Хеловін або ж День всіх святих — сучасне міжнародне свято, що почало свою історію на теренах Великобританії та Північної Ірландії, а з кінця 20 століття відзначається в різних країнах світу, в тому числі й навіть в Україні.
Для цього свята є характерним переодягання в страхітливі карнавальні костюми, випрошування солодощів (Trick-or-treat) та різні атракціони з метою приємно налякати одне одного.
Найвідоміший символ Хеловіну — “Ліхтар Джека” (ліхтар з гарбуза з вирізаним обличчям), що бере свій початок з легенди про п’яницю Джека, що обдурив Диявола, але не зміг потрапити до Раю, тож тепер вічно блукає по Землі з гарбузовим ліхтарем з вуглинкою пекельного вогню, а сам гарбуз є символом осіннього врожаю.
Звичайно, як і кожне свято, Хеловін не обходиться без застілля. Наша команда зібрала кращі рецепти страшно смачних рослинних страв, які стануть окрасою вашої вечірки та приємно здивують (тобто злякають) ваших гостей.
Яблука в карамелі — традиційна страва на Хеловін в Західній Європі та США
Інгредієнти:
- 4 маленьких яблука з гладкою поверхнею;
- 250 г білого цукру;
- 80 мл води;
- 20 г сиропу глюкози;
- червоний харчовий барвник;
- кілька крапель лимонного соку;
- дерев’яні шпажки;
Спосіб приготування:
Яблука потрібно помити й обсушити, потім видалити “хвостики” і увіткнути на їх місце дерев’яні палички. Всі інгредієнти для карамелі, крім барвника, покласти в сотейник з товстим дном. Чим менше сотейник, тим легше потім буде занурювати яблука. Нагрійте суміш до 130°C. Якщо у вас немає кулінарного термометра, капніть карамель на охолоджене блюдце. Вона повинна схопитися у тверду, але крихку кульку. Далі додайте барвник і перемішайте. Дозвольте карамелі ще трохи покипіти (вона повинна прогрітися до 170°C). Трохи остудіть масу і занурте яблука, надіті на шпажки. Якщо яблука не вдалося повністю занурити в карамель, полийте їх зверху за допомогою ложки. Зволікати не можна, оскільки карамель швидко схоплюється. Готові яблука викладайте на деко, застелене пергаментним папером, або на силіконовий килимок. Можна прикрасити цукровими листочками та дайте застигнути. Із залишків карамелі можна зробити декор або льодяники.
Пунш “Відвар відьми“
Інгредієнти:
- 2 палички кориці довжиною 7-8 см;
- 5 гвоздик;
- 3 ст. ложки дрібно порізаного імбиру;
- 100 мл води;
- 80 г цукру;
- 750 мл яблучного сидру;
- 1 л вишневого соку;
- 1 л газованої мінеральної води;
- лід.
Спосіб приготування:
В сотейнику потрібно довести до кипіння корицю, гвоздику, імбир, воду і цукор. Зменшіть вогонь і варіть, помішуючи до повного розчинення цукру, приблизно 5 хв. Зніміть з вогню і залиште настоюватися без кришки на 1 годину. Далі потрібно процідити сироп через сито у велику посудину, відсіваючи великі частки. Поставте в холодильник до повного охолодження. Потім додайте усі інші інгредієнти, окрім льоду і перемішайте. Лід додавайте безпосередньо перед подачею. Щоб ваш пунш став страшнішим, можна додати лід у формі руки. Щоб зробити “руку” з льоду, треба взяти гумову рукавичку (без тальку!), наповнити водою і заморозити.
