Харчовий слід: яка дієта створює найменшу кількість харчових відходів?

Кліматична криза виходить на вершину глобального денного порядку, пробуджуючи більше людей до усвідомлення зв’язку між нашим споживчим вибором і його вуглецевим слідом. Журнал Green Queen дослідив різні варіанти харчування та з’ясував, який з них пов’язаний з найбільшою кількістю харчових відходів.

Світ потерпає від серйозної кризи харчових відходів, адже близько третини всієї їжі потрапляє на сміттєзвалища або сміттєспалювальні заводи. Сам процес виробництва їжі вимагає багато ресурсів, але коли їжу залишають гнити або спалюють як сміття, утворюється метан – газ із ще більшим парниковим ефектом, ніж CO2. За даними ООН, якби світ припинив витрачати їжу, ми могли б скоротити викиди вуглецю на цілих 11%. Тому вибір дієти, яка залишає після себе менше харчових відходів, є важливою частиною зменшення загального харчового сліду.

У 2018 році дослідження, спільно проведене Університетом Вермонту, Університетом Нью-Гемпширу та Міністерством сільського господарства США, вивчало, як вибір дієти може корелювати з кількістю харчових відходів. Спираючись на урядові дані щодо 150 000 тонн їжі, що викидається американцями щодня, дослідження дійшло до цікавих висновків, які змусили багатьох прийти до хибних висновків щодо харчових втрат.

Дослідники продемонстрували лінійну залежність між вищою якістю дієти (більш здоровим харчуванням) і більшою кількістю харчових відходів. Люди, які споживають дієту найнижчої якості, яка складається переважно з продуктів тваринного походження та надмірно обробленої шкідливої ​​їжі, витрачають у середньому 295 грамів їжі на день, тоді як ті, хто споживає дієту найвищої якості, що складається з фруктів і овочів, витрачають 535 грамів їжі.

Однак дослідники дали зрозуміти, що зв’язок неясний, адже більшість сільськогосподарських угідь використовуються для вирощування кормів для тварин. Іншими словами, вживання м’яса безпосередньо займає значну частину всієї землі, на якій вирощуються рослинні культури.

Це було додатково роз’яснено в дослідженні, опублікованому вченими з Департаменту наук про здоров’я Університету Вільяма та Мері у Вірджинії, США. У статті стверджують, що хоча низькоякісні дієти можуть давати менше відходів з точки зору кінцевих державних даних, вони спричиняють більший рівень відходів на орних землях через природу тваринництва і вирощування кормів.

Ще одна додаткова складність — можливість компостування харчових відходів. У той час як відходи рослинної продукції від фруктів і овочів можна компостувати, більшість країн не дозволяють компостувати м’ясні та молочні відходи в муніципальних системах. Компостування м’яса та молочних продуктів вважається складним, особливо на великих підприємствах, оскільки це приваблює шкідників та бактерії, тож здебільшого м’ясо та молочні продукти потрібно викидати. Їх вивозять на звалища або спалюють у сміттєспалювальних заводах.

Враховуючи, що на молочні продукти та м’ясо припадає 17% та 14% від загального обсягу харчових відходів відповідно, викинуті продукти тваринного походження справді спричиняють колосальну кількість викидів вуглецю та втрату ресурсів на виробничих процесах.

Докторка Дейзі Там, доцентка баптистського університету Гонконгу та засновниця краудсорсингового додатку Breadline для харчових відходів, розповіла які варіанти харчування призводять до найменших харчових втрат:

«Загалом у мене є два емпіричних правила щодо вибору їжі:

1) Їжте по харчовому ланцюгу: будь-яка їжа, для виробництва якої потрібно менше ресурсів, є менш марнотратною. Тому все, що ми можемо з’їсти та приготувати цілком (це також означає менше обробленої їжі). Рослинна дієта — легкий перший крок. Але якщо ви їсте рибу, то віддайте перевагу меншій рибі – наприклад, сардинам і анчоусам.

2) Вибирайте продукти з коротшим ланцюжком постачання: якщо ви можете виростити свій власний продукт, це найкраще! Але якщо ні, вибирайте локальне джерело – чим коротший ланцюжок постачання, тим гнучкішою буде система впоратися з надлишком.

Ми знаємо, що дієта на рослинній основі – це найбільш екологічно чистий і екологічно безпечний спосіб харчування. Чим менше продуктів тваринного походження, тим краще. Але якщо ми також хочемо скоротити харчові відходи, життєво важливо купувати, готувати та зберігати потрібну кількість свіжих фруктів і овочів, які ми можемо споживати, і не боятися «потворних» продуктів, які ідеально підходять для їжі.

Джерело: Green Queen

UA Plant-Based
Команда UA Plant-Based