Анемія та веганство: що вам потрібно знати!

Анемія – найпоширеніше захворювання крові у США. Дієта на основі рослин може збільшити шанси її розвитку, але й інші причини можуть зіграти свою роль.

За даними Всесвітньої організації охорони здоров’я, від анемії страждає 1,62 мільярда людей у всьому світі. У США анемія – найпоширеніший клініко-гематологічний синдром, який вражає більше трьох мільйонів американців.

Анемія виникає, коли кількість здорових еритроцитів в організмі людини занадто мала. Рослинна дієта може підвищити ризик розвитку анемії, але є багато інших факторів, які можуть спричинити це захворювання.

Що спричиняє анемію?


Анемія виникає, коли організм не виробляє достатню кількість червоних кров’яних тілець (еритроцитів), або втрачає чи знищує їх занадто багато. Якщо в організмі людини не вистачає еритроцитів – або рівень гемоглобіну в організмі низький – він не отримуватиме достатньо кисню.

Люди з тривалими захворюваннями, жінки та маленькі діти частіше хворіють на анемію. За даними дослідного центру “Клініка Майо”, дефіцит заліза є однією з найпоширеніших причин анемії, але існує багато різних типів цього захворювання крові, кожне з яких має свою причину.

Анемія вражає людей усіх рас, вікових та етнічних груп, але певні фактори можуть зробити людину більш схильною до розвитку анемії. До них належать:

  • Менструація – через те, що менструація спричиняє втрату еритроцитів, вона збільшує ризик розвитку анемії.
  • Раціон, у якому не вистачає вітамінів і мінералів – якщо організму постійно не вистачає фолатів, заліза та вітаміну В12, зростає ризик розвитку анемії.
  • Вагітність – під час вагітності в організмі жінки виробляється більше крові для підтримки дитини, що розвивається. Якщо організму не вистачає вітамінів і поживних речовин, він, імовірно, не зможе виробляти достатню кількість еритроцитів.
  • Хронічні захворювання – діабет, рак, ниркова недостатність та інші хронічні захворювання підвищують ризик розвитку анемії.
  • Вік – люди старше 65 років мають підвищений ризик розвитку анемії.
  • Генетика – певні види анемії, як серповидноклітинна анемія, можуть передаватися спадково. Наявність цих типів анемії у сімейному анамнезі може збільшити ризик їх розвитку.
  • Інші фактори – Інфекції та інші захворювання, в тому числі захворювання крові, також можуть збільшувати ризик розвитку анемії.

Випадки анемії, як правило, класифікують як хронічні або гострі. Існує понад 400 різних видів анемії. За даними WebMD, їх можна розділити на три основні категорії: анемію, спричинену втратою крові, анемію, спричинену зменшеним або неправильним виробленням еритроцитів, та анемію, спричинену руйнуванням еритроцитів.

Нестача здорових еритроцитів в організмі людини викликає анемію.

Яка роль еритроцитів?


В організмі є три різних типи клітин крові: тромбоцити, , білі клітини крові (також відомі як лейкоцити) та червоні клітини крові (еритроцити).

Тромбоцити, більшість лейкоцитів та еритроцити регулярно виробляються в кістковому мозку – м’якій губчастій тканині, що знаходиться у кісткових порожнинах. Тромбоцити допомагають зупиняти кровотечу, створюючи тромби, тоді як лейкоцити допомагають боротися з інфекційними захворюваннями і захищають організм від інфекцій.

Еритроцити містять багатий на залізо білок під назвою гемоглобін, який надає крові червоний колір. Анемія вимірюють за кількістю гемоглобіну, яка присутня в еритроцитах. Гемоглобін переносить з легенів до інших частин тіла кисень, а назад в легені – вуглекислий газ для видиху.

За даними Національного центру інформації про біотехнології, в середньому еритроцит може жити лише близько 120 днів. Коли еритроцити гинуть, гемоглобін розпадається. Все залізо, що міститься всередині, зберігають і транспортують у кістковий мозок спеціальні білки, трансферини. Потім залізо використовується заново для створення нових еритроцитів.

Симптомами анемії можуть бути втома, запаморочення та блідість або жовтуватість шкіри.

Симптоми анемії


За даними дослідного центру “Клініка Майо”, симптоми анемії залежать від причини захворювання. Хронічні захворювання можуть приховувати анемію у людини або, залежно від причин, симптоми можуть узагалі не проявлятися.

Якщо у людини є симптоми, вони можуть включати слабкість, втому, бліду або жовтувату шкіру, біль у грудях, холодні руки і ноги, головні болі, запаморочення, задишку і нерегулярне серцебиття.

Як діагностувати анемію?


Щоб діагностувати анемію, ваш лікар також запитає про вашу особисту та сімейну медичну історію. Ваш лікар також проведе фізичний огляд і кілька аналізів.

Аналізи включають повний аналіз крові для визначення кількості еритроцитів, присутніх у пробі крові. Ваш лікар зверне пильну увагу на розмір, форму та рівень еритроцитів (гематокриту) та гемоглобіну в крові.

«Нормальні показники гематокриту у дорослих відрізняються у різних медичних практиках, але, як правило, встановлені між 40% та 52% для чоловіків та 35% та 47% для жінок. Нормальні показники гемоглобіну для дорослих зазвичай складають від 14 до 18 грамів на децилітр для чоловіків і від 12 до 16 грамів на децилітр для жінок “, – стверджує клініка Майо.

Якщо анемію підтверджено, лікар може призначити додаткові тести, щоб визначити причину захворювання.

Раціон, у якому бракує поживних вітамінів і мінералів, може підвищити ризик розвитку анемії.

Анемія та раціон


Якщо у людини є анемія, лікар може включити зміни раціону в свій план лікування. Рекомендовані зміни в харчуванні можуть включати збільшене споживання вітамінів, які необхідні для вироблення еритроцитів та гемоглобіну. Ваш лікар може також наполягати, щоб ви їли продукти, які допомагають організму засвоювати залізо.

Для того, щоб продукувати еритроцити, а отже, і гемоглобін, ваш організм повинен отримувати з їжі достатню кількість вітамінів та поживних речовин – включаючи залізо, фолати та вітамін B-12.

Homemade vegan dishes on a table

Дієта, у якій не вистачає вітаміну В12 та фолатів, може вплинути на здатність організму виробляти еритроцити. Раціон на основі рослин також може підвищити ризик анемії. Включення певних продуктів у веганську дієту може допомогти зменшити ризик розвитку анемії.

Хоча м’ясо та морепродукти містять багато заліза, є багато рослинних продуктів, які людина може їсти, щоб збільшити споживання заліза. Вживання продуктів, багатих на залізо, може допомогти боротися із залізодефіцитною анемією. До них належать листяна зелень (шпинат і капуста кейл), боби, збагачені продукти (білий рис і макарони), а також горіхи і насіння. Добавки заліза є ще одним способом збільшити вживання заліза, але перед внесенням цих змін проконсультуйтеся з лікарем.

Переклад та адапація статті: 
Ніна Новосельська

Джерело:
https://www.livekindly.co/anemia-vegan-diet/

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based