Печиво “Пальці відьми“
Інгредієнти:
- 200 г веганського масла (можна замінити фруктовим пюре чи кокосовою олією);
- 1 склянка цукрової пудри;
- бананове пюре (½ банана);
- 1 пачка ванільного цукру;
- 350 г борошна;
- 1 ч. л. сода або розпушувач для тіста;
- ¼ ч.л солі;
- 100 г цільного мигдалю;
- 100 г червоного ягідного джему 100 г;
Спосіб приготування:
З’єднуємо та перемішуємо до однорідного стану у мисці розм’якшене веганське масло, цукрову пудру, сіль, ванільний цукор, бананове пюре, соду або розпушувач. Додаємо борошно, замішуємо тісто та залишаємо у холодильнику на 30-40 хвилин. Після того, як тісто “замерзне” дістаємо із холодильника та ділимо його не декілька частин. З однією частиною працюємо, а інші залишаємо у холодильнику. Деко для випічки застилаємо пергаментним папером та змазуємо маслом чи олією. Тісто ділимо на невеликі частини та скочуємо із них ковбаски розміром з палець. У одному кінці кожної ковбаски вдавлюємо мигдаль. Це надасть вигляд “нігтів” на пальцях. Стискаємо ковбаску із тіста у двох місцях, імітуючи кістяки пальців. У місцях згину “Відьмацького пальчика” робимо декілька надрізів ножем. Складаємо випічку на деко та ставимо у попередньо розігріту до 160-180 градусів духовку. Випікаємо протягом 20-30 хвилин, поки “Пальці відьми” не підрум’яняться. Спечений десерт дістаємо із духовки, у місці біля “нігтя” прикрашаємо червоним фруктовим джемом для імітації крові.
Яблучні “Щелепи“
Інгредієнти:
- Яблука;
- Горіхи.
Приготування:
Яблука миємо, розрізаємо на чотири частини, вирізаємо серцевину. Гострим ножем вирізаємо частину яблука, щоб отримати ніби відкриту щелепу. Горіхи чистимо та надаємо їм форми зубів та іклів. Вставляємо по верху та низу яблучного “рота”. Викладаємо “щелепи” на велику плоску тарілку, можна посипати корицею.
Страшно смачний гарбузовий пиріг
Інгредієнти для тіста:
- 1,5 стакана борошна;
- 1,5 ч. л. цукру;
- ½ ч. л. солі;
- 10 ст. л. холодного веганського масла (можна взяти фруктове пюре) нарізаного кубиками (сторона — 1 см);
- 4 ст. л. холодної води.
Інгредієнти для начинки:
- 700—750 г сирого, неочищеного гарбуза;
- 350 мл соєвого молока;
- бананове пюре (1 банан) або 6 ст. л. горіхової пасти (підійде також насіння чіа);
- ¾ стакана коричневого цукру;
- ½ ч. л. порошку кориці;
- ½ ч. л. дрібно натертого свіжого імбиру;
- ½ ч. л. натертого мускатного горіха;
- ⅓ ч. л. солі.
Приготування тіста:
Змішайте борошно, цукор і сіль. Додайте кубики масла та змішуйте (можна за допомогою кухонного комбайна), поки найбільші шматочки масла стануть не більші за горошини. Додайте воду і злегка перемішайте (до появи вологих згустків тіста). Якщо маса надто суха, для того, щоб сформувалися такі згустки, додайте ще 1—2 чайні ложки крижаної води.
Перенесіть тісто на робочу поверхню та місіть приблизно хвилину, щоб зібрати всі грудки разом. Трохи примніть тісто руками, щоб вийшов товстий корж, загорніть у харчову плівку та приберіть у холодильник (на період від 1 години до 2 днів).
Приготування начинки:
З 700 г сирого неочищеного гарбуза вийде приблизно 2 склянки гарбузового пюре — рівно стільки, скільки потрібно для пирога.
Розріжте гарбуз навпіл та видаліть насіння. Наріжте гарбуз кубиками, покладіть у невелику каструлю та залийте водою (щоб вона покрила гарбуз). На середньому вогні доведіть до кипіння. Зменште вогонь до мінімуму, накрийте каструлю кришкою і тушкуйте до готовності приблизно 25—30 хвилин. Злийте воду, охолодіть гарбуз і видаліть шкірку. Розімніть гарбуз у пюре за допомогою виделки або блендера.
Приготування пирога:
Розігрійте духовку до 200 °C. Злегка присипте поверхню для розкочування коржа борошном і розкатайте корж приблизно 0.5 см завтовшки. Помістіть форму для випікання пирога на розкатаному тесті, дном догори. Відступаючи 3—3.5 см від краю форми, зріжте надлишки тіста гострим ножем. Змастіть форму веганським маслом і за допомогою качалки перенесіть тісто у форму. Трохи притисніть тісто до дна та країв форми.
У великій місткості міксером збийте гарбузове пюре з соєвим молоком, банановим пюре, цукром, корицею, імбиром, мускатним горіхом та сіллю. Залийте масу в підготовлену форму з тістом. Випікайте 40 хвилин.
Смачного!
Автор:
Олександр Грушак спеціально для Рубрика