Plant-Based Challenge: День 4

НА ЯКОМУ МОЛОЦІ БАЖАЄТЕ КАВИ?
А ви вже пробували соєве, кокосове чи вівсяне молоко?

Попит на рослинні напої значно виріс, і в деяких супермаркетах їм навіть присвячені окремі відділи. А от бажання споживачів пити коров’яче молоко стрімко зменшується.


Люди почали пити коров’яче молоко лише 10 тисяч років тому, ставши ледве не єдиними створіннями, котрі споживають молоко інших видів, ще й у дорослому віці. Виявляється, що 75% всіх людей на планеті має зменшену лактазну активність,  що призводить до проблем із травленням.

Виключивши з раціону молочні продукти, їх можна навіть нічим не замінювати, адже вони не є необхідною складовою збалансованого харчування. 
Ба більше, надмірне вживання молока може викликати проблеми зі шкірою, пов’язане з розвитком деяких видів раку та навіть із ламкістю кісток. Нарешті, молочна індустрія тісно пов’язана з м’ясною, а отримання молока для нашого споживання є надзвичайно жорстокою та неекологічною практикою. 

Водночас різноманіття рослинних напоїввражає! 
Вибір є і серед українських виробників, як от Green Smile та Vega Milk, так і серед імпортованих.  Ба більше, ви можете приготувати власні напої, використавши цільні інгредієнти на кшталт сої, вівсянки чи арахісу. Вони чудово підійдуть для приготування какао чи додавання у каші та смузі. 

Якщо ж коров’яче молоко було важливою частиною вашого раціону, спробуйте замінити його на соєве, адже воно найбільш схоже за складом і поживністю на коров’яче. Для повноцінної заміни, радимо купувати збагачені кальцієм та вітамінами D і В12 бренди. Серії бариста чудово підійдуть для кави, а молоко без цукру можна використовувати для приготування несолодких страв.
Перехід на рослинне харчування також не означає повну відмову від інших молочних продуктів. Чимало можна придбати в українських супермаркетах і спеціалізованих магазинах, або навіть приготувати власноруч за допомогою заквасок. Веганські йогурти чи вершки — вже не рідкість у магазинах, хоча асортимент, звісно, змінюється, залежно від ситуації в країні. Також є насичене вершкове масло, кремова згущівка, різноманітні рослинні сири… Але на все свій час!

Зрештою, будь-яке молоко призначене виключно для вигодовування дитинчат свого виду.

Тож молоко корови підходить для телят і не є оптимальним напоєм для людей, особливо дорослих.
Але чи можна вагітним та дітям харчуватися виключно рослинами?
Проста відповідь: так!

Доведено, що рослинний раціон підходить більшості людей, зокрема вагітним та діточкам. Але, як і традиційне, рослинне харчування потребує уважнішого планування на цих важливих етапах життя.

Тож обов’язково ознайомтеся з рекомендаціями про рослинне харчування для вагітних, а також посібником про правильне рослинне харчування для дітей. У них ви знайдете всю необхідну інформацію про планування раціону, а також корисні поради та рецепти для малечі. І обов’язково проконсультуйтеся зі лікарем чи дієтологом, якщо маєте сумніви стосовно побудови збалансованого раціону.
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based