Eat Me At – «Нашою метою є зміна традиційної м’ясної індустрії на гуманнішу, екологічнішу й кориснішу для здоров’я»

Рослинний фарш Eat Me At сколихнув український ринок альтернативного м’яса. Це унікальний продукт, натхненний провідними рослинними брендами світу та створений з якісних інгредієнтів, що знайомі українським споживачам. UA Plant-Based поспілкувалися з засновником Eat Me At Андрієм та дізналися про його цікаву історію і процес виробництва фаршу. Переконані, вам теж буде цікаво!

Розкажіть про те, як ви прийшли до створення Eat Me At? Хто у вашій команді, чим займалися до цього?

Мені подобається смак м’яса, але завжди було неприйнятним те, як воно добувається. Три роки тому я прочитав доволі популярну книгу «Людина розумна», в ній багато розповідається про панування людини над тваринним світом.

Це може банально, але вона на мене вплинула і в мене з’явилася ідея розробити альтернативне м’ясо. Як виявилось, у 2018-му вже можна було спробувати рослинне м’ясо в США від Impossible meat та Beyond Meat. Я досить швидко наважився і поїхав в Нью-Йорк, щоб спробувати наскільки воно схоже на справжнє м’ясо і яку має перспективу в Україні. Коли приїхав і спробував, воно мені дуже сподобалось. Після цього й почали працювати над розробкою в Україні.

З 2009 і по сьогодні я з командою продовжую розвивати ще один проєкт, бренд етнічного одягу Etnodim. Частина команди залучена в обидва проєкти.

UA Plant-Based i команда Eat Me At

Чи плануєте розширювати асортимент?

Поки що ми досі вдосконалюємо свій єдиний продукт — фарш, і здається, що це можна робити нескінченно. Тому наразі сконцентровані на ньому: вивчаємо нові технології, вдосконалюємось. Також вже понад рік спільно з інститутом харчової біотехнології та геноміки України займаємось розробкою гему. З ним наш рослинний фарш стане ще смачнішим та більш схожим до тваринного м’яса.

Розкажіть про процес створення фаршу: скільки часу та яким чином його розробляли? Як обрали кінцевий варіант?

Над створенням фаршу Eat Me At працювали більше двох років. Переважно процес складався з пошуку інгредієнтів, сотень тестів їх пропорцій, консультацій з технологами. 

А запустили продаж тільки тоді, коли зрозуміли, що Eat Me At на смак і текстуру став максимально схожим на тваринне м’ясо. Але ми й досі щотижня експериментуємо і з моменту запуску вже декілька разів вносили корективи в рецептуру. Тож якщо хтось пробував наш фарш 2-3 місяці тому, швидше всього, зможе відчути різницю з тим, що виготовляємо зараз.

На вашому сайті багато смачних рецептів з фаршем Eat Me At і чудові фотографії. Хто цим займається? Чи маєте улюблені рецепти?

Так, більшість рецептів нам готує моя сестра Іванна, яка веде свій кулінарний блог. Але сьогодні деякі рецепти вже надсилають наші підписники, яким ми дуже вдячні!

Особисто мій улюблений рецепт — це просто смажені котлети з фаршу з дрібно натертою цибулею а гарніром, або ж класичний бургер.

Яким уявляєте свій бізнес за 5-10 років? А в чому вбачаєте свою місію окрім створення смачної альтернативи м’яса?

Важко робити прогнози на 5-10 років, але ми налаштовані глобально. В планах на 1 рік маємо збільшити об‘єми реалізації мінімум в 10 разів від того, що маємо сьогодні.

Мене дуже тішить думка, що цей бізнес має велику місію. В першу чергу це гуманно по відношенню до тварин. Той спосіб, як сьогодні здобувається тваринне м‘ясо, мене дуже-дуже турбує. 

Нашою глобальною метою є змінити традиційну м’ясну індустрію з використанням тварин на гуманнішу, екологічнішу, кориснішу для здоров’я індустрію, де м’ясо виготовлятиметься з рослин.

Яким чином вас можуть підтримати такі проєкти, як наш?

Мабуть, популяризацією рослинного м’яса.
Коли ми почали розробляти перші рекламні кампанії, зрозуміли, що не можемо просто запропонувати людям новий продукт. Нам треба спочатку пояснювати, що це таке.

Якщо, наприклад, хтось хоче запустити бренд морозива, то йому не потрібно розказувати людям, що воно охолоджує влітку, що воно солодке і смачне. Всі й так це знають. У нас по-іншому. Нам спочатку треба розказати, що таке рослинне м’ясо, з чого воно складається і тільки потім пропонувати скуштувати Eat Me At.

Розкажіть про ваше омріяне майбутнє в контексті харчування. Чи вважаєте, що воно за рослинним харчуванням? Як скоро, на вашу думку, ми до нього прийдемо? 

Моє омріяне майбутнє в контексті харчування дуже повільно, але стає реальністю. Ми все більше дізнаємось про корисність рослинної їжі, а це змінює харчові звички.

Майбутнє буде за рослинною їжею та окультуреними мікроорганізмами, з допомогою яких ми можемо отримувати чисті маси поживних та корисних речовин, таких як білки та різноманітні вітаміни. Дехто до цього вже прийшов, але масовим, на мою думку, це стане через 10 років.

Нарешті, чи вважаєте, що Україна також рухається в напрямку plant-based? Що потрібно, аби прискорити цей процес? 

Так, звичайно рухається, про що свідчить статистика, нові веганські продукти на ринку. Я іноді дивуюсь скільки знайомих вже не вживають м’ясо або вживають дуже рідко. А для прискорення переходу на plant-based, нам потрібно більше працювати над популяризацією свого продукту та залучати інвестиції в цю галузь: так, як це було в США.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based