Розроблено систему звітності про сталість рослинного м’яса

FAIRR Initiatve та Good Food Institute (GFI) розробили структуру звітності, яка допоможе компаніям продемонструвати позитивний вплив свого бізнесу альтернативного білку, а також збільшити інвестиції у цій сфері.

FAIRR Initiatve (Ініціатива FAIRR) — це мережа інвесторів, яка займається ризиками ESG (екологічної, соціальної та управлінської сталості) у глобальному ланцюжку постачання. Good Food Institute — некомерційна організація, яка працює над прискоренням інновацій у сфері альтернативних білків. Обидві вважають, що відмова від білків тваринного походження необхідна для забезпечення стійкого майбутнього харчових продуктів, і стверджують, що перехід до альтернативних білків необхідний для декарбонізації харчового ланцюга.

Нині організації об’єдналися для розробки процесу, що дозволить компаніям та інвесторам вимірювати вплив свого асортименту альтернативних білків. FAIRR та GFI розробили нові оцінювальні моделі за участю безлічі інвесторів, компаній та неурядових організацій, зокрема Unilever, EAT Just, Newton Investment Management, PIMCO, BlueHorizon та WWF-UK, а також ESG та експертів з оцінки життєвого циклу компаній. Нові моделі враховують такі фактори, як викиди вуглецю, вплив на землю та ґрунти, воду й харчування.

 «Ми враховуємо показники, що охоплюють широкий спектр тем, зокрема, клімат, перетворення земель і вирубку лісів, управління водними ресурсами й ґрунтами, а також біорізноманіття», — сказала аналітикиня FAIRR ESG Еббі Херд. Кількісні показники включають: інтенсивність викидів парникових газів, землекористування та використання води.

 «Наші моделі надають компаніям рекомендації щодо того, як найкраще розрахувати використання вуглецю, води та землі для альтернативних білків», – зазначила Херд. Хоча це і не оцінює ефективність компаній, але дає зведене порівняння між альтернативними білками й білками тваринного походження з точки зору сталості.

Стандартизована структура для оцінки альтернативних білків

 Дослідження показують, що м’ясні продукти на рослинній основі становлять від однієї п’ятої до менш ніж однієї десятої впливу на навколишнє середовище в порівнянні з м’ясними аналогами. FAIRR зазначив, що зараз немає всеосяжних стандартів для компаній, які виробляють та продають альтернативні білки щодо оцінки та розкриття даних ESG. Водночас вони необхідні інвесторам, компаніям та споживачам для ухвалення обґрунтованих рішень.

«На сьогодні не існує офіційних стандартів звітності для компаній у харчовому секторі, які могли б записувати, розуміти та розкривати деталі ESG, пов’язані з альтернативними білками. Нові моделі забезпечують першу у своєму роді стандартизовану формулу для оцінки та розкриття впливу альтернативних білків на клімат, водо- та землекористування, біорізноманіття, робочу силу та продовольчу безпеку», — пояснила Херд.

 Схеми оцінюють чотири різні типи альтернативних білків: культивовані, рослинні, ферментовані та гібридні. «Вони також включають кілька показників, які порівнюють викиди парникових газів, землекористування та водомісткість із білками тваринного походження. Соціальні питання про харчування також проводять порівняння між стратегією альтернативних білкових продуктів та іншими продуктами».

 Активізація інвестицій в альтернативні білки

 Згідно з аналізом GFI даних PitchBook, за останні 5 років інвестиції в альтернативні білки збільшились у середньому на 91%. FAIRR та GFI вважають, що ясність ESG, яку привнесуть нові моделі, може допомогти ще більше прискорити цей процес.

 «Запуск обох платформ отримав значну підтримку з боку компаній харчового сектора та провідних інвесторів, які прагнуть отримати доступ до даних», — сказала Херд.

 MycoTechnology описав вплив, який чинять вироблені моделі: «Закладання основ для стандартизації цієї інформації може стати орієнтиром для всіх нас і підняти галузь в цілому».

 «Інвестори, такі як Boston Trust Walden, кажуть, що ця структура дозволяє інвесторам краще зрозуміти дії компанії з управління ризиками ESG. А Synthesis Capital заявляє, що вони інтегруватимуть цю структуру в чинні політики та процеси ESG», — додала Херд.

 Вона припустила, що різні компанії, від спеціалізованих підприємств до брендів, будуть використовувати цю структуру. Очікується, що «глибше і надійніше» розуміння альтернативних білків підкреслить ризики звичайного м’яса, яєць, морепродуктів та молочних продуктів. «Це допоможе стимулювати зростання галузі», — прогнозує аналітик FAIRR.

 «Нові структури надаватимуть порівняні дані ESG, тож дозволять компаніям вимірювати та керувати впливом виробництва, а також розуміти ширші переваги свого бізнесу альтернативних білків. Це забезпечує міцнішу основу для побудови стратегій зростання та розвитку бізнесу. Зокрема, представники диверсифікованої галузі зможуть використати ці механізми для перетворення свого білкового асортименту та виробничих методів для досягнення цілей декарбонізації та інших цілей корпоративної соціальної відповідальності.

«Системи також нададуть інвесторам набір інструментів розкриття інформації та показників. Отримання прозорої та дієвої інформації про дії компанії та основні ризики надає чудові дані для використання в інвестиційному аналізі та ухваленні відповідних рішень. Наприклад, вони дозволять інвесторам побачити чи серйозно та стратегічно диверсифікований виробник продуктів; чи розширює він свій бізнес-сегмент альтернативних білків; та чи використовує його для зниження матеріальних ризиків для свого бізнесу, пов’язаних із тваринництвом».

 FAIRR та GFI Alternative Proteins ESG Reporting Framework для спеціалізованих компаній та Alternative Proteins ESG Reporting Framework для диверсифікованих компаній — це ресурси з відкритим вихідним кодом, які, як сподіваються організації, будуть використовуватися урядами та споживачами поряд із промисловістю та інвесторами.

 «Альтернативні білки пропонують значно нижчі викиди парникових газів порівняно зі звичайним тваринним білком, а також значні переваги щодо безпеки харчових продуктів та поживних властивостей», — заявила Шарін Мюррей, менеджерка із взаємодії з інвесторами GoodFoodInstitute. «Оскільки індустрія альтернативних білків продовжує співпрацювати з приватним сектором для створення відповідального та сталого бізнесу майбутнього, ці рамки дозволять компаніям претендувати на свою природну роль в ESG. Це підніме та направить усі альтернативні білкові компанії до передових методів та використання однієї спільної мови, щоб показати величезні планетарні переваги, які пропонує галузь».

Моделі оцінювання доступні для завантаження за посиланням.

Джерело: Food Navigator
Переклад: Оля Тройнікова
Редагування: Орест Хімка

    UA Plant-Based
    Команда UA Plant-Based