Рослинні дієти в Європі можуть компенсувати обсяги їжі, втраченої через війну росії проти України

Війна, яку почала росія, має безпрецедентний негативний вплив на світову продовольчу систему. Вже у березні 2022 року рівень інфляції та індекс цін на продукти збільшилися до рекордних позначок. Звісно, найсуттєвіші наслідки відчують найменш захищені та найбідніші люди на планеті. Однак є способи, як завадити цьому, принаймні в рамках Європи.

Пожежі на українських полях біля передової

Згідно з результатами недавніх досліджень, перехід до «планетарної здорової дієти» в країнах Європи може зберегти значну частину врожаю, шляхом зменшення споживання цукру та продуктів тваринного походження. Лише цієї економії буде достатньо, щоб компенсувати майже весь втрачений експорт продовольства, викликаний агресією росії проти України. Зокрема, існує потенційно велика економія пшениці, кукурудзи, ячменю, соняшнику та ріпаку через скорочення споживання продуктів тваринного походження.

Перехід з поточної дієти на дієту EAT-Lancet, де цільні зерна, фрукти, овочі, горіхи та бобові становлять більшу частину споживаної їжі, допоможе подолати перебої в міжнародному постачанні продовольства. Такий перехід у країнах Європи заповнить прогалину експорту зернових культур, зменшить використання добрив, споживання води, викиди парникових газів та збільшить поглинання вуглецю.

Якщо ЄС скоротить споживання м’яса на 20%, то збережені таким чином посіви можуть замінити більшість культур, які експортуються Україною та росією.

Рекомендації планетарної дієти EAT-Lancet

Однак дослідники зазначають, що існує багато соціальних перешкод для широкого впровадження таких дієт, які включають фінансові витрати, культурні норми та знання про здорове харчування. До того ж поточні субсидії штучно знижують вартість тваринних продуктів як безпосередньо в грошовому еквіваленті, так і опосередковано як зовнішні ефекти.

Скорочення експорту зерна з Росії на 50% і відсутність українського експорту підвищило ціни на кукурудзу та пшеницю на 4,6% і 7,2% відповідно. Міжнародний дослідницький інститут продовольчої політики підрахував, що у відповідь на це понад 20 країн запровадили заборону на експорт продуктів харчування.

Сукупні фактори разом зі спекуляціями щодо цін призвели до того, що індекс цін на продовольчі товари перевищив пік часів продовольчої кризи 2007 та 2008 року і подальше зростання цін залишається можливим через екстремальні кліматичні умови влітку 2022 року в північній півкулі.

Джерело: Food Ingredients First

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based