Харчові дріжджі: що це таке та з чим їх їдять?

Харчові дріжджі уже давно стали популярними у світі, але тільки нещодавно з’явились на ринку України. Цей продукт майже стовідсотково можна знайти на кухні у будь якого вегана гурмана. Поки вони насолоджуються ними, нумо дізнаймося, що ж це таке.

Що таке харчові дріжджі?


Харчові дріжджі – це дезактивовані дріжджі, які використовують як приправу для поліпшення смаку і поживності страви. Вони володіють приємним сирним ароматом, у їх складі відсутні жир та сіль, вони чудово підходять тим, хто страждає від непереносимості лактози. 

Дезактивовані дріжджі не схожі на активовані, з якими ми вже знайомі, так що не варто намагатись використовувати їх для хлібної закваски. Нічого не вийде, ми перевіряли!

Цей вид грибків – Saccharomyces cerevisiae – вирощують у багатому на цукор середовищі (на патоці цукрового буряка або ж цукрової тростини). Після цього дріжджі дезактивують та пастеризують, щоб вони перестали рости і перейшли у безпечний стан.

Зазвичай їх збагачують поживними речовинами – в основному вітамінами групи В і білком (повноцінним, який забезпечує всі 9 амінокислот), а також клітковиною та залізом. Так, вітаміни В1, В2 і В6 допомагають перетворювати енергію в форму, придатну для клітин. Різні підгрупи вітаміну В також підтримують роботу травної та нервової систем і зберігають здоров’я шкіри і очей.

Харчові дріжджі містять у своєму складі бета-глюкан. Він знаходиться в клітинних стінках дріжджів, а також деяких зернових, наприклад ячменю або вівса. За даними досліджень, цей корисний компонент допомагає зміцнити імунну систему і знизити рівень холестерину.

Також вони є джерелом антиоксидантів та мікроелементів. Так селен і глутатіон допомагають знизити рівень руйнуючого ефекту вільних радикалів. Крім того селен разом із цинком  допомагає підтримувати нормальну роботу щитовидної залози і бере участь у виробництві та реплікації ДНК, підтримує роботу імунної системи. Залізо, як одна із складових, необхідне для утворення гемоглобіну, а також сполучної тканини та деяких гормонів.

Користь дріжджів важко заперечити, але слід дотримуватися обережності і не допускати надто великих кількостей при регулярному застосуванні, а також при використанні інших харчових добавок. Тому краще обмежити кількість використаних дріжджів до 2-3 столових ложок на день і періодично влаштовувати перерву. 

 

З чим їх їдять?


Зазвичай харчові неактивовані дріжджі використовують в якості сирної начинки або ароматизатора. Вони володіють пікантним смаком умамі: як сирним так і горіховим, тому під час використання необхідно пам’ятати про доречне використання для правильного смаку. Є безліч способів використати харчові дріжджі, але ось декілька наших улюблених:

1) На попкорн!
Це є нашим переможцем серед усіх способів застосування
Просто помістіть  попкорн у мікрохвильову піч, або пательню, змочіть оливковою олією та додайте трохи дріжджів, солі і перцю за смаком. Слідкуйте за тим, щоб кожне ядро було огорнуте магічним фейковим сиром. Це змінить ваше життя! 

2) Чіпси з капусти Кале
Приготування схожі з приготуванням попкорну. Вимити листя капусти, порізати, збризнути олією (оливкова, або олія з авокадо), а потім додати щіпку дріжджів, солі та перцю. Рівномірно розкласти на деко і готувати при 200 градусах протягом 15-20 хвилин. Бум!

3) В омлет з тофу
Додавання харчових дріжджів це легкий спосіб підкреслити смак омлету з тофу і додати йому ніжного жовтуватого відтінку, щоб точно було схоже на омлет. Просто повірте – це неймовірно!

Інші улюблені страви – посипані макарони, картопля, тофу, овочі, лазанья  – таких варіантів безкінечна кількість. Але можливо у вас є особливий спосіб?

Харчові дріжджі ідеально підходять тим, хто страждає на непереносимість лактози і можуть задовольнити бажання сирних продуктів. 

При лактозній непереносимості в організмі виробляється недостатньо ферменту лактази, що розщеплює молочний цукор – лактозу. Неперетравлена лактоза починає бродити в кишечнику, утворюючи гази, які і викликають типовий для лактозною непереносимості дискомфорт у животі.

shutterstock_760686862.jpg (736×1128)

Єдиний недолік харчових дріжджів — ціна в Україні. Поки що вони досить дорогі, проте вже можна знайти деякі більш доступні варіанти.

Враховуючи кількість використаних дріжджів деякими прихильниками рослинної дієти, вигідніше придбати велику кількість харчових дріжджів  та ні в чому собі не відмовляти.


Джерела:

https://bit.ly/2T7Y6P8

https://bit.ly/33iAYSv

 

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based