Як робити покупки та харчуватися під час пандемії?

Останні кілька тижнів стали для всіх викликом. Зіткнувшись з абсолютно новою ситуацією та рекомендаціями лікарів і медиків залишитися вдома, багато людей проводять цей час на кухні і задаються питанням, як впоратися з карантином. Як одночасно готувати вечерю і піклуватися про дітей? Чим найкраще харчуватися та чи не слід нехтувати рекомендаціями і домовлятися з друзями про спільний шопінг і приготуванні їжі? Сьогодні ми відповімо на п’ять запитань, які найчастіше зустрічаються в інтернеті.

Карантин дійсно має сенс?


ТАК. ТАК. І знову ТАК! Зараз часто чуємо заклик до “соціального дистанціювання” (самоізоляції). Якщо ми все зрозуміємо, що за цими термінами стоїть, то всім нам буде легше проявити солідарність з обмеженнями суспільного життя, нав’язаними ситуацією, яка дуже складна – як логістично, так і просто ментально. 

Так у чому ж справа? Чому молоді, активні, здорові люди повинні піддаватися таким обмеженням, коли для них інфекція несе незначні ризики? Чому ми ризикуємо серйозною економічною кризою не тільки в Україні, але і у всьому світі, вводячи такі суворі обмеження?

Вірус, з яким ми маємо справу, особливо небезпечний для кількох груп населення – людей похилого віку, людей, які страждають хронічними захворюваннями (наприклад, діабет), людей з ослабленим імунітетом. У цих групах смертність дійсно висока: набагато вище, ніж в разі грипу, з яким спочатку помилково порівнювали новий коронавірус. Хвороба протікає надзвичайно важко, інфікування вірусом SARS-CoV-2, названий COVID-19, гострим інфекційним захворюванням дихальної системи може призвести до дихальної недостатності. У цій ситуації пацієнтам необхідна підтримка дихання за допомогою спеціального обладнання.

Так як вірус до того ж досить заразний – за підрахунками, один інфікований заражає від 2 до 4 осіб, з якими він мав контакт, то в кінцевому підсумку ним може бути заражене все людство – це не те, що нас найбільше турбує, тому що в більшості випадків інфекція схожа на звичайну застуду. Нашим спільним завданням є розподіл процесу в часі. Чому? Оскільки в таких масштабах тисячі інфікованих людей в Україні (і мільйони в усьому світі) необхідно буде госпіталізувати, частині з них буде потрібен доступ до апаратів штучної вентиляції легенів. Краще, щоб це не відбулося протягом декількох тижнів, місяця або двох – в цьому випадку у нас просто не буде можливості врятувати всіх тих, кому знадобляться не тільки лікарняні ліжка і обладнання, а й доступ до медичного персоналу.

Також варто знати, що ситуація буде драматичною не тільки для пацієнтів з тяжким перебігом COVID-19, а й для всіх тих, хто з якихось причин потребуватиме госпіталізації протягом цього часу – пацієнтів з інфарктом, інсультом, після ДТП. У лікарнях дійсно може не бути персоналу і місця для них, а машини швидкої допомоги не зможуть прибути вчасно. Подібний параліч системи охорони здоров’я вже відбувається на півночі Італії. Ми не можемо собі дозволити, щоб це сталося і в Україні, звідси і заклик до всіх – #залишайтесьдома.

Отже, повернемося до питання, чи має сенс поміщати інфікованих в карантин? У цьому немає сумнівів. Чи має сенс самоізоляція здорових людей, тобто будь-які дії, спрямовані на зниження нашого прямого контакту з іншими людьми? Так. Вони можуть значно уповільнити поширення вірусу в навколишньому середовищі і зменшити кількість людей, які потребуватимуть медичної допомоги одночасно.

Що буде, якщо я буду їсти менше свіжих фруктів і овочів?


Звичайно, в довгостроковій перспективі недолік свіжих фруктів і овочів в раціоні або його мала різноманітність можуть призвести до дефіциту – не тільки вітамінів і мінералів, а й інших цінних компонентів, що впливають на наше здоров’я, як антиоксиданти. Також є ризик отримувати менше клітковини. Однак, відповідаючи на це питання з точки зору поточної епідеміологічної ситуації, давайте згадаємо про два ключові питання.

