Air And Day – «В ідеальному світі всі мають вільний доступ до чистої води та поживної їжі»

Пухкі, солодкі та цілком рослинні пончики від Air And Day стали ледве не культовим десертом Києва за останні кілька років. Так звані бомболоні з’являються на вихідних у різних кав’ярнях столиці та зникають вже за кілька годин. Дівчата щоразу створюють вишукані поєднання смаків для своїх десертів, серед яких: полуничний мілкшейк, пекановий пиріг, крем страчітелла, крем кукурудзяні пластівці з гірким мигдалем, грейпфрутовий мармелад з розмарином… Просто вау! То що, дізнаймося про Air And Day більше?

Розкажіть трошки про появу Air and Day: звідки взялася ідея, як ви пов’язані з американським брендом, чому така назва?

Ідея з’явилась у відповідь на потребу заробляти гроші в Америці та небажанням бути найманим працівником в ієрархічній компанії. Так і цікавіше і є відчуття, що займаєшся важливою справою. Потім, коли я повернулась до України, привезла бренд із собою ? 

Розкажіть про свою команду: скільки вас, який досвід мали до цього, як вирішили об’єднатися?

Наша команда це дві людини: я і моя сестра. Іноді, коли беремо великі замовлення, наймаємо когось із наших друзів. Буває допомагає мама, або навіть дідусь. Жодна з нас не мали ніякого досвіду роботи в кулінарії, всьому навчалися з нуля, методом нескінченних корекцій власних помилок.

Чому це бомболоні, а не пончики? І чому обрали кондитерську сферу і саме такий вид продукції? Чи маєте якісь інші солодощі в асортименті та чи плануєте розширювати лінійку?

Коли я була маленька, деякий час довелося пожити в Італії, і я запам’ятала той досвід на все життя. Тож коли прийшов час обрати десерт, який мені б хотілось робити, я згадала про бомболоні, дослідила рецептуру, історію появи цього десерту в Тоскані… і так захопилася ідеєю, що сумнівів не залишилось. Обрала кондитерську сферу тому, що люблю їсти солодке ? Думаю, згодом ми розширимо линійку, адже у нас дуже багато ідей!

Всі ваші пончики мають рослинний склад. Це було свідоме рішення? Чому?

Так, все що ми робимо має рослинний склад. Тому що рослинна основа тіста — це оригінальний Тосканський рецепт, який мені вдалося знайти в далеких глибинах італійського інтернету. За цим слідувало рішення зробити все й інше на рослинній основі, адже мені хотілося включити якомога більше людей. Люди, які їдять все, можуть з’їсти й наш пончик, а от люди, які дотримуються певної дієти, або мають алергії на молоко чи яйця, не можуть насолоджуватись 95% десертів.

Розкажіть про процес створення бомболоні: як вигадуєте такі незвичні поєднання смаків, як обираєте кінцеву рецептуру? Маєте фаворити серед смаків, чи вони завжди різні?

Спершу було півтора року розробки загальної рецептури, а потім залишилося тільки вигадувати різні цікаві смаки. Нам це дається дуже легко, сама не знаю чому. Багато ідей приходить від сезонності та наявності інгредієнтів у продажі. Кожний тиждень у нас новий фаворит!

Розкажіть про формат поп-ап і чому ви обрали саме його. Чи плануєте змінювати формат роботи? Де і коли вас знайти тим, хто бажає спробувати ваші смаколики? 

Поп-ап — це дуже зручний формат для тих, хто не знає точно, в яку сторону і з ким хоче рухатись далі. Але однозначно, ми мінятимемо формат роботи. У нас є дві важливі речі, яких ми хотіли б досягти: нижча ціна продукту для більшої доступності та фінансова незалежність від інвесторів. Подивимось, до чого ми додумаємось.

Бомболоні на поп-апах щоразу розбирають буквально за кілька годин! Як ви ставитеся до подібного успіху, чи очікували його? А яким бачите Air and Day за п’ять років?

Ми навіть не сприймаємо себе як успішних, просто радіємо, коли нашу випічку розбирають і йдемо назад на кухню мити посуд. За п’ять років бачимо себе маленьким сімейним бізнесом, невеличкою пекарнею, можливо навіть без сидячих місць. З купою рослин всередині, віконцем надвір для видачі ще теплих бомболоні, та великою чергою до нього ?

А яким бачите світ в контексті харчування? Що думаєте про рослинний раціон в цілому?

В контексті світу, харчування — це життя. Дуже багатьом людям не вистачає повноцінного здорового харчування, тож ідеальний світ для мене — це той, де всі мають вільний доступ до чистої води та поживної їжі.

Мені подобається рослинне харчування та експерименти з рослинними рецептами, тому що в мене є доступ до свіжих поживних овочів, фруктів та іншої рослинної продукції. Але я ніколи не забуваю про те, що багатьом людям в різних куточках Землі та України це не доступно (або роль грають інші важливі культурні особливості), тому ніколи не засуджую і взагалі рідко звертаю увагу на дієтичні вподобання інших.

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based