20 березня – Міжнародний день без м’яса

Міжнародний день без м’яса (International Day Without Meat) багато країн відзначають з 1985 року. У цей день, 20 березня, магазини і ресторани відмовляються від продажу м’яса, а активісти пропагують рослинне харчування, а також ідеї співчуття тваринам і захисту навколишнього середовища. Сьогодні ми вирішили згадати хто і з яких причин відмовляється від вживання м’ясних продуктів ?


Однією з найпоширеніших причин відмови вживання м’яса та м’ясних продуктів – ідейні міркування. Одні не хочуть завдавати страждань тваринам,

хтось переймається навколишнім середовищем, хтось дотримується релігійних переконань.  Друга найбільш популярна причина – піклування про здоров’я. Відомо, що відмова від м’яса сприяє зниженню ризику серцево-судинних захворювань, покращує стан шлунку, шкіри та навіть запобігає виникненню деяких видів діабету та раку. У світі кількість людей, що стали вегетаріанцями або веганами через екологічний аспект збільшилося на 159% у порівнянні з 2014 роком. Друга за популярністю мотивація – здоров’я, має зріст на 61%. Причина переходу на рослинну дієту задля добробуту тварин становить лише 30%.

Україна займає одинадцяте місце серед європейських країн за рівнем зацікавленості.  Однією з найбільш стрімких тенденцій серед населення є відмова від продуктів тваринного походження. Майже 2 мільйони українців усвідомлено відмовилися від споживання м’яса та сповідують вегетаріанство. Такі дані були отримані в ході соціологічного дослідження  2017 році. “Відкриті клітки Україна” та Київський міжнародний інститут соціології провели повторне соціологічне дослідження за результатами якого можна спостерігати, що  за останні два роки  кількість вегетаріанців зросла майже на 2% (близько 7% згідно з дослідженням проведеному у 2019 році). А ще близько 15% намагаються зменшити кількість вживання м’яса та м’ясних продуктів.

Згідно з дослідженням, більшість тих, хто відмовляється від споживання тваринних продуктів – це молоді люди віком від 18 до 29 років. У цій же віковій категорії більше людей вибирають повну відмову від продуктів тваринного походження (веганство), в порівнянні зі старшим поколінням.

Що ж є червоними прапорцями для того, щоб задуматись?


Промислове тваринництво – причина змін клімату. Частку промислового тваринництва у загальних викидах парникових газів зазвичай озвучують на рівні 18%, послуговуючись даними FAO. Водночас незалежний аналітичний центр Worldwatch Institute вказує на безліч прорахунків у загальноприйнятих оцінках. Згідно його дослідження, при ретельному врахуванні всіх факторів, вплив агропромисловості сягає 51%, а значить є головною причиною змін клімату.

Промислові ферми – об’єкти підвищеної екологічної небезпеки. Міжгалузеві дослідження та аналіз, що здійснювались на виконання закону України “Про екологічну експертизу” підтвердили, що об’єкти, пов’язані з м’ясною індустрією становлять особливу небезпеку для довкілля. Зокрема, Постановою КМУ No808 до об’єктів підвищеної екологічної небезпеки віднесені всі м’ясокомбінати та м’ясопереробні підприємства країни, тваринницькі комплекси для вирощування свиней понад 5 тисяч голів, великої рогатої худоби понад 2 тисяч голів, птиці понад 60 тисяч кур-несучок та 85 тисяч бройлерів.

Тваринництво спричиняє накопичення важких металів у ґрунті. До загроз довкіллю від діяльності тваринних ферм належать накопичення надлишку поживних речовин та важких металів у ґрунті, що призводить до зменшення родючості землі та скорочення кількості угідь для сільського господарства. За даними Всесвітньої продовольчої організації (FAO), близько половини надлишкового внесення фосфору відбувається через промислове тваринництво.

Відходи промислового тваринництва знижують родючість ґрунтів. На промислових фермах утворюється та зберігається велика кількість відходів, які зберігаються переважно у величезних відкритих лагунах, звідки можуть потрапляти в підземні та поверхневі води і забруднювати їх. На цьому наголошують науковці Інституту агроекології і природокористування НААН України.

Тваринні ферми забруднюють довкілля патогенами та бактеріями, стійкими до антибіотиків. Близько половини всіх антибіотиків у світі використовуються саме у тваринництві, стверджує CIWF. Це одна з причин, чому фармацевтичні компанії можуть підтримувати і пропагувати споживання м’ясної продукції. Надмірне використання антибіотиків на фермах призводить до виникнення та поширення вірусів та бактерій, стійких до антибіотиків. На цьому наголошує Національний екологічний центр України в інформаційній брошурі “Факти про промислове тваринництво”.

Тваринництво вичерпує водний ресурс. У світі близько 1/4 використовуваної прісної води йде на потреби тваринництва або суміжних галузей. Відкриття кожної великої ферми негативно впливає на водний баланс території. Залежно від потужності, одна промислова ферма використовує 300-500 метрів кубічних води на добу, що прирівнюється до водоспоживання невеликого селища. Такі розрахунки включають тільки ту кількість води, яка безпосередньо використовується на утримання тварин, не враховуючи супутніх витрат. Зокрема, на виробництва 1 кг курятини йде 4300 літрів води, 1 кг свинини – 6000 літрів води, 1 кг яловичини – 15500 літрів води. Для порівняння: виробництво одного кілограма сочевиці потребує всього 50 літрів води.

Викиди аміаку та інших шкідливих газів у повітря біля промислових ферм. Серед викидів у повітря – аміак, який призводить до кислотних дощів та осадження азоту. Це пошкоджує посіви та природні екосистеми. “Крім того, викиди аміаку пов’язані з формуванням аерозолів, що можуть створити небезпеку для здоров’я”, – зазначають у НЕЦУ.

 

ЩО Ж ЇСТИ?!

При відмові або зменшенні кількості вживання м’яса важливо пам’ятати про важливість раціонального планування раціону.  Виключаючи з харчування продукти, які до того були його основою, потрібно розуміти, що це неодмінно матиме наслідки при недбалому і невідповідальному ставленні. Потрібно робити це розсудливо і памʼятати про основне правило: “завжди щось замість чогось”. Тут не обійдеться без впровадження до раціону нових продуктів, які прийдуть на заміну тим, які з різних причин ми не хочемо більше споживати. Відмовляючись від якогось виду продуктів ми повинні одразу подумати про те, чим їх замінити, щоб не нанести собі шкоди. Крім того, щоб збільшити свої шанси залишитись здоровим якнайдовше, потрібно також дуже детально продумати сам спосіб приготування страв, а також наш рівень фізичної активності.

Насіння та горіхи

Горіхи і насіння багаті не тільки білком, але і корисними жирами, необхідними для здоров’я серця і судин. Проте з цієї ж причини їх не варто їсти без міри: як і будь-який багатий жирами продукт, вони відрізняються високою калорійністю. Людям зі схильністю до зайвої ваги необхідно обмежуватися однією пригорщею горіхів або насіння, спожитої обов’язково тільки в першій половині дня.

Бобові

Рослини сімейства бобових — це продукти, які впевнено замінюють м’ясо в раціоні. За вмістом білка вони анітрохи не поступаються продуктам тваринного походження. З нуту та гороху виходить неймовірно смачний фалафель, а з квасолі котлети.

Проростки
Процес пророщування покращує амінокислотний склад рослинного білка і підвищує його засвоюваність, при всьому цьому знижуючи жирність і калорійність продукту. Тим, хто находяться в пошуку того, чим замінити м’ясо в раціоні, варто зайнятися пророщуванням зеленої гречки, нуту, сочевиці, машу, пшениці, вівса. Крім поліпшення якості білка, в проростках зернових і бобових у декілька разів зростає кількість вітамінів і мінералів. Це пояснюється тим, що насіння яке проростає вивільняє максимум свого потенціалу для розвитку нової рослини.

Зелень і зелені листові овочі
Розглядаючи, чим замінити м’ясо в харчуванні при вегетаріанстві, не можна обділити увагою зелень і листові овочі. Більшість людей розцінює зелень швидше як приправу до основної страви, а не як повноцінний продукт. І даремно, тому що саме в зелених частинах рослин можна зустріти велику кількість амінокислот.

Гриби

Гриби інколи називають «м’ясом» адептів рослинного харчування. Хоча вони не відрізняються рекордними показниками за вмістом білка, але мають багатий амінокислотний склад. Наприклад, печериці містять у своєму складі 18 амінокислот. Варто також зазначити, що в процесі сушіння кількість білка в грибах зростає до 10 разів. Так, свіжий білий гриб містить 3,7 г білка, а висушений — вже 30,3 г. А ще ж які вони смачні!

Сейтан

Цей незвичайний продукт підійде не тільки тим, хто відмовляється від вживання м’яса, але і бажає урізноманітнити свій раціон новими стравами. Він представляє чистий глютен, одержуваний шляхом багаторазового промивання пшеничного борошна. Від продуктів з цією речовиною зараз модно повністю відмовлятися, однак для людини з відсутністю целіакії глютен абсолютно безпечний.

Водорості

Водорості являють собою джерело корисних для здоров’я речовин. Але з точки зору змісту білка максимальний інтерес представляє спіруліна. Ця водорість містить 57,5 г білка. У продажу її можна зустріти у вигляді порошку, який зручно додавати в зелені коктейлі або овочеві смузі.


Окрім цього, тільки в 2019 році з’явилась неймовірна кількість нових альтернатив продуктам тваринного походження. Науковці масово працюють над розробкою таких альтернатив з рослинних джерел. При виробництві використовують нові технології, що робить замінники все більше схожими за своїми органолептичними властивостями до м’ясних продуктів. Тут варто згадати Beyond Meat та бум який ця компанія створила на гастрономічному ринку України.

Зараз саме час спробувати! Можливо саме сьогодні, у Міжнародний день без м’яса (International Day Without Meat) гарною нагодою буде зареєструватись на Веган Челендж – безкоштовна 22-денна програма рослинного харчування з найсмачнішими рецептами, найпривітнішими учасниками та найдосвідченішими наставниками!

Кожен  новий раунд розпочинається першого числа нового місяця! Реєструйся прямо зараз ?

Автори:
Олександр Грушак
Олександра Ведута

Джерела
1. https://bit.ly/33BWEtp
2. https://bit.ly/3d9LC37
3. https://bit.ly/33xnrab
4. https://bit.ly/2woLwUv
Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based