По-перше: це винятковий стан – тимчасова ситуація. Незначне погіршення якості дієти в перспективі найближчих декількох тижнів не повинно негативно позначитися на нашому здоров’ї в довгостроковій перспективі і привести до значного дефіциту. Варто пам’ятати, що кожен день переважна більшість українців не вживають в їжу рекомендовані мінімум 5 порцій овочів і фруктів в день. Основною причиною смерті в нашій країні є захворювання, що залежать від способу життя, одним з найважливіших факторів ризику яких є неправильне харчування – в тому числі недостатня кількість споживаних овочів та фруктів. Як дивно, що тільки вид порожніх полиць і обмеження вибору спонукало нас глибше замислитися про брак!

По-друге: можливо, не варто припускати, що в найближчі кілька тижнів буде занадто мало фруктів і овочів? Лікарі закликають всіх по можливості залишатися вдома, обмежувати “непотрібні” відвідування магазинів або використовувати інтернет-магазини. Це чудова можливість навчитися краще планувати свої покупки і харчування й правильно зберігати продукти. При правильній організації ми не тільки не будемо змушені відмовитися від цієї групи продуктів, але і, хто знає, може бути, навіть збільшити їх кількість? На додаток до свіжих овочів, варто скупитися замороженими продуктами, що майже не відрізняються за цінністю від їхніх свіжих побратимів. Це також хороший момент, щоб обтрусити пилюку з пакетиків для насіння (або пошукати в інтернеті альтернативні способи вирощування розсади, наприклад, крес-салат можна виростити, використовуючи тільки вату і тарілки). Розведення розсади займає кілька днів і є відмінним, навіть концентрованим джерелом багатьох цінних інгредієнтів.

Ми сподіваємося, що багато хто з нас, змушені готувати вдома, зосередяться на своєму власному здоров’ї та здоров’ї своїх близьких. І використовують цей час, щоб змінити своє харчування на краще. Наукові дослідження також стоять на нашому боці, підтверджуючи, що приготування їжі вдома часто пов’язано з більш високим споживанням овочів і фруктів, а також, в загальному, вищою якістю харчування, ніж так звана “їжа на виніс”.

Консервовані продукти нездорові?


Звичайно, можна використовувати продукти з консервних банок, це ідеальне рішення, коли у нас немає часу готувати бобові самостійно (хоча ми рекомендуємо цю форму приготування як більш економічну і екологічну). Що важливіше самої банки, так це її зміст. Якщо мова йде про квасолю (або інші бобові), кукурудзу або горох, не забудьте перед сервіровкою промити їх під проточною водою від надлишку солі і вибрати ті, які не містять додаткового цукру (його зазвичай багато в кукурудзі та горосі).

Тут, напевно, постане питання про популярну аквафабу – це додаткове джерело солі, кількість якої краще б скоротити. Тому варто подумати про зменшення кількості продуктів, що містять сіль, в тому числі мова йде і про аквафабе (інформацію про зміст солі можна знайти на кожній етикетці). Консервовані продукти, які краще не вживати, – це готові страви (виняток – якщо ви готові перевіряти склад і, крім овочів, спецій або додавання масла, не знайдете ніяких небажаних інгредієнтів).

Якщо я харчуюся запасами з комори, чи не буде у мене дефіциту?


Їжа, приготована із запасів сьогодні, не повинна особливо відрізнятися від того, що ми їли раніше, коли не було обмежень у відвідувань магазинів. Пам’ятайте, що не обов’язково вираховувати в грамах потребу у вуглеводах, білках, жирах, особливо якщо ви не займаєтеся професійним спортом. Всі базові продукти, як правило, є продуктами з тривалим терміном зберігання, тобто ми можемо легко їх купити навіть зараз, у великій кількості. Крупа, коричневий рис, інші цільнозернові продукти – основні джерела вуглеводів, бобові – основні джерела білка в рослинній дієті, плюс горіхи або рослинне масло як джерело жирів. Не так уже й рідко трапляється, що люди на рослинній дієті забувають про бобових або ставляться до них як до не обов’язкової частини свого раціону як джерело білка. Однак бобові повинні бути стандартною частиною щоденного харчування, в різній формі.

