Chill Out Vegan – «Поступово завойовуємо серця людей на традиційному харчуванні»

Нещодавно українська гастрономічна сфера поповнилася доставленням рослинної їжі Chill Out Vegan. Їхні страви виглядають настільки апетитними, що змушують трошки страждати всіх, хто живе за межами Одеси. Піца, бургери, суші, лаваш-роли, різні салати та десерти… чи багато ви знаєте рослинних закладів з подібним асортиментом?


UA Plant-Based поспілкувалися з засновниками й засновницями цього унікального місця та дізналися багато цікавого про його заснування, асортимент страв і місію команди. Познайомимося?

Розкажіть трішки про себе. Хто у вашій команді? У чому вбачаєте своє призначення?

Ми доставка їжі Chill Out Vegan, яку заснували дві сімейні пари веганів і веганок. Ми також перша в Україні доставка веганської піци з рослинним сиром. Наше призначення у тому, щоб давати можливість веганам і вегетаріанцям смакувати улюблену їжу без відкатів до традиційної їжі, а також показати іншим, що рослинна їжа також може бути різноманітною та смачною.

Як прийшли до ідеї створення закладу ? Що вас надихнуло?

Ми давно знаходились у пошуках ідей бізнесу, але саме ця максимально близько припала до душі. Тим паче, що ми повсякденно стикалися з відсутністю різноманітної веганської їжі в Одесі. Так, на той момент було декілька кафе та одна доставка, але ми вбачали проблеми з якістю чи з асортиментом. Також в більшості закладів України готують те, що можна приготувати вдома без великих зусиль. 

Стикалися з такою проблемою: в пошуковому запиті писали доставка веган піци, а нам видавало піцу зі звичайним сиром типу Маргарити, або піцу без сиру, яких було небагато. Також регулярно слухали жарти типу Що ж там вегани їдять? Овочі, зелень та ще овочі?. Потім ми відкрили для себе рослинний сир, тоді пазл і склався.

Який вигляд має процес створення такого бізнесу? 

Абсолютно все ми робили своїми руками: починаючи з ремонту приміщення та дизайну бренду, фото, відео, і закінчуючи оформленням замовлень та їх доставлення. Перед тим, як ми починали, все здавалося значно простіше, ніж виявилося насправді. Зате ми повністю занурилися у всі процеси та можемо якісно контролювати й розвивати нашу справу. 

Розкажіть трошки про свій асортимент та аудиторію, на яку ви націлені? Що користується найбільшою популярністю із запропонованого у закладі?

В нашому асортименті є піца (зокрема на цілозерновій бездріжджовій основі, яка робиться на заквасці), бургери, суші, лаваш-роли, салати, комбуча, десерти та цукерки — все на 100% веганське. Націлені ми в першу чергу на веганів та вегетаріанців, але поступово завойовуємо серця людей на традиційному харчуванні: вже маємо декілька відгуків, що наша піца або суші їм більше до смаку, ніж звичайні. Найбільшою популярністю користується піца, що й не дивно — це на сьогодні унікальний продукт, тим більше, що нам вдалося зрівняти ціни зі звичайними доставками. А смачно як, мммм.

Чи вважаєте ви, що робота у сфері рослинного харчування є перспективною?

Звичайно, якщо переглянути статистику, можна помітити стійку тенденцію зростання кількості людей, які віддають перевагу рослинному харчуванню. Якби це був швидкоплинний тренд, ніхто не був би зацікавлений у такій кількості інвестицій у розробку рослинного м’яса та інших рослинних альтернатив. Все просто: попит народжує пропозицію.

Чи є у вас поради для тих, хто тільки починає свою справу?

На своєму досвіді можемо сказати, що сфера харчового бізнесу – справа не з простих, бо тут дуже багато різних процесів. 

Необхідно мати навички управлінця, чудову команду і досвід. Зануритися у процес і знати кожну маленьку деталь, або мати під рукою професіонала, який все це знає і має досвід.

В наш час пакування та сервіс — першочергово, без цього можна розчинитися серед інших доставок. У вас може бути дуже смачно і ви можете мати унікальний продукт, але зустрічають, як правило, по одягу. Пакуванням та сервісом ми намагаємося зацікавити також і людей на традиційному харчуванні.

Ще один надважливий момент: ми вважаємо, що потрібно створювати команду з вірних зацікавлених людей. Ми не впроваджуємо штрафів і санкцій з персоналу, як це роблять практично всі, з розповідей багатьох кухарів і людей з досвідом у сфері харчування. Навпаки, намагаємося платити достойну заробітну плату та у разі помилки ведемо бесіду і разом розв’язуємо проблему. Таким чином люди у нас затримуються і немає потреби навчати нових.

Нарешті, такий бізнес неможливий без системи обліку, хіба що ви не плануєте розширятися, а лишитися сімейним бізнесом. Але все одно, без обліку гроші крізь пальці.

Чи плануєте розробляти ще якісь рослинні смаколики?

Так, у нас грандіозні плани! Ми націлені поступово закрити максимальну кількість ніш по меню, щоб вегани могли куштувати рослинні альтернативи улюблених страв і не бути ні в чому обмеженими. На черзі у нас бургер і піца з першою в Україні рослинною рибою.

Який ваш улюблений сезон року? Маєте спеціальні страви на кожен?

Поки що ми пропрацювали лише осінь та зиму, тому важко відповісти. Але з нетерпінням чекаємо потепління, воно має полегшити деякі аспекти нашої роботи. А на майбутнє — так, звичайно, будемо робити сезонні позиції в меню!

Як часто у вас змінюється меню?

Воно постійно тільки доповнюється. Вже на другий місяць ми запустили бездріжджову цілозернову основу для піци, нові бургери, піци, десерти. А місяць тому ввели до меню аж 13 видів суші-ролів. 

Зважаючи на те, що ми все робимо своїми руками (фото, відео, обробка) та самі розробляємо страви, слідкуючи та беручи участь у робочому процесі на кухні, ми вважаємо, що непогано справляємося, і прагнемо ще більшого!

Чим/ким надихаєтесь на кулінарні експерименти?

Ми багато експериментуємо. Розробляємо меню, опираючись на свої вподобання, тим більше, що нас четверо і в нас різні смаки. Якимось чином просто досягаємо консенсусу так, щоб усі були задоволені. 

Чому вирішили займатись саме таким видом продукції ? Що стало відправною точкою?

Ми дуже любимо піцу. На момент, коли ми тільки думали про відкриття доставки їжі, мало хто навіть здогадувався про веганський сир, не кажучи про піцу з цим сиром. А хто про нього знав, знали також його немалу ціну, адже він був тільки у роздріб. 

Ми вдома готували веганську піцу та робили домашній рослинний сир, з яким і планували робити піцу на доставку, але на великі об’єми це було б занадто складно. Згодом ми знайшли постачальника і це стало знаком, що ми знаходимося у правильному часі, місці та напрямку.

Чи було важко спочатку? На які труднощі натрапляли?

У нас неймовірно дружня команда і ми в усьому один одного підтримуємо. Це надає сил і натхнення.

Найважче з усього було (та й досі є) — це відсутність вихідних. Вдома ми тільки ночуємо і з рідними майже не бачимося. Але ми самі обрали шлях самостійно поставити на ноги цей бізнес і в цьому наша відповідальність.

Ми вважаємо, що немає нічого неможливого, будь-які труднощі роблять нас сильнішими. І коли бачиш задоволених людей, які пишуть, що наша їжа навіть смачніша за традиційну, коли пишуть, що завдяки нам перейшли на веганство — ось це найбільша нагорода!

UA Plant-Based
Команда UA Plant-Based