Нещодавно українська гастрономічна сфера поповнилася доставленням рослинної їжі Chill Out Vegan. Їхні страви виглядають настільки апетитними, що змушують трошки страждати всіх, хто живе за межами Одеси. Піца, бургери, суші, лаваш-роли, різні салати та десерти… чи багато ви знаєте рослинних закладів з подібним асортиментом?
UA Plant-Based поспілкувалися з засновниками й засновницями цього унікального місця та дізналися багато цікавого про його заснування, асортимент страв і місію команди. Познайомимося?
Розкажіть трішки про себе. Хто у вашій команді? У чому вбачаєте своє призначення?
Ми доставка їжі Chill Out Vegan, яку заснували дві сімейні пари веганів і веганок. Ми також перша в Україні доставка веганської піци з рослинним сиром. Наше призначення у тому, щоб давати можливість веганам і вегетаріанцям смакувати улюблену їжу без відкатів до традиційної їжі, а також показати іншим, що рослинна їжа також може бути різноманітною та смачною.
Як прийшли до ідеї створення закладу ? Що вас надихнуло?
Ми давно знаходились у пошуках ідей бізнесу, але саме ця максимально близько припала до душі. Тим паче, що ми повсякденно стикалися з відсутністю різноманітної веганської їжі в Одесі. Так, на той момент було декілька кафе та одна доставка, але ми вбачали проблеми з якістю чи з асортиментом. Також в більшості закладів України готують те, що можна приготувати вдома без великих зусиль.
Стикалися з такою проблемою: в пошуковому запиті писали доставка веган піци, а нам видавало піцу зі звичайним сиром типу Маргарити, або піцу без сиру, яких було небагато. Також регулярно слухали жарти типу Що ж там вегани їдять? Овочі, зелень та ще овочі?. Потім ми відкрили для себе рослинний сир, тоді пазл і склався.
Який вигляд має процес створення такого бізнесу?
Абсолютно все ми робили своїми руками: починаючи з ремонту приміщення та дизайну бренду, фото, відео, і закінчуючи оформленням замовлень та їх доставлення. Перед тим, як ми починали, все здавалося значно простіше, ніж виявилося насправді. Зате ми повністю занурилися у всі процеси та можемо якісно контролювати й розвивати нашу справу.
Розкажіть трошки про свій асортимент та аудиторію, на яку ви націлені? Що користується найбільшою популярністю із запропонованого у закладі?
В нашому асортименті є піца (зокрема на цілозерновій бездріжджовій основі, яка робиться на заквасці), бургери, суші, лаваш-роли, салати, комбуча, десерти та цукерки — все на 100% веганське. Націлені ми в першу чергу на веганів та вегетаріанців, але поступово завойовуємо серця людей на традиційному харчуванні: вже маємо декілька відгуків, що наша піца або суші їм більше до смаку, ніж звичайні. Найбільшою популярністю користується піца, що й не дивно — це на сьогодні унікальний продукт, тим більше, що нам вдалося зрівняти ціни зі звичайними доставками. А смачно як, мммм.
Чи вважаєте ви, що робота у сфері рослинного харчування є перспективною?
Звичайно, якщо переглянути статистику, можна помітити стійку тенденцію зростання кількості людей, які віддають перевагу рослинному харчуванню. Якби це був швидкоплинний тренд, ніхто не був би зацікавлений у такій кількості інвестицій у розробку рослинного м’яса та інших рослинних альтернатив. Все просто: попит народжує пропозицію.
Чи є у вас поради для тих, хто тільки починає свою справу?
На своєму досвіді можемо сказати, що сфера харчового бізнесу – справа не з простих, бо тут дуже багато різних процесів.
Необхідно мати навички управлінця, чудову команду і досвід. Зануритися у процес і знати кожну маленьку деталь, або мати під рукою професіонала, який все це знає і має досвід.
В наш час пакування та сервіс — першочергово, без цього можна розчинитися серед інших доставок. У вас може бути дуже смачно і ви можете мати унікальний продукт, але зустрічають, як правило, по одягу. Пакуванням та сервісом ми намагаємося зацікавити також і людей на традиційному харчуванні.
Ще один надважливий момент: ми вважаємо, що потрібно створювати команду з вірних зацікавлених людей. Ми не впроваджуємо штрафів і санкцій з персоналу, як це роблять практично всі, з розповідей багатьох кухарів і людей з досвідом у сфері харчування. Навпаки, намагаємося платити достойну заробітну плату та у разі помилки ведемо бесіду і разом розв’язуємо проблему. Таким чином люди у нас затримуються і немає потреби навчати нових.
Нарешті, такий бізнес неможливий без системи обліку, хіба що ви не плануєте розширятися, а лишитися сімейним бізнесом. Але все одно, без обліку гроші крізь пальці.
Чи плануєте розробляти ще якісь рослинні смаколики?
Так, у нас грандіозні плани! Ми націлені поступово закрити максимальну кількість ніш по меню, щоб вегани могли куштувати рослинні альтернативи улюблених страв і не бути ні в чому обмеженими. На черзі у нас бургер і піца з першою в Україні рослинною рибою.
Який ваш улюблений сезон року? Маєте спеціальні страви на кожен?
Поки що ми пропрацювали лише осінь та зиму, тому важко відповісти. Але з нетерпінням чекаємо потепління, воно має полегшити деякі аспекти нашої роботи. А на майбутнє — так, звичайно, будемо робити сезонні позиції в меню!
Як часто у вас змінюється меню?
Воно постійно тільки доповнюється. Вже на другий місяць ми запустили бездріжджову цілозернову основу для піци, нові бургери, піци, десерти. А місяць тому ввели до меню аж 13 видів суші-ролів.
Зважаючи на те, що ми все робимо своїми руками (фото, відео, обробка) та самі розробляємо страви, слідкуючи та беручи участь у робочому процесі на кухні, ми вважаємо, що непогано справляємося, і прагнемо ще більшого!
Чим/ким надихаєтесь на кулінарні експерименти?
Ми багато експериментуємо. Розробляємо меню, опираючись на свої вподобання, тим більше, що нас четверо і в нас різні смаки. Якимось чином просто досягаємо консенсусу так, щоб усі були задоволені.
Чому вирішили займатись саме таким видом продукції ? Що стало відправною точкою?
Ми дуже любимо піцу. На момент, коли ми тільки думали про відкриття доставки їжі, мало хто навіть здогадувався про веганський сир, не кажучи про піцу з цим сиром. А хто про нього знав, знали також його немалу ціну, адже він був тільки у роздріб.
Ми вдома готували веганську піцу та робили домашній рослинний сир, з яким і планували робити піцу на доставку, але на великі об’єми це було б занадто складно. Згодом ми знайшли постачальника і це стало знаком, що ми знаходимося у правильному часі, місці та напрямку.
Чи було важко спочатку? На які труднощі натрапляли?
У нас неймовірно дружня команда і ми в усьому один одного підтримуємо. Це надає сил і натхнення.
Найважче з усього було (та й досі є) — це відсутність вихідних. Вдома ми тільки ночуємо і з рідними майже не бачимося. Але ми самі обрали шлях самостійно поставити на ноги цей бізнес і в цьому наша відповідальність.
Ми вважаємо, що немає нічого неможливого, будь-які труднощі роблять нас сильнішими. І коли бачиш задоволених людей, які пишуть, що наша їжа навіть смачніша за традиційну, коли пишуть, що завдяки нам перейшли на веганство — ось це найбільша нагорода!