Найкраще почати з індивідуальної консультації з дієтологом. І справа зовсім не в тому, що дієтолог розпише, що кожен буде їсти за розкладом протягом усього життя, вимірюючи їжу по грамах. За допомогою різних інструментів дієтолог може навчити нас принципам здорового харчування, планування прийомів їжі, вказати джерела окремих макро- і мікроелементів в раціоні, і, перш за все, проаналізувати наш поточний раціон і допомогти оптимізувати його. А якщо ви вже розрахували свої індивідуальні потреби в окремих інгредієнтах, то можна відстежувати раціон по окремим підгрупах продуктів, навколо яких щодня вибудовувати свої страви – наприклад, за допомогою програми Daily Dozen.


Що ще я можу зробити під час пандемії для свого здоров’я та здоров’я моїх близьких?


Крім самоізоляції, яку, ми сподіваємося, вже вдалося пояснити належним чином – тобто обмежити контакт з іншими людьми до абсолютного мінімуму (уникаючи громадського транспорту, працюючи віддалено, обмежуючи похід в магазин або інші місця, не тиснути рук), а коли цей контакт відбувається при дотриманні безпечної відстані – близько 1-2 м, варто сказати більше про гігієну.

Миття рук –  дійсно дуже важливо, хоча це повинно бути робитись правильно – з милом і водою, протягом приблизно 30 секунд (радимо зробити заміри часу принаймні один раз і побачити, що це дійсно займає деякий час!).

Тут – інструкція по відповідній техніці. Мийте руки якомога частіше, абсолютно кожен раз, коли ви повертаєтеся додому. Зверніть увагу на ручки, балюстради, речі в магазинах, все те, до чого ми торкаємося поза домом – раптом виявляється, що дійсно важко тримати руки “чистими”, і, на жаль, вірус здатний вижити на різних поверхнях навіть кілька десятків годин. Ні в якому разі не можна торкатися до обличчя брудними руками, тоді не важко ввести вірус в організм – через рот, ніс або очі. З гігієнічних міркувань краще зав’язати волосся або вибрати замість ліфта сходи (щоб не торкатися до кнопок в ліфті). Останнє рішення має додаткові переваги для здоров’я! Не забувайте також провітрювати приміщення, проводити платежі без готівки, дезінфікувати екрани телефонів.

Якщо з’являються симптоми інфекції верхніх дихальних шляхів, такі як висока температура, кашель, задишка, негайно йдіть з роботи/навчання, залишайтеся вдома і телефонуйте на гарячу лінію (в кожному регіон є свій телефонний номер), зв’яжіться по телефону з сімейним лікарем/терапевтом. Ні в якому разі НЕ відвідуйте амбулаторні клініки або лікарні, щоб звести до мінімуму ризик поширення вірусу, і не паралізуйте протягом декількох годин або днів роботу установ, які не беруть пацієнтів, інфікованих коронавірусом.

Варто також пам’ятати про основні принципи здорового способу життя, щоб піклуватися про імунну систему і підтримувати її. Сон має особливе значення, так само як і здорове харчування (з великою кількістю овочів і фруктів, бобових, цільнозернових продуктів) або фізична активність, яка зміцнює здоров’я (займайтеся дома або на відкритому просторі, якщо поруч немає людей).

Варто згадати про куріння – у курців ризик важкої коронавирусной інфекції в 14 разів вище! Може бути, період самоізоляції чи карантину – це найкращий момент, щоб попрощатися із залежністю?

Пам’ятайте також про цінність простої розмови та підтримки – багато хто з нас тепер не може перебувати в компанії своїх близьких, рідних або друзів. Тому, щоб залишатися в тісному контакті, використовуйте технології, які дійсно дають нам сьогодні практично безмежні можливості. І давайте пам’ятати, що в найближчому майбутньому кращою формою турботи про наших бабусь і дідусів будуть часті телефонні дзвінки та покупки.

Будьте здорові!

 

Текст перекладений та адаптований Мариною Жильцовою – з оригінальної статті з сайту jadlonomia.com. Переклад на українську мову Наталія Олекшій.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based