Дегустація рослинних бургерів у Львові з UA Plant-Based

12-14 травня у Львові тривала дегустація рослинних бургерів від нашого проєкту UA Plant-Based. Мали можливість пригостити львів’ян та львів’янок смачнющими веганськими альтернативами завдяки чудовим партнерам: затишній кафешці Mitte, виробнику рослинного м’яса Eat Me At та імпортеру веганського сиру Bedda 🍔

Майстерні кухарі приготували соковиті бургери з хрусткими булочками та свіжою зеленню, а також влучно підібрали соуси, аби максимально розкрити смак та текстуру рослинних альтернатив.

Більшість гостей дегустації вже куштувати веганські альтернативи раніше. Проте для 42.2% гостей це був перший досвід: вони вперше спробували рослинне м’ясо чи рослинний сир, а 11% взагалі ніколи не пробували подібних продуктів.

Враження гостей були надзвичайно позитивні! Всім без виключення гостям сподобалася (35.6%) або дуже сподобалася (64.4%) рослинна котлета Eat Me At, і ми зібрали чимало позитивних відгуків. Особливо хвалили її приємну текстуру, насичений смак і соковитість, а деяким гостям було важко відрізнити її від традиційного продукту:

«Чесно, для мене взагалі була проблема. Я то сам м’ясоїд. І всі веганські страви мені віддавали квасолею чи іншими подібними рослинами, які я сам по собі не дуже люблю. Або взагалі були несмачними. Тут же ви не маскуєте штучно цей смак. І водночас так смачно, і по приправах теж 100% попадання!»

Більшість гостей також позитивно відгукнулися про рослинний сир. Лише 13.3% гостям він не дуже сподобався через незвичну структуру (крихкість чи резинуватість) або недостатньо насичений смак. Решті він сподобався (33.3%) або дуже сподобався (53.4%), особливо як частина повноцінної рослинної страви. Найцікавішими для нас були відгуки людей, які не є прихильниками рослинного харчування:

«Я вживаю звичайний сир також, але це ідеально смакував у цьому бургері. Дуже був схожий на справжній сир».

Метою дегустації було продемонструвати закладу та його гостям, що рослинні страви — смачні, та заслуговують на окрему позицію у меню. Переважна більшість гостей (95.5%) висловили зацікавленість у споживанні рослинних альтернатив: хтось через цікавий смак і новий досвід, а хтось через піклування про природу, тварин і власне здоров’я.

Чи хотіли б ви частіше споживати рослинні альтернативи?

Всім без виключення сподобалася (24.4%) або дуже сподобалася (75.6%) дегустація, попри тривале очікування на бургери та відсутність гарніру. Тож ми вже плануємо наступні заходи, спираючись на відгуки гостей та рекомендації кухарів.

Безмежно вдячні нашим партнерам та львівській волонтерській команді, та сподіваємося разом включити якомога більше рослинних страв у меню українських закладів! Адже наявність веганських опцій свідчить про інклюзивність і сучасність закладу, а також допомагає гостям обирати більш екологічні та етичні страви.

    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based