День яйця без яйця або 5 дивовижних способів замінити яйце

9 жовтня, а якщо бути точнішими, то кожну другу суботу жовтня світ святкує Всесвітній день яйця, який був створений у 1996 році під час засідання організації International Egg Commission (“Міжнародна яєчна комісія”). Ця ж комісія  знаходить більше десятка причин, щоб Всесвітній день яйця придбав рівень офіційного визнання, і багато країн і організації вже приєдналися до цієї ініціативи. І це не дивно, адже яйця широко використовуються в кулінарії та не тільки. Як бути тим, хто став на шлях рослинного харчування чи з якихось інших причин не може вживати цей продукт в їжу?


Яєчня з декількома шматочками бекону — стандартний сніданок для багатьох із нас, який популярний в різних країнах світу. Для тих, хто цікавиться приготуванням десертів, яйця зазвичай є одним із найнеобхідніших інгредієнтів для бісквітів або інших видів випічки. Наразі більше й більше людей припиняють вживати яйця через різні причини: етичні, екологічні чи пов’язані зі здоров’ям. Проте навіть якщо вам здається, що приготувати відомий яєчний тарт і безліч інших смаколиків неможливо без використання яєць, то ми з радістю розповімо вам про способи замінити цей продукт!

З дедалі більшим попитом на веганські альтернативи для різних продуктів, ми маємо низку варіацій замінників пташиних яєць, які не лише надають стравам неперевершений смак, але й містять багато корисних мікроелементів для вашого здоров’я.

Фруктове пюре

Стиглі банани є одним із найкращих варіантів для заміни яєць у будь-якій страві. Саме завдяки своїй м’якій і в’язкій консистенції цей фрукт чудово доповнює тісто для пирогів, брауні чи хлібу. Зазвичай один банан розраховується на одне яйце: варто пам’ятати, що він надає випічці приємний солодкий присмак і неперевершений банановий аромат. Для багатьох веганів банани є важливою частиною збалансованого раціону через те, що вони дуже поживні, багаті на вітаміни B6 і С, а також містять важливу для травлення клітковину. Іншою альтернативою може слугувати яблучне пюре — лише одна столова ложка може слугувати замінником яйця, надаючи тісту потрібної в’язкості. Пюре з яблук корисне через свою низьку калорійність і великий вміст клітковини. Окрім бананів і яблук, можна використати пюре, зроблене з авокадо чи гарбуза.

Насіння

Подрібнене і замочене на 10-20 хвилин насіння льону набуває подібної до курячого білка желатинової консистенції. Завдяки цій властивості, яйце з льону чудово згущує тісто, а також надає легкий горіховий присмак. Варто використовувати приблизно одну столову ложку насіння до трьох води: ця пропорція розрахована, аби суміш набула необхідної в’язкості. Така альтернатива курячого яйця зазвичай використовується при приготуванні різних видів хлібу, вафель або кексів. Лляне насіння також багате на рослинні жири, що особливо важливі під час веганства для нормальної роботи організму. Насіння льону є одним із найкращих джерел Омега-3 — жирної ненасиченої кислоти, яка надзвичайно важлива для роботи всіх систем організму. Замість насіння льону можна використовувати чіа: воно набагато густіше, а також багате на рослинні жири та клітковину.

Нутове борошно

Лише 3 столові ложки нутового борошна з такою ж кількістю води — і веганське яйце готове. Багато хто недооцінює борошно з нута, яке ж насправді містить більше білка, аніж куряче яйце! Цей замінник точно буде корисним під час приготування різних пирогів завдяки своїй властивості робити тісто більш однорідним і в’язким: це відіграє важливу роль у тому, як пиріг триматиме свою форму. З нутового борошна також можна приготувати омлет — альтернативу для веганів завдяки своїй “яєчній” консистенції при додаванні води. Для більш яскравого жовтого кольору радимо додати трохи куркуми, що надасть не лише дивовижний відтінок страві, а й пікантний присмак. Така яєчня в поєднанні з овочами може стати чудовим і поживним сніданком, який швидкий в приготуванні й не потребує багато інгредієнтів.

Тофу

Хоч тофу не впливає на саму структуру тіста, він додає до нього необхідну масову частку вологості, що допомагає зробити випічку пухкою і м’якою, а також збагачує страву рослинним білком. Слід наголосити, що цей продукт не матиме жодного ефекту на смакові якості тіста, тому тофу можна додавати до вмісту солодких і солоних смаколиків. Завдяки соєвому сиру можна приготувати сирники без додавання яєць, які також добре триматимуть свою форму та матимуть неперевершений смак: варто лише використати твердий тофу та пюре з бананів замість курячих яєць.

Горіхова паста

Найпопулярніші арахісові та мигдальні пасти стануть чудовим варіантом для заміни яєць при випіканні завдяки своїй кремовій консистенції. Цю альтернативу варто спробувати під час приготування брауні чи кексів, що надасть виробам приємний горіховий смак і аромат. Горіхова паста має також перевагу над іншими альтернативами яйця, бо вона є досить доступною в різних супермаркетах, а також містить величезну кількість корисних і поживних речовин.

На вищезгаданих п’яти прикладах замінників для курячого яйця не варто зупинятись: зважаючи на страву, яку ви хочете приготувати, можна обирати різні альтернативи.

Наприклад, для легкого пухкого тіста без додавання яєць варто додати чайну ложку соди, що погашена такою ж кількістю оцту. Завдяки протіканню хімічної реакції, що проявляється у вигляді шипіння, із суміші виділяється вуглекислий газ, який збагачує тісто повітрям.

Також можна придбати готові замінники курячих яєць, які зазвичай продаються в магазинах екологічних або веганських продуктів. Вони переважно мають у складі крохмаль або борошно, а також містять багато корисних мікроелементів. Однією з таких альтернатив є аквафаба — в’язка за своєю консистенцією рідина, яку отримують після варіння бобових культур (наприклад, квасолі, гороху, нуту тощо). Саме тому її можна дуже легко приготувати в домашніх умовах. При додаванні до тіста аквафаба діє так само як яєчний білок. Цей замінник зазвичай використовується для приготування веганської версії зефіру чи майонезу, завдяки якому готовий продукт нічим не відрізняється від оригінального рецепта.

Іншим готовим замінником є яйця компанії Les Merveilloeufs: хоч із першого погляду їх важко відрізнити від справжніх, вони зроблені на рослинній основі, а їхня шкаралупа — з екологічного пластику (хоча ця розробка досі продовжується і вдосконалюється). Ці яйця можна смажити, варити, а також використовувати для приготування омлету та різної випічки.

Ще один стартап, Evo Foods, також запропонував свій веганський альтернативний продукт: 100% рослинне яйце у вигляді рідини, для виробництва якого не застосовувались ані жорстокість до тварин, ані купа шкідливих для організму людини антибіотиків. Компанія наголошує, що їх продукт має таку саму кількість білка, яку можна отримати зі звичайного яйця.

Яйця є в складі багатьох продуктів, які ми полюбляємо готувати. Проте варто пам’ятати, що існує велика варіація альтернатив цього інгредієнту, а в продажу з’являється все більше замінників.

Авторка:
Валерія Лукьянова
Спеціально для Рубрика

    Alevytyna Kozachok
    Координаторка проєкту UA Plant-Based