рецептіві навіть готових страв!
Наприклад, великий вибір рослинних напівфабрикатів є у виробників Vegi Land і Балувана Галя, у Мадам Пе знайдете чимало вареників і пельменів, а благодійний проєкт Коломийський Борщ має веганські альтернативи до всіх своїх сублімованих страв. Їжа швидкого приготування також є у звичайних магазинах: наприклад, супи й каші від BonnerStreet Kasha чи Sushka.

А поціновувачам ресторанів додаток Happy Cow допоможе знайти заклади харчування з рослинними опціями в найбільших містах України та за кордоном. Ви вже маєте улюблені веганські заклади та рослинні страви в них?
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based