Пухкі, солодкі та цілком рослинні пончики від Air And Day стали ледве не культовим десертом Києва за останні кілька років. Так звані бомболоні з’являються на вихідних у різних кав’ярнях столиці та зникають вже за кілька годин. Дівчата щоразу створюють вишукані поєднання смаків для своїх десертів, серед яких: полуничний мілкшейк, пекановий пиріг, крем страчітелла, крем кукурудзяні пластівці з гірким мигдалем, грейпфрутовий мармелад з розмарином… Просто вау! То що, дізнаймося про Air And Day більше?
Розкажіть трошки про появу Air and Day: звідки взялася ідея, як ви пов’язані з американським брендом, чому така назва?
Ідея з’явилась у відповідь на потребу заробляти гроші в Америці та небажанням бути найманим працівником в ієрархічній компанії. Так і цікавіше і є відчуття, що займаєшся важливою справою. Потім, коли я повернулась до України, привезла бренд із собою ?
Розкажіть про свою команду: скільки вас, який досвід мали до цього, як вирішили об’єднатися?
Наша команда це дві людини: я і моя сестра. Іноді, коли беремо великі замовлення, наймаємо когось із наших друзів. Буває допомагає мама, або навіть дідусь. Жодна з нас не мали ніякого досвіду роботи в кулінарії, всьому навчалися з нуля, методом нескінченних корекцій власних помилок.
Чому це бомболоні, а не пончики? І чому обрали кондитерську сферу і саме такий вид продукції? Чи маєте якісь інші солодощі в асортименті та чи плануєте розширювати лінійку?
Коли я була маленька, деякий час довелося пожити в Італії, і я запам’ятала той досвід на все життя. Тож коли прийшов час обрати десерт, який мені б хотілось робити, я згадала про бомболоні, дослідила рецептуру, історію появи цього десерту в Тоскані… і так захопилася ідеєю, що сумнівів не залишилось. Обрала кондитерську сферу тому, що люблю їсти солодке ? Думаю, згодом ми розширимо линійку, адже у нас дуже багато ідей!
Всі ваші пончики мають рослинний склад. Це було свідоме рішення? Чому?
Так, все що ми робимо має рослинний склад. Тому що рослинна основа тіста — це оригінальний Тосканський рецепт, який мені вдалося знайти в далеких глибинах італійського інтернету. За цим слідувало рішення зробити все й інше на рослинній основі, адже мені хотілося включити якомога більше людей. Люди, які їдять все, можуть з’їсти й наш пончик, а от люди, які дотримуються певної дієти, або мають алергії на молоко чи яйця, не можуть насолоджуватись 95% десертів.
Розкажіть про процес створення бомболоні: як вигадуєте такі незвичні поєднання смаків, як обираєте кінцеву рецептуру? Маєте фаворити серед смаків, чи вони завжди різні?
Спершу було півтора року розробки загальної рецептури, а потім залишилося тільки вигадувати різні цікаві смаки. Нам це дається дуже легко, сама не знаю чому. Багато ідей приходить від сезонності та наявності інгредієнтів у продажі. Кожний тиждень у нас новий фаворит!
Розкажіть про формат поп-ап і чому ви обрали саме його. Чи плануєте змінювати формат роботи? Де і коли вас знайти тим, хто бажає спробувати ваші смаколики?
Поп-ап — це дуже зручний формат для тих, хто не знає точно, в яку сторону і з ким хоче рухатись далі. Але однозначно, ми мінятимемо формат роботи. У нас є дві важливі речі, яких ми хотіли б досягти: нижча ціна продукту для більшої доступності та фінансова незалежність від інвесторів. Подивимось, до чого ми додумаємось.
Бомболоні на поп-апах щоразу розбирають буквально за кілька годин! Як ви ставитеся до подібного успіху, чи очікували його? А яким бачите Air and Day за п’ять років?
Ми навіть не сприймаємо себе як успішних, просто радіємо, коли нашу випічку розбирають і йдемо назад на кухню мити посуд. За п’ять років бачимо себе маленьким сімейним бізнесом, невеличкою пекарнею, можливо навіть без сидячих місць. З купою рослин всередині, віконцем надвір для видачі ще теплих бомболоні, та великою чергою до нього ?
А яким бачите світ в контексті харчування? Що думаєте про рослинний раціон в цілому?
В контексті світу, харчування — це життя. Дуже багатьом людям не вистачає повноцінного здорового харчування, тож ідеальний світ для мене — це той, де всі мають вільний доступ до чистої води та поживної їжі.
Мені подобається рослинне харчування та експерименти з рослинними рецептами, тому що в мене є доступ до свіжих поживних овочів, фруктів та іншої рослинної продукції. Але я ніколи не забуваю про те, що багатьом людям в різних куточках Землі та України це не доступно (або роль грають інші важливі культурні особливості), тому ніколи не засуджую і взагалі рідко звертаю увагу на дієтичні вподобання інших.