Суші – традиційна страва японської кухні з риму, з рисовим оцтом і сіллю, та різноманітних начинок чи нашарувань, серед яких здебільшого морепродукти, але також можуть бути м’ясо, овочі, водорості, гриби чи яйця. Суші бувають сирими, приготовленими чи маринованими.
В Україні, як і в більшості країн Заходу, під словом «суші» часто розуміють лише грудку рису покриту шматком сирої риби, проте в Японії ним позначають широке коло страв. Існують різноманітні види суші, що відрізняються способом приготування та складовими. Зокрема, є вегетаріанські та веганські суші. В Україні вони зустрічаються (один-два види) в меню звичайних суші-барів, тоді як в Європі (в сусідній Польщі, наприклад) є цілі окремі заклади, що спеціалізуються на веганських суші. Щоб розібратись трохи в тому, що ж називають «суші», а тим більше як зробити їх веганськими (виключно з рослинних інгредієнтів), для початку варто пояснити, які існують різновиди цієї страви. Види суші:
- макі-дзуші (завиванці) — суші закручені у водорості норі (назва походить від японського слова «маку» — «закручувати»);
- ніґірі-дзуші (стисканці) — суші зроблені із грудочки рису з начинкою, спресовані у кулаці (від японського слова «ніґіру» — «стискати»);
- інарі-дзуші (інарці) — суші виготовлені у вигляді мішечків смаженого тофу з рисом і начинкою (від імені японського божества Інарі);
- тірасі-дзуші (розсипанці) — суші зроблені з рису з розсипаним по ньому начинням називані від японського слова «тірасу» — «розсипати».
- Макі з копченим тофу та паприкою;
- Макі з чилі, цибулею та тофу;
- Макі з сушеним томатом, цибулею та кунжутом;
- Футомакі з печеним баклажаном, паприкою, сушеним помідором, соусом теріякі та кунжутом. Це вид – збільшена версія макі рола, але на відміну від макі рола, у якому використовується лише один вид начинки, у футомакі значно більше інгредієнтів.
- Футомакі з овочами;
- Урамакі з трюфелями, основна відмінність цього виду в тому, що рис в них є верхнім шаром, а водорості норі з загорнутої в них начинкою – в центрі;
- Хосомакі з огірком та шіїтаке;
- Нігірі – це особливий від суші, які почали готувати в Токіо у 19 сторіччі. Виглядають нігірі як невеличкі рисові колобки, зверху вкриті рибою, креветкою, чи, наприклад, нігірі авокадо. Іноді нігірі обертають тонкою смужкою норі, для ліпшого скріплення з королівськими гливами.