Plant-Based Challenge: День 3

ХІБА У РОСЛИНАХ НЕ ЗАМАЛО БІЛКА?
Кольорових і смачних — бобових існує величезне розмаїття, і всі вони мають свої особливості. Закликаємо вас ознайомитися принаймні з кількома новими видами бобових, а краще — приготувати з ними щось із нашої книги рецептів з квасолі

На диво, з них навіть можна готувати десерти! Біла квасоля та нут мають нейтральний смак, котрий чудово поєднується з усіма інгредієнтами солодощів. Чудовий спосіб вживати більше бобових та провести цікавий кулінарний експеримент: спробувати печиво з нутубрауні з чорної квасоліфадж із білої чи навіть безе з аквафаби (води, що лишається після відварювання бобових).

Бобові мають бути основою збалансованого рослинного харчування: вони містять залізо, цинк, кальцій і калій, а також є низькокалорійними, нежирними та багатими на клітковину — тобто мають лише переваги у порівнянні з м’ясом. А головне — вони є чудовим джерелом корисного рослинного білка!

Чимало людей хибно вважають, що достатню кількість білка можна отримати лише з м’яса. До речі, ви знаєте, скільки нам його насправді необхідно?
Здоровій дорослій людині з середнім рівнем активності треба близько 1 грама білка на кілограм маси тіла. 
Цю кількість можна з легкістю отримати на рослинному харчуванні. Доведено, що рослини мають усі необхідні нам амінокислоти, попри поширеність міфу про неповноцінність рослинного білка. Аби отримати «повноцінний білок» слід лише споживати різноманітні джерела протеїну та отримувати достатню кількість калорій. 

Побоюєтеся сої? Не варто!
Доведено, що її вживання має позитивний вплив на здоров’я людини: соєві боби багаті на білок і мають чудовий амінокислотний склад, а також є джерелом заліза, фосфору, магнію, міді, фолієвої кислоти та клітковини. Всупереч розповсюдженому міфу, соя не має негативного впливу на гормональний фон здорових людей, адже вона містить не звичайні, а рослинні фітоестрогени. Вони менш активні та навпаки здатні блокувати негативну дію людських гормонів. Детальніше можна почитати ось тут.  

До того ж із сої створюють безліч різних продуктів, що суттєво полегшують життя прихильникам рослинного харчування! Серед них соєве молоко, окара, фунчоза, тофу, едамаме,  соєві битки, темпе… Смакота!
Про білок на рослинному харчуванні частіше турбуються люди, котрі активно займаються спортом. Навіть серед багатьох тренерів досі поширене хибне уявлення, що для ефективних занять необхідно вживати продукти тваринного походження. 

Водночас Академія харчування та дієтології зазначає, що рослинне харчування підходить для професійних атлетів. Виявляється, що все більше професійних спортсменів і спортсменок обирають рослинне харчування, а деякі навіть відчувають його позитивний вплив на свої спортивні досягнення

Рослинне харчування може підійти для найважчих фізично професій. Наприклад, рослинні страви та сухі пайки незабаром будуть доступні навіть для українських захисників та захисниць, слідом за багатьма країнами з розвинутими арміями. 
Дізнатися більше про спортивне рослинне харчування
На щастя, з’являється все більше спеціалізованого спортивного харчування, що не містить продуктів тваринного походження. Рослинні протеїнові суміші та батончики вже не рідкість у спортивних магазинах, але оптимальним перекусом між тренуваннями можуть стати найпростіші рослинні продукти: горіхи та сухофрукти, фруктові батончики, соєві йогурти тощо.  Доведено, що збалансований рослинний раціон не заважає інтенсивним кардіо та силовим навантаженням!
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based