Чому флекситаріанська дієта — єдине, що має значення

Рослинні продукти популярні як ніколи: веганське м’ясо, молоко і сир пройшли довгий шлях від позбавлених смаку гамбургерів і порошкоподібної сої. Завдяки новим, смачним продуктам і підвищенню обізнаності про переваги рослинного харчування для екології та здоров’я, plant-based ринок процвітає. Лише рослинне м’ясо, за прогнозами, досягне 8,3 мільярда доларів до 2025 року. Водночас попри популярність веганства, зростання рослинного ринку переважно пов’язане передовсім зі споживачами, які активно скорочують продукти тваринного походження та пробують нове. Веганство, вегетаріанство та флекситаріанство означають різні речі для різних людей, але бажання їсти більше рослин об’єднує всіх – і стимулює інновації у сфері альтернатив. Тож ресурс Livekindly зібрав усе, що потрібно знати про перехід на флекситаріанську дієту та споживання більшої кількості рослинної їжі.

Рослинна їжа поживна та смачна

Існує багато міфів про рослинну їжу, але насправді вона може бути корисною, смачною і підходить як для дорослих, так і для дітей. І не хвилюйтеся, ви обов’язково отримаєте достатньо білка!
Якщо ви не звикли готувати та їсти без м’яса, спробуйте почати з рослинних альтернатив м’яса, молочних продуктів і яєць у своїх улюблених рецептах. Вживання більшої кількості свіжих продуктів, таких як фрукти та овочі, додає різноманітності та цінних вітамінів і мінералів. Одним словом, можна скоротити споживання продуктів тваринного походження, не відмовляючись від страв і смаків, які вам подобаються, і при цьому отримуючи велику кількість макро- та мікроелементів.

Флекситаріанський раціон допоможе зекономити

Найсучасніші веганські альтернативи м’яса та молока можуть бути дорожчими за традиційні продукти, однак цільні продукти рослинного походження досі є найкращим співвідношенням ціни та якості. Вони насичені поживними речовинами та зазвичай значно стійкіші за продукти тваринного походження. Цільна їжа також може бути ситнішою та має безліч переваг для здоров’я, зокрема сприяє довголіттю. Якщо ви виросли на прісних та розм’яклих варених овочах, не хвилюйтеся! Існує величезна кількість рецептів, які приправляють і маринують інгредієнти для максимального смаку, від карі та чилі до супів і боулів з хрумкими смаженими овочами.

Хтось їсть яйця, а хтось молочні продукти

Існує велике розмаїття назв для варіацій безм’ясних дієт. Веганство означає виключення всіх продуктів тваринного походження з раціону та уникнення експлуатації тварин у всіх її формах, наскільки це практично можливо. Вегетаріанство ж уникає м’яса, але не побічних продуктів тваринництва, таких як яєць і молочних продуктів.
Флекситаріанці (або редуцитаріанці), не відмовляються від конкретних категорій продуктів, натомість харчуються переважно рослинами та активно намагаються зменшувати кількість продуктів тваринного походження в раціоні. Ці дієти означають щось свож для багатьох різних людей., тож не турбуйтеся надто сильно про ярлики. Найголовніше — зробити вибір, який вам зараз підходить, адже зміна способу життя чи дієти не має бути рішенням «все або нічого».

У вегетаріанстві немає нічого нового

Виключення м’яса з раціону не є чимось новим, і вегетаріанська дієта існує вже тисячі років. Хоча слово «вегетаріанство» було вперше популяризовано наприкінці 1800-х років у Великобританії, історія цього феномена сягає п’ятого століття до нашої ери в Індії. Багато традиційних продуктів рослинного походження, таких як тофу, є в усьому світі, зокрема в Китаї, Японії, Індонезії та Таїланді, а різні африканські кухні включають розмаїття вегетаріанських інгредієнтів і страв. Страви без м’яса не є сучасним винаходом і точно не західним!

Дієта FODMAP може допомогти в боротьбі з СПК

Рослинне харчування з низьким вмістом вуглеводів — це триетапна, тимчасово обмежувальна програма, спрямована на точне визначення специфічних цукрів, які викликають кишковий дистрес і погіршують індивідуальні симптоми синдрому подразненого кишківника. Повний процес включає виключення певних продуктів, їхнє повільне повторне введення, а потім уникнення чи обмеження тих, що організм сприймає з дискомфортом. Попри традиційне уявлення, цілком можливо бути на виключно рослинній дієті з низьким вмістом вуглеводів. Поширені рослинні продукти з категорії low-FODMAP включають вуглеводи без глютену, такі як рисове борошно, картопля та гречка, а також деякі фрукти, броколі, морква та тофу. Навіть деякі рослинні альтернативи є поживними опціями, що підходять для людей з СПК.

Довголіття як одна з переваг флекситаріанської дієти

Десятиліття досліджень показали, що вживання більшої кількості рослинної їжі (особливо цільної, такої як фрукти та овочі) може сприяти довголіттю. Дані свідчать про те, що дієта, яка ставить акцент на рослинах і здорових жирах та уникає обробленого й червоного м’яса, також сприяє довшому життю. Зокрема Середземноморська дієта містить багато вуглеводів і рослинної їжі, і саме тому пов’язана з довголіттям. На острові Окінава середня кількість довгожителів (людей старше 100 років) втричі перевищує їх середню кількість в США. Кухня Блакитної зони – це оригінальна флекситаріанська дієта, яка поєднує малу кількість продуктів тваринного походження з великою кількістю рослин, аби максимізувати користь для здоров’я.

Перехід на веганство це не детокс, але……

Детокс-дієти не існує. Як стверджує Британська дієтологічна асоціація, вони є «міфами маркетингу, а не реальністю харчування», адже людський організм цілком здатний самостійно переробляти токсини. Збалансоване харчування та активність – найкращі способи зберегти здоров’я. Водночас вживання більшої кількості рослинної їжі може запропонувати деякі з тих самих поліпшень здоров’я, на які претендують так звані програми детоксикації: наприклад, підвищення енергії, кращу якість сну і навіть зниження ризику деяких захворювань.

Джерело: Livekindly
Переклад: Богдана Яцюк

    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based