Кукурудзяна лихоманка: день кукурудзи в качанах

11 червня, американці святкують день кукурудзи в качанах. Звичайно, нам в Україні не притаманно відзначати подібні свята, проте, це гарна нагода поговорити про кукурудзу. 


На відміну від інших злакових, в кукурудзі міститься достатня кількість білка, що робить її чудовим замінником м’яса. При цьому її калорійність (338,4 ккал на 100 г), а також збалансований хімічний склад, дозволяє підтримувати всі хімічні процеси у відмінній формі. Харчова цінність кукурудзи: вуглеводи – 67,5 г; клітковина – 2,1 г; білки – 10,8 г; жири – 4,9 г.

У кукурудзі міститься 26 хімічних елементів, які позитивно впливають на організм людини. Ця злакова культура насичена вітамінами групи B, Е, А, РР, які, позитивно впливають на стан волосся і шкіри. Вітамін В4 сприяє нормалізації рівня холестерину, захисту мембран клітин, стимулювання обмінних процесів в організмі та підтримці нормальної ваги. До того ж кукурудза має властивість омолоджувати, її рекомендують вживати літнім людям.

Велике значення вареної кукурудзи у тому, що під час термічної обробки оболонка зерен не руйнується, а значить – не втрачає своїх корисних властивостей. Крім того, до її складу входять цінні амінокислоти лізин і триптофан, що не виробляються самостійно в організмі людини, але нормалізують роботу кишківника і приводять у тонус м’язи.

Історія Дня кукурудзи в качанах


Історія Дня кукурудзи в качанах сягає того часу, коли європейські поселенці ще не прибули в Америку. Кукурудза – рослина Нового світу, її вирощували корінні американці, задовго до того, як мешканці заходу “відкрили” їхню землю.

З того часу кукурудза з’являється у різних стравах по всьому світу, а її залишки використовуються буквально у мільйонах різних продуктів. Наприклад, у Сполучених штатах кукурудзяний сироп з високим вмістом фруктози міститься майже у кожній цукерці й, звичайно, майже у кожному газованому напої. Також до продуктів кукурудзяного походження, які масово використовують по всьому світу, належать олія, крупи, хліб і навіть пальне.

Кукурудза в качані має більше варіацій, ніж ви можете собі уявити! Звичайно, це традиційна жовта кукурудза, але крім неї є ще біла та кольорова кукурудза, яку можна готувати так само.

День кукурудзи в качані – це можливість спробувати нові смаки й насолодитися смачною кукурудзою без особливих зусиль!

Як святкувати День кукурудзи в качані?


  • Спробуйте різні способи приготування кукурудзи

Спочатку приготуйте кукурудзу в качані традиційно – зваріть її. Достатньо протримати кукурудзу у воді декілька хвилин (не соліть воду!). Тоді щедро поливайте її маслом, соліть і їжте з насолодою!

Інший спосіб приготування – загорнути кукурудзу в фольгу і посмажити на вугіллі з багаття (або так само на газовому чи вугільному грилі-барбекю), доки вона не полопається. 

Кукурудзу можна також запекти в духовці чи обсмажити на домашньому грилі. Приготована будь-яким способом, вона буде смачна.

  • З чим краще їсти кукурудзу? 

Усі знають, що кукурудзу в качані зазвичай їдять з сіллю. Але не варто на цьому зупинятися, адже варто спробувати й інші варіанти! Додайте не лише сіль, яка чудово поєднується з кукурудзою, але й, наприклад, перець або будь-яку іншу приправу, яка вам підходить. 

Спробуйте такі варіанти:

  • Кукурудза в качані з сумішшю спецій. Змішайте мелений часник, червоний перець, паприку та орегано і легенько посипте кукурудзу.
  • Кукурудза в качані із цитрусовою сіллю. Додайте морську сіль, копчену паприку, чорний перець, копчену сіль та дрібно натерту цедру апельсину, а потім натріть цією сумішшю кукурудзу (поки вона готується на грилі, якщо вам так більше подобається).
  • Кукурудза в качані по-італійськи. Додайте італійських ноток до кукурудзи, посипавши її меленим сушеним часником та італійськими спеціями (базиліком, орегано, розмарином, чебрецем та майораном).
  • Дізнайтеся більше про кукурудзу

Хоча кукурудза – часта гостя на кухні у більшості людей, багато хто не знає деяких цікавих фактів про неї. Наприклад, всі знають, що найпоширеніший колір кукурудзи – жовтий, але її також можна культивувати так, аби вона була фіолетова, зелена, синьо-сіра, червона, біла і навіть чорна.

Ось ще кілька цікавих фактів про кукурудзу:

  • У більшості країн кукурудзу називають “маїс” — від ісп. слова “maíz”, яке має індіанське походження.
  • Кукурудза — найдавніша хлібна рослина Землі, найбільша із зернових. У 1954 році у Мехіко під час археологічних розкопок на глибині 70 метрів знайшли незвичайну знахідку — шар скам’янілого пилку дикої кукурудзи. За допомогою радіоактивного аналізу визначили вік знахідки — 60000 років.
  • Більшість качанів кукурудзи мають в середньому 800 зерняток, розташованих у 16 рядів навколо качана.
  • Кукурудзу вирощують на всіх населених континентах (окрім Антарктиди – там вона рости не може).
  • США є найбільшим виробником кукурудзи на планеті. Вони забезпечують щонайменше 40% світового врожаю кукурудзи.

Хоча День кукурудзи в качані святкують на початку червня, будь-хто знає, що найкращий час для збирання кукурудзи – кінець літа. Гарна новина: не обов’язково обирати між двома варіантами – ви можете просто святкувати протягом усього літа!

Адаптація: 
Анастасія Решетняк, спеціально для Рубрика

Alevytyna Kozachok
Координаторка проєкту UA Plant-Based