Все більше українців обирають рослинне харчування: через етичне ставлення до тварин, для збереження навколишнього середовища чи для покращення власного здоров’я!
Світ змінюється, а разом з ним змінюються й наші харчові звички. Люди в Україні та у всьому світі зменшують кількість споживання м’яса або вирішують перейти на рослинну дієту. Можливо це культурна революція, можливо, природна зміна речей. Точно можна сказати, що змінюється не лише наповнення наших холодильників, але й весь спосіб життя.
Кожного року перед святом Пасхи велика кількість українців притримується Великого посту. Великодній піст є найсуворішим і найголовнішим постом, у період якого варто утримуватись від вживання всіх продуктів тваринного походження. Щорічно близько 7% українців притримуються Великого посту суворо і 28% частково.
Цей період часу є сприятливим для надбання нового досвіду у світі кулінарії. Майже кожен заклад громадського харчування впроваджує меню з пісними стравами, аби задовольнити потреби споживачів. Неймовірна кількість варіантів, де б поласувати рослинними стравами, може збентежувати – саме тому експерти нашої команди склали рейтинг найкращих закладів з пісним меню.
Експерти оцінювали не тільки органолептичні показники якості, але й враховували такі критерії як доступність та популяризація 100% рослинного меню.
Золото в нашому рейтингу отримує кафе Гаро.
Гаро – дім, у якому завжди раді гостям та їхнім побажанням. Це місце де можна знайти як автентичні страви, так і переосмислену грузинську класику. Гаро – коли сервіс поєднується з привітністю та гостинністю.
Молодий шеф-директор отримав освіту у Великобританії, є випускником найвідомішої кулінарної школи Le Cordon Bleu.
Пісне меню цього сезону, було спеціально розроблене, щоб задовольнити найвибагливіших гостей і показати що рослинна кухня є смачною та корисною.
Серед страв які представлені в меню ми куштували:
- салат з печеного баклажана під соусом Наршараб – простий, але такий вишуканий – ідеальна композиція овочів, спецій та соусу.
- крем суп із зеленого горошка з м’ятою – свіжий і весняний.
- оджахурі з грибами – відкриє для вас нову сторону звичного всім оджахурі з м’ясом – ми готові посперечатись, що ж смачніше!
На десерт ми пригощались Манником з апельсиновим соусом і хінкалі з вишнею, де ви ще знайдете щось схоже?
Особливістю “Гаро” є акцент на урізноманітнення традиційної грузинської кухні та русі в напрямку здорового харчування, тому цьогорічне пісне меню не залишило нас байдужими.
Срібло ми даруємо мережі сімейних ресторанів середземноморської кухні – “Файна Фамілія”. Це невелика смачна сім’я ресторанів із домашнім затишком і щасливою ріднею, кожен ресторан вирізняється своїм характером та унікальною пропозицією. Їжа тут багата на морепродукти, овочі, бобові, та інші цінні для здоров’я продукти.
Легке рослинне меню вражає своїм різноманіттям, барвистістю та звичайно смаком! В меню воно позначено спеціальним прапорцем, за допомогою якого його легко визначити серед інших страв.
Ніжний імбирний крем суп доведений до смаку сумішшю спецій, салат з грильованими овочами під сицилійським соусом, паста з грибним рагу – це те, що можна спробувати лише тут і залишитись приємно враженим, оскільки тут все готується з любов’ю та враховуються кожні особливість і побажання гостей.
Ви вважали, що панна-котта в піст це неможливо? Міф розвіяно – в “Файна Фамілія” вам приготують її на мигдальному молоці – злегка горіховий відтінок так пасує до ароматної кави.
Тут ми зустрілись з неповторним колоритом, замішаним на яскравих фарбах і невимушеній атмосфері. Це викликає відчуття, що життя прекрасне!
Бронзовий призер нашого конкурсу – Il Molino.
Сімейний ресторан, що використовує справжні італійські рецепти. Більше того, заклад адаптує їх відповідно до трендів на здорове харчування.
Піца і паста – те італійське, чим нас уже не здивуєш!
Але Il Molino вдалося – рослинними цікавинками, привітним прийомом та особливою атмосферою. Вправно підібрані інгредієнти створюють ансамбль незабутніх смаків і відкривають нові сторони італійської кухні.
В особливому весняному меню ви зможете здивуватись незвичайним супом пюре з червоної капусти – поєднання магічного кольору та пікантного смаку. Рослинна піца з овочами і тофу – це те що нас здивувало, не будемо брехати. А як що до равіолі з твердих сортів пшениці з начинкою із фасолі, нуту та в’ялених томатів, заправлених кокосовими вершками та петрушкою?
Тут прискіпливі до деталей, тому все на вищому рівні!
Ми вдячні всім хто приймав участь у нашому конкурсі, перепрошуємо у всіх до кого не встигли заскочити – це не останній наш конкурс (за новинами слідкуйте на сайті, а також у соцмережах).
З метою допомоги реалізації та просування рослинних страв у закладах харчування, наша команда створила путівник для кухарів, персоналу ресторанів та менеджерів. В цьому путівнику ми ділимося знаннями, щоб показати наскільки цікавим і смачним може бути приготування рослинної їжі, базоване на легкодоступних сезонних продуктах, як і на щоразу цікавіших замінниках традиційних молочних, м’ясних та яєчних продуктів. Це велика доза істотних знань та натхнення, які ви можете використати для розвитку власного ресторану або справи. Ми з задоволенням поділимося цією інформацією з усіма бажаючими.
Якщо вам цікаво або хочете дізнатись про нас більше, запрошуємо Вас до співпраці.