Горіхи та насіння: 7 типів секретної зброї на захисті вашого здоров’я

Горіхи та насіння – унікальні продукти, які містять безліч корисних речовин (жирних кислот, мікро- та макроелементів, вітамінів). Це не тільки смачне, але й корисне доповнення до вашого раціону. Жменя горіхів або насіння вважається повноцінним перекусом, що надовго дає відчуття ситості, адже це висококалорійні продукти, енергетична цінність яких приблизно 500–700 ккал на 100 г. Тому важливо дотримуватися норм їх уживання – не більше 30 г на добу.


Пропонуємо підбірку цікавої інформації про корисні властивості найпопулярніших у наших широтах  горіхів і насіння.

Волоський горіх

Містить більше вітаміну С, ніж лимон і чорна смородина. Він покращує роботу серця та печінки, тому його радять вживати для запобігання серцево-судинним захворюванням, ішемічній хворобі серця, анемії. Волоський горіх рекомендований у період вагітності завдяки високому вмісту фолієвої кислоти, необхідної для формування головного та спинного мозку плода. Волоські горіхи ефективні в боротьбі з симптомами, пов’язаними з віковими та неврологічними розладами. Також їхня користь доведена для людей, які займаються розумовою працею: горіховий перекус допомагає швидко відновити працездатність після навантажень, покращує пам’ять і підвищує здатність концентрувати увагу.

Мигдаль

Його склад вирізняється високим вмістом вітаміну Е та вітамінів групи В. Наявність мигдалю у вашому раціоні позитивно впливає на стан селезінки та печінки, сечового та жовчного міхура. Вживання цього горіха рекомендовано людям із захворюваннями шлунково-кишкового тракту, гіпертонією, підвищеним рівнем холестерину. Мигдаль нормалізує рівень ліпідів у крові, зменшуючи ризик серцево-судинних захворювань у пацієнтів із цукровим діабетом. Оскільки цей продукт – альтернатива тваринного білка і дає тривале відчуття насичення, ризик переїдання під час основного приймання їжі значно зменшується.

Кеш’ю

Містить багато цинку та заліза, яке необхідно для профілактики анемії. Мінеральний магній у складі кеш’ю покращує роботу мозку та пам’ять. Діабетикам рекомендовано вживати ці горіхи для нормалізації рівня глюкози в крові. Працівникам розумової праці багатий тіаміном і фосфором кеш’ю допоможе уникнути швидкої стомлюваності. Бактерицидні та протизапальні властивості кеш’ю здатні підвищити імунітет і вберегти організм від грипу та сезонних застуд.

Лляне насіння

Багате на клітковину, яка, огортаючи стінки шлунку, перешкоджає розвитку запальних процесів. Це насіння містить лляні лігніни – натуральні гормони-фітоестрогени, які ефективно борються проти зростання ракових пухлин. Одна столова ложка меленого лляного насіння містить майже 2 грами Омега-3 жирів, які позитивно впливають на роботу серця та кровоносних судин.

Кунжутне насіння

Славиться високим вмістом жирних олій, які покращують стан шкіри, волосся та нігтів. Воно здатне понижувати артеріальний тиск, що є профілактикою інфаркту міокарда, інсульту та ниркової недостатності. Містить сезамол і сезамінол, які більше в жодних продуктах практично не трапляються. Ці речовини значно знижують показники холестерину.

Гарбузове насіння

Містить величезну кількість аргініну, який покращує потік крові кровоносними судинами, сприяє їхньому розширенню, запобігаючи гіпертонічній хворобі. У цьому продукті міститься багато білка, який легко засвоюється організмом і нормалізує рівень цукру в крові. Високий вміст вітамінів А та Е, які відповідають за пружність і гладкість шкіри, пояснює популярність застосування гарбузового насіння та масла в косметичних цілях.

Соняшникове насіння

Джерело багатих сіркою білків, які корисні для розвитку м’язових тканин і поновлення кісткових. Окрім цього, соняшникове насіння цінне своїми антиоксидантними, а також антибактеріальними та протизапальними властивостями. Воно успішно застосовуються для лікування та профілактики бронхіальних, гортанних і легеневих інфекцій.

Як бачимо, горіхи та насіння – це неоціненне джерело вітамінів та корисних мікроелементів, які є незамінними для покращення роботи нашого організму, підвищення імунітету, а також профілактики багатьох захворювань. Тож їжте пригорщу горіхів і насіння щодня та будьте здорові!

 

Авторка:
Дар’я Лук’янчук
Спеціально для Bituk Media

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based