Рослинні опції в мережевих кав’ярнях – Рейтинг Здорово Їмо

Наші звички харчування змінюються, ми все частіше їмо не вдома.  Все більше і більше нас цікавлять рослинні альтернативи – кавові напої на рослинній основі і сендвіч з хумусом в кафе перестали бути тільки нішевим вибором. Ми порівняли пропозиції мережевих кафе, щоб подивитися, які з них найбільш дружні для всіх, хто цікавиться альтернативними рослинними варіантами звичайних страв.


MIRA cafe, Honey та Crema Cafe 


MIRA cafe, Honey та Crema Cafe є сильними лідерами рейтингу, активно реагуючі на мінливі потреби споживачів. Найгіршими виявились Coffee Bus, Happy Cake і Lviv Croissant. На жаль, тут не чекають тих, хто дотримується рослинної дієти або виключає молочні продукти зі своєї дієти. Ці заклади не реагують на зміну тенденцій, не слідкують за інноваціями у своїй галузі.

Рослинне молоко


У більшості кав’ярень, які увійшли до рейтингу, можна випитинапої на основі рослинного молока. Це показує, що більшістьзакладів вже реагують на потребу споживачів, використовуватизамінники тваринних продуктів.

Серед досліджуваних кафе у 100% закладів берутьдодаткову плату за напої на основі рослинного молока.Доплата може варіюватися від 10 до 35 гривень до вартостіоригінального напою. Проте серед мереж кав’ярень сусідніхкраїн можна пити каву на основі рослинного молока зовсімбез додаткової плати – наприклад у Польщі Starbucks та CostaCoffee.

Десерти та солоні закуски


Ситуація з наявністю десертів та солоних закусок у мережахзакладів виявилась не настільки хорошою, як у випадку змолочними альтернативами – менш ніж у половини закладів можна було знайти такі опції.

Серед закладів, які ми оцінювали, лише у половині можна було знайти солодкі снеки (пастила, мармелад і енергетичнібатончики). Повноцінні десерти можна знайти середпереможців нашого рейтингу MIRA cafe і Honey. В Міра кафе можна скуштувати неймовірні цукерки, а у Honey скуштувати не тільки цукерки, але і печиво та морозиво.

Також ми поцікавились у представників споживчого ринку та дослідили самостійно, чи проводять заклади рекламу рослинних опцій та альтернатив на своїх сайтах, у соціальних мережах або у фізичному просторі закладу.

ЗАВАНТАЖИТИ ЗВІТ

У електронних книгах Здорово Їмо можна ознайомитись із книгами рецептів рослинних страв і закусок. Ми також запрошуємо кафе та мережі, зацікавлені в приєднанні рослинних до свого асортименту безпосередньо – наша команда буде рада поділитися знаннями та досвідом щодо розумної реалізації рослинних страв у ресторанах та кафе.

 

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based