Plant-Based Challenge: День 1

ВИРУШАЄМО НА ФУДШОПІНГ!
UA Plant-Based вітає вас із першим днем рослинного харчування!Відтепер протягом 10 днів ви отримуватимете щоденні листи про рослинний раціон та переконаєтеся, що він смачний, корисний і різноманітний, а перехід на нього може бути легким і цікавим. Ви також дізнаєтеся про вплив, який харчування має на наше здоров’я, навколишнє середовище, живу природу та інших людей. Можливо, рішення спробувати Plant-Based Challenge виявиться одним із найкращих у вашому житті!Та передусім визначимо: 
Що ж таке рослинне харчування та чи оптимальне воно для людини? 
Рослинне харчування (або plant-based diet) — це раціон, котрий базується виключно на стравах рослинного походження та виключає м’ясо, яйця та молочні продукти. Його також називають веганським, але варто пам’ятати, що веганство — це набагато ширше явище, адже передбачає зміни не лише в харчуванні. Детальніше про різні типи харчування та стилі життя, такі як вегетаріанство чи флекситаріанство, дізнавайтеся з нашої статті

Багато людей хибно вважають, що такий раціон є незбалансованим та обмежувальним, але ці переконання швидко змінюються після особистого знайомства з рослинним харчуванням. Саме таке знайомство чекає на вас протягом наступних десяти днів!

Ба більше, рослинне харчування схвалене багатьма організаціями як цілком повноцінне та корисне для здоров’я. Ми дотримуємося офіційних рекомендацій доказової медицини, тож для нас це схвалення надзвичайно важливе. Ось, зокрема, висновок Академії харчування та дієтології США (найбільшої у світі дієтологічної організації) стосовно рослинної дієти: 
«Належним чином сплановані вегетаріанські, зокрема веганська, дієти є здоровими, поживними та можуть забезпечити переваги для здоров’я у профілактиці та лікуванні певних захворювань. Ці дієти підходять для людей на всіх етапах життєвого циклу, зокрема жінкам під час вагітності й лактації, немовлятам, дітям, підліткам, людям похилого віку, а також спортсменам»
Дослідження підтверджують, що рослинне харчування має багато переваг у порівнянні з дієтою, заснованою на продуктах тваринного походження:Може допомогти у підтримці здорової ваги;Майже не містить «поганого» холестерину низької щільності та насичених жирів;Пов’язане зі зниженим ризиком виникнення серцево-судинних захворювань, діабету другого типу та деяких видів раку (особливо шлунково-кишкового тракту);Корисніше для здоров’я травної системи, адже передбачає споживання більшої кількості клітковини та інших корисних для мікрофлори нутрієнтів;Має більший вміст води, а також антиоксидантів, котрі захищають організм від згубних процесів окиснення. 
Прочитати позицію Академії повністю
Більшість людей регулярно споживають продукти, які є основою веганського раціону: овочі та фруктибобові та зернові, горіхи та насіння. Їх можна купити у звичайних магазинах і супермаркетах, поряд із щоразу більшою кількістю рослинних  альтернатив м’ясних і молочних продуктів. 

Наприклад, магазини рослинної продукції Vegetus і Пан-і-Веган доставляють замовлення всією Україною. У мережевих супермаркетах також можна придбати багато рослинних альтернатив, а деякі починають відкривати окремі веганські відділи.
А чи це не задорого? 
Попри поширений стереотип, рослинне харчування може бути бюджетним, адже його вартість цілком залежить від вашого вибору продуктів. Різні види квасолі та круп, сезонні овочі та фрукти, місцеві горіхи та насіння — це основа збалансованого рослинного раціону, котра не вимагає суттєвих фінансових витрат. На додаток, більшість таких продуктів мають довгий строк придатності, що суттєво зменшує ризик їх псування та економить кошти. Рослинне м’ясо чи молоко дійсно можуть бути дорогими, однак вони не є обов’язковим елементом харчування, радше приємним додатком. З усім тим, перехід на рослинне харчування — це гарантовані експерименти з новими, до цього моменту незнайомими стравами. Тож не варто сприймати його як обмеження, навпаки — Plant-Based Challenge може стати для вас захопливим гастрономічним туром! То як, вирушаймо? 
    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based