Обирайте безпечний білок: м’ясо псується, а боби – ні

У світі все більше людей стає на шлях свідомого вегетаріанства. Хтось – через співчуття до тварин, дехто – заради швидкого й “безболісного” схуднення. Згідно зі статистичними даними, другу групу складає 90% тих, хто відмовився від м’яса. Основним будівельним матеріалом для організму є білок. Для тих, хто вирішив не вживати продукти тваринного походження, основне джерело легкозасвоюваного білка – бобові, горіхи, гриби, насіння. 

Звичка запасатись продуктами закладена в нас пращурами, а в пам’ять наших бабусь і мам закарбувались спогади про голод, стихійні лиха, війну, та, звичний для людей радянського періоду, дефіцит. На полицях супермаркетів сьогодні лежать десятки видів круп’яних виробів, а нестачі в солодощах та делікатесах взагалі не існує. Та все ж інколи ми скуповуємо продукти на “чорний” день. Серед них рекордсменами по тривалості зберігання вважаються бобові. Тож якщо є потреба поповнити свої харчові запаси, то вони для цього підходять найкраще.

Квасоля, горох, нут, сочевиця, арахіс, маш, соя – всі ці представники сімейства бобових вирощуються в промислових масштабах, оскільки їх вживають в їжу. Хоча нам з дитинства добре відомі лише квасоля та горох. Решта представників бобових мало відомі та несправедливо недооцінені в нашій країні.

Бобові витримують тривале зберігання завдяки тому, що в їх складі мало вологи, а цукор більш концентрований, що стримує розвиток бактерій всередині. Але тривале зберігання бобових, під яким мається на увазі кілька років, можливе за певних умов: якщо продукт розміщено в сухому й прохолодному місці. При зберіганні у приміщенні з підвищеним вмістом вологи вони псуються вже через пів року.

Окрім чудових зберігальних властивостей, бобові також прекрасне джерело білка. Рослини сімейства бобових – це продукти, які впевнено замінюють м’ясо в раціоні. За вмістом білка вони анітрохи не поступаються продуктам тваринного походження. Ось кілька прикладів: соя містить 36,7 г білку, боби – 26,12 г, сочевиця – 25,8 г, горох – 24,55 г, маш – 23,86 г, квасоля – 20-25 г залежно від сорту, нут – 20,1 г.

Арахіс також належить до сімейства бобових, багатий на білок (26,3 г), проте часто вважається одним із видів горіхів. Він корисний ще й через вміст вітамінів С, Н, Е, К, РР, та цілого комплексу вітамінів групи В. У його складі наявні понад два десятки важливих мікро- та макроелементів, серед яких калій, магній, фосфор, марганець, мідь, стронцій тощо. Арахіс містить лінолеву кислоту, яка знижує рівень холестерину в крові, та поліфенол, який захищає клітини організму від впливу шкідливих вільних радикалів, допомагаючи зберегти молодість.

Арахіс серед представників бобових виняток. Він також є непоганою альтернативою м’ясу, вміст білка в якому складає 26,03 г. Проте вегетаріанці часто відмовляються від цього продукту. Тут є кілька причин. Перша з них – арахіс являється рослиною, яка входить до переліку дозволених ГМ-продуктів. Друга причина: арахіс швидко псується в результаті розвитку грибка аспергіла. Грибкові інфекції можуть викликати захворювання печінки, а тривале вживання продуктів, вражених грибком, може спровокувати розвиток онкології. Виявити грибок на поверхні арахісу без спеціальних збільшувальних приладів не можливо. Тому обов’язково потрібно перед вживанням піддавати арахіс температурній обробці.

Що стосується тривалості зберігання м’яса.

Для тривалого зберігання різних сортів м’яса використовують холодильник. В холодильнику при +5С м’ясо можна зберігати не більше 10 годин. На терміни впливає температурний режим. При температурі -80С  м’ясну продукцію зберігають близько 4 місяців; при температурі до -120С – 8 місяців, і при температурі -180С м’ясна продукція може зберігатись до 1 року. Оптимальний термін зберігання фаршу в морозильній камері складає лише 4 місяці.

Повторне заморожування м’яса негативно впливає на його якість, адже в процесі втрачається багато вологи. Також перепади температури в морозилці сприяють розмноженню бактерій вдвічі швидше, що є небезпечним для здоров’я людей, які його споживатимуть.

Отже, робіть вибір на користь рослинних білків та обирайте бобові – адже це не лише смачно та доступно, а ще й безпечно!

А з цікавими ідеями для страв з бобових допоможе наш  довідник страв з квасолі. Дозвольте себе здивувати!

Авторка:
Алла Гаценко
Спеціально для Bituk Media